A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

A csirkét meg kell sütni, mielőtt bekapod

A minap olvastam egy jó cikket egy szakértőtől a munkamorálról
A passzív jövedelemről azonban valami egészen furcsát állított
De mi lehet a passzív jövedelem valódi természete?

Nemrég olvastam egy cikket a HarmoNet vevű portálon, amiben Laczkó Péter, a Lawrence & Bennet Zrt. szakértője arról ír, szerinte nagy baj van a munkamorállal.

Nagyjából egyetértek a cikkel, bár számomra kicsit negatív hangvételűre sikeredett, biztosan a keserű tapasztalatok okán. Nagyra értékelem, hogy a cikk végén leszögezi, a helyzet egyetlen megoldása az oktatás, mégpedig a példamutatás általi oktatás.

A cikkben azonban ostorozza a passzív jövedelmet, mint a bajok egyik forrását. Véleményem szerint ő is abba a csapdába esett, mint az emberek többsége. Van ugyanis egy közkeletű vélekedés, miszerint a passzív jövedelemhez az égvilágon semmit sem kell tenni, az csak úgy jön. Mint a sült csirke az égből.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Hát ez nem igaz. Nagyon nem igaz.

A piramisjátékok pont ezt a vélekedést kihasználva ejtik csapdába az embereket. Mi tagadás, a korai MLM munkatársak is előszeretettel hangoztatták. Bízom benne, hogy mostanában már senki nem állít ilyet a network marketingről.

A passzív jövedelem munka eredménye

A passzív jövedelem definíciója ezt le is szögezi: egyszer elvégzett munka után járó folyamatos jövedelem. Én hozzáteszem azt is, hogy karbantartás szükséges a megtartásához.

A passzív jövedelemnek sokféle fajtája van. Véleményem szerint egyikre sem lehet szert tenni befektetett munka, sőt rengeteg befektetett munka nélkül.

Szólószonáta nagybőgőre

Édesapám zeneszerző. Évente kap jogdíjat passzív jövedelemként a szerzői jogvédőtől. Ahhoz azonban, hogy ezt elérje, rengeteget kellett tennie. Először is meg kellett írnia a műveit. Legtöbben már itt elakadnánk. Ő a kortárs komoly zene területén ténykedik, tehát nem csak művet kellett írnia, hanem jó művet kellett írnia. Kevés embert érdekel ugyanis a kortárs komolyzene, és ők csak az igazán jót értékelik, még ha a látszat időnként ez ellen is szól. Aztán meg kell küzdenie a különböző lobbikörökkel, hogy egyáltalán jegyezzék. Szerintem ez a legnehezebb. Ő magának kell előadókat szereznie és hangversenyeket szerveznie, hogy a műveit előadják. Aztán ha a mű jó, akkor egyszer csak önálló életre kel, és azt halljuk, hogy most Japánban, most az USA-ban adták elő. És kezd jönni a jogdíj.

Egyik volt osztálytársam ingatlanokban utazik. Nagy bankok vezetőségének közelében fordul elő, úgyhogy jó tippeket kap. Felvásárol földeket, házakat, és később eladja, kvázi passzív jövedelmet generálva. Csakhogy ehhez pontosan felkészültnek kell lennie, mit, mikor, hol vegyen és mit, mikor adjon el. Ez rengeteg befektetett energiát igényel. Ráadásul az ingatlanokat karban is kell tartatnia, amíg nála vannak. Ha kiadná, még több gondja lenne velük,bár több passzív jövedelme lenne belőle.

Ha valaki szoftverfejlesztő, akkor is szert tehet passzív jövedelemre. Csak próbálja megakadályozni, hogy a termékét, amit rengeteg munkával fejlesztett, mindenki illegálisan töltse le.

Ne várj a csodára

Ugyanígy a network marketingben is. Ha nem fektetsz energiát egy stabil, biztos, etikus hálózat felépítésébe, akkor lesheted a passzív jövedelmet. Sőt, folyamatosan karban kell tartanod a hálózatod, és legalább a cég minimum követelményeinek meg kell felelned. Folyamatosan képben kell lenned a céggel, a termékekkel, és folyamatosan segítened kell az alattad indulókat.

Szerintem tehát a cikk szerzője nem a passzív jövedelem, hanem a csodavárás ellen van, a közvélekedés viszont összemossa a kettőt.

A csirkék röpködnek, csak nyersen. Meg kell sütnöd őket.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.