A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

A minőség alapjai

Minden védjegy alapja a minőség biztosítása
A Forever háromféle ISO tanúsítással rendelkezik
A HACCP rendszer az étrend-kiegészítők gyártását is meghatározza

Ebben a rovatban sok fontos, érdekes kitüntetéstől, elismerésről, védjegyről írtunk már eddig is, amivel a Forever dicsekedhet. Mindez azonban nem több, mint egy színes bélyeggyűjtemény, ha a minőség alapjai nincsenek rendben. No nem mintha gond lenne, a Forever ezt az akadályt is simán veszi.

A minőségbiztosítási rendszerek nevükből is következően arra alkalmasak, hogy egy cég életében garanciát nyújtsanak a magas minőségű termelésre. Legismertebb talán ezek közül az ISO rendszer. Az már viszont kevésbé közismert, hogy ebből többféle is akad. A Forever Living Products cégcsoport háromfélével is rendelkezik. Ezzel egyébként egy nem túl népes klub tagjai közé számít.

Az élelmiszerekkel foglalkozók számára kötelező a HACCP rendszer bevezetése. Mivel az étrend-kiegészítők funkcionális élelmiszerek, természetesen a Forever vállalatok is rendelkeznek ezzel a rendszerrel. No de nézzük meg ezeket a rendszereket közelebbről.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

ISO 9001 14001 18001

ISO 9001

Az ISO 9001 a világ legnépszerűbb minőségirányítási szabványa. A menedzsment rendszerek alapszabványa, minden egyéb menedzsment rendszer kiindulópontja, alapja. Ez a szabvány a világosan meghatározott hatáskörökkel és felelősségi körökkel, átlátható folyamatokkal segít a cégek munkatársainak feladataik végrehajtásában.

Ez a nemzetközi szabvány meghatározza a minőségirányítási rendszerre vonatkozó követelményeket. Nélkülözhetetlen, amikor egy szervezetnek bizonyítania kell, hogy képes folyamatosan olyan terméket szállítani vagy szolgáltatást nyújtani, amely megfelel a vevői, valamint a jogszabályi követelményeknek. Segíti a cégeket a vevői elégedettség növelésében. Minden követelménye általános érvényű, és minden szervezetre alkalmazható tekintet nélkül típusára, méretére, a szállított termékre és a nyújtott szolgáltatásra.

A szabvány olyan minőségirányítási rendszert alakít ki, ahol a működési folyamatok szabályozottak, felügyeltek, és folyamatosan fejlesztés alatt állnak, a hatékonyság és a szervezet eredményességének javítása érdekében. A rendszer kiépítése során figyelembe kell venni a szervezet sajátosságait, testre szabott rendszert kell kialakítani.

ISO 14001

Az ISO 14001, egy környezetirányítási rendszerekkel foglalkozó szabványcsalád része, amelyet azért hoztak létre, hogy egy vállalat tevékenysége, folyamatai során minimálisra csökkentse a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, például a levegőt, földet, vizeket érintő negatív változásokat. Összhangba kerüljön az alkalmazott törvényekkel, szabályokkal, más környezetvédelemmel kapcsolatos előírásokkal, és ezeket folyamatosan fejlessze.

A fogyasztói életstílusok környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos növekvő globális tudatosság hatására a gyártók és szolgáltatók nyomás alá kerültek, hogy ellátási láncukat környezet-barátabbá tegyék. Azok a szervezetek, amelyek kereskedelmi céljaikat összehangolják a globális ökológiai problémákkal, alapvető versenyelőnyre tesznek szert.

