A cikket várhatóan 8 perc alatt tudod elolvasni.

A XXI. század egészségügyi és munkaügyi kihívásai

A kiégés és kiábrándulás fenyeget
Munka elismerés és sikerélmény nélkül
Tényleg megoldás az állásváltoztatás, vagy van jobb?

Folytatjuk a múlt héten megkezdett elmefutamot Katrin Bajri, Németországból érkezett vezető menedzser jakabszállási előadása alapján. Ma az egészségügy és a munkaügy XXI. században általános problémáit vázoljuk fel, és igyekszünk megoldást is keresni rá. Nem is egyfélét, hanem hagyományos, reflexből érkezőt, és alternatív, korszerűt, amihez viszont sokat kell gondolkodni.

Egészségügyi kihívások

Most nem a konkrét betegségekre gondolok. Inkább az elkedvetlenedésre, a kiégésre, ami minden további gond forrása lehet. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása az egészség fogalmára: „Az egészség a tökéletes fizikai, szellemi és szociális jólét állapota nemcsak a betegség, vagy fogyatékosság hiánya.” Sokan hajtják túl a munkát, és ha ez az elismerés hiányával találkozik, gyorsan kialakulhat a kiábrándultság. Ezt hatékonyan tudja fokozni a határidők, kollégák, főnökök okozta stressz. Az sem használ, ha a családban gondok vannak, főleg ha az említettek következtében. Ráadásul sportra, edzésre nem jut idő, energiaszintjük rohamosan csökken.

Hagyományosan az emberek automatikusan a gyógyszerekhez fordulnak. Illetve először indítanak az energiaitalokkal, később jöhetnek a nyugtatók, stresszoldó készítmények. Jó esetben ezek természetes alapúak. Nagyon rossz megoldás, ha ez a vonal tovább húzódik esetleg az alkohol, ne adj Isten a kábítószerek irányába…

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A XXI. század egészségügyi és munkaügyi kihívásai - nyugtató

Manapság divatos pszichológushoz, újabban személyes coach-hoz fordulni. Ez jó megoldás lehet, de igen költséges.

A XXI. század egészségügyi és munkaügyi kihívásai - vