A cikket várhatóan 7 perc alatt tudod elolvasni.

A kókusztej titkai

A kókusztejet az érett kókuszdió reszelt húsából készítik
Gazdag rézben, vasban, magnéziumban, szelénben
Magad is készíthetsz kókusztejet

Akókusztej az a folyadék, amit az érett kókuszdió reszelt húsából nyernek ki. Sokan összetévesztik a kókuszvízzel, ami a még éretlen kókuszdió magjában található tápanyag-dús folyadék. A kókuszvízből az érés folyamán zsiradék rakódik le a magház falára, ebből lesz a kókuszhús, amiből a kókusztejet nyerik.

Kókusztej

A kókusztej színe és íze a tejre hasonlít, de magas olajtartalma okán annál sűrűbb. Elkészítési módja szerint kétféle kókusztejről beszélhetünk: van zsíros és sovány változata. A zsíros változatot a reszelt kókuszhús összepréselésével készítik el, a soványabb fajtát pedig úgy, hogy meleg vízbe áztatják a kókusz reszelt húsát.

A zsírosabb tejet főként desszertekhez és gazdag, sűrű szószokhoz ajánlják, a soványabb változatot inkább levesek elkészítéséhez és általánosan főzésre használják. A nyugati országokban nagyon ritkán találkozunk a sovány és a zsíros kókusztej megkülönböztetésével, mivel ritka a friss kókusztej, leginkább konzervdobozban vásároljuk meg.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A konzerv kókusztejben a gyártók általában ötvözik a zsíros és a sovány tejet, és egy kevés vízzel is hígítják. Márkától függően gyakori, hogy a tej felett egy vastagabb, pasztaszerű réteggel találkozunk, amit leválaszthatsz. Számos ételbe kifejezetten alkalmas magas zsírtartalma miatt.

A kókusztej beltartalma

A kókusztej tartalmaz C-vitamint, mangánt, rezet, foszfort, vasat, magnéziumot, szelént, káliumot, cinket.

A kókusztejnek rendkívül magas a réz tartalma. A réz részt vesz a kötőszövetek normál állapotának fenntartásában, hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez, haj és a bőr normál pigmentációjához, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, részt vesz a szervezetben a normál vasszállításban.

A foszfor részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a normál csontozat és fogazat fenntartásában, hozzájárul a sejtmembránok megfelelő működéséhez.

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány a világon. Minden csésze kókusztej a napi vas igény negyedét tartalmazza. A vas részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a normál oxigénszállításban, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, szerepet játszik a sejtosztódásban.

Kókuszpálma

Amikor izomgörcsöt vagy izomlázat tapasztalsz, érdemes kókusztejet innod, mivel az gazdag magnéziumban. A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az elektrolit-egyensúly fenntartásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, a normál izomműködéshez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a normál csontozat és fogazat fenntartásában, szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben és a sejtosztódásban.

A kókuszolajban rengeteg szelén található, ami fontos antioxidáns. A szelén részt vesz a normál spermaképződésben, hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához, az immunrendszer és a pajzsmirigy normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A cink részt vesz a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában, a normál szénhidrát-anyagcserében, a makrotápanyagok, az A vitamin és a zsírsavak normál anyagcseréjében, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, a normál DNS-szintézishez, a normál csontozat és látás fenntartásához, a haj, a bőr és a köröm normál állapotának fenntartásához, a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában, a normál fehérjeszintézisben és a sejtosztódásban.

Piña colada cocktail kókusztejjel

Kókusztej készítése

Magad is készíthetsz kókusztejet. A reszelt kókuszt forró vízzel vagy tejjel átmosod, ami kibontja belőle az olajat és más aromás vegyületeket. A kész italnak 17% körül fog mozogni a zsírtartalma. Íme a recept:

Hozzávalók 1 liter tejhez:

2 csésze kókuszreszelék
5 csésze víz
A csésze legyen körülbelül 2,5 deciliteres.

A hozzávalókat a későbbi főzőedénybe több órára, akár egész éjszakára vagy napra beáztatod. Az áztatott kókuszt az áztatólével együtt felforralod, és 3-5 percig főzöd. Kéz-melegre hűtöd, hogy a továbbiakban könnyen tudjál vele dolgozni. Turmixgépbe öntöd és nagyon alaposan, akár többször is összeturmixolod. Kézi, botturmix is alkalmas a feladatra. Egy sűrű szövésű szűrőn átszűröd, alaposan átnyomkodod, az utolsó csepp lét is kinyomkodod belőle. Literes üvegbe öntöd.

A megmaradt, főtt kókuszreszelék eléggé ki van zsigerelve, de ha sajnálod kidobni, kókuszgolyókat készíthetsz belőle.

Ha a hűtőszekrényben tárolod, akkor a folyadék tetejére kiül a kókuszzsír, alul pedig egy hígabb folyadék marad. Ez természetes folyamat, nem a romlást jelzi.

A kókusztej felhasználása

Ha nincs kedved és időd a kókusztejet házilag elkészíteni, akkor használhatsz kókusztej konzervet vagy kókusztejport, amit a kókusztej porlasztásos szárításával állítanak elő. Ebben az esetben az ételt tejjel vagy vízzel készítheted, amiben a kókusztejport feloldod. Ilyenkor lehetőséged van meghatározni, hogy mennyire sűrű tejre van szükséged az étel elkészítéséhez.

Kókusztej

Felnyitás előtt a konzervet összerázva vegyítheted a különböző sűrűségű rétegeket, hogy még krémesebb tejet kapjál. Felbontás után a kókusztejet azonnal le kell hűteni és néhány napon belül fel kell használni, különben elromlik. Ha ezt nem teszed meg, akkor a kókusztej is megsavanyodik.

Vásárlásnál alaposan nézd meg, hogy mi kerül a kosaradba, mert főleg a Tetra Pak dobozba csomagolt kókusztejekbe gyakran rengeteg hozzáadott cukrot tesznek.

A kókusztej enyhén édes íze hasonlít a tehéntejhez. Ha megfelelően készíted el vele az ételt, akkor egyáltalán nem lesz kókuszaromája. Nyersen, önmagában is fogyaszthatod, teákban, kávékban a tej helyettesítője is lehet. Vegetáriánusoknak és laktózérzékenyek is megfelel.

A kókusztej és a kókuszvíz régóta fontos szerepet játszik az ajurvéda hagyományában. Ezt a természetes italt ajánlják a gyógyítók az elektrolit egyensúly fenntartására, és a kiszáradás ellen is jól véd.

A kókusztej alacsony szénhidrát tartalma miatt segíthet megőrizni az ideális testsúlyt. A kókusztejjel fittnek, energikusnak érezheted magad fogyás közben is.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
A kókusztej titkai

Melyiket szereted inkább?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.