Ha a vonatkozó jogszabályokat a szervezeti sajátosságoknak megfelelően önkéntesen és módszeresen figyelembe vesszük, környezetközpontú irányításról beszélünk. Ez a nemzetközi szabvány egy környezetközpontú irányítási rendszer követelményeit határozza meg. Arra szánták, hogy a szervezet környezeti felelősségeit rendszerezett módon kezelje, hozzájárulva a fenntarthatósághoz. Segít a szervezetnek abban, hogy értéket teremtsen környezete számára az életciklus-szemlélet átgondolásával. Ez a szabvány mérettől, típustól és jellegtől függetlenül bármely szervezetre alkalmazható. Nem fogalmaz meg konkrét kritériumokat, de minden elemét be kell építeni a szervezet környezetközpontú irányítási rendszerébe.

Minőségirányítási rendszer

BS OHSAS 18001

Ezt a minőségbiztosítási rendszert sokan ISO 1800-ként emlegetik, a Google is így ad rá találatokat, mégsem az ISO rendszer része. A Brit Szabványügyi Intézet adta ki. A BS OHSAS 18001 nemzetközi együttműködéssel készült, kidolgozásában a világ több, mint 40 minőségügyi, megfelelőség-értékelő, tanúsító, illetve szabványügyi szervezete vett részt.

Egyre jobban előtérbe kerül a szigorúbb szabályozás a munkavédelem területén. A bírósági tárgyalások szigorúbbak, akár milliós nagyságrendű bírságokat is kiróhatnak, és a vállalat arculatát is komolyan rombolhatja hosszú távon. A piacon immár a munkavédelem átláthatósága, kiválóságának bizonyítottsága versenyelőnyt biztosít.

A súlyos balesetek és foglalkozási megbetegedések, illetve az ezekből következő egyéb károk megelőzhetőek, ha a vállalat megfelelően gondoskodik a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek kialakításáról és rendszeres ellenőrzéséről, a dolgozók pedig ismerve kötelezettségeiket, betartják a munkavégzés szabályait. Ez a szabvány meghatározza a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének követelményeit. A szabványt minden olyan szervezet alkalmazhatja, amely elhatározza, hogy munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszert hoz létre a munkavállalók és mások kockázatainak a lehető legkisebb mértékűre való csökkentésére.

A szabványt a szervezetek önként alkalmazhatják, ezáltal is jelezve elkötelezettségüket a munkahelyi egészségvédelem és biztonság folyamatos fejlesztése iránt. Nem feltétel azonban, hogy ez egyszerre valósuljon meg a tevékenység egész területén.

HACCP

A HACCP mozaikszó, a tevékenység angol szavainak kezdőbetűiből állították össze: Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok). A HACCP-rendszer célja az élelmiszer-biztonság elérése. A HACCP-koncepció az 1970-es évekre alakult ki, nem kis mértékben az űrutazásokhoz szükséges élelmiszerek fokozott biztonságossága által támasztott igények következtében.

A HACCP minőségbiztosítási rendszer a “termőföldtől az asztalig”. Olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a teljes körű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőségét. Célja a megelőzés.

A HACCP egy olyan eszköz, amelynek segítségével megállapíthatók a veszélyek, és felállítható egy olyan szabályozó rendszer, amely a megelőzésre koncentrál, nem a végtermék ellenőrzésére. A HACCP lényege, hogy minden élelmiszer forgalmazónál és előállítónál fel kell mérni, hogy tevékenységük során milyen egészségre ártalmas anyagok kerülhetnek az élelmiszerbe. Tisztában kell lenni azzal, hogy ezekkel az egészségre ártalmas anyagokkal mi történik, és meg kell határozni, hogy milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a veszélyes anyagok ne kerüljenek az élelmiszerbe, illetve ha már belekerültek, akkor az ártalom megszűnjön vagy legalábbis mértéke csökkenjen.

Ezek a rendszerek egymásra épülnek, és komplett minőség-biztosítási környezetet alkotnak. Láthatod tehát, hogy a Forever nagyon stabil alapot épített ki, így nem csoda, hogy annyi sok védjegyet és elismerést gyűjtött össze.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
A minőség alapjai

Szerinted fontos a minőségirányítási rendszer?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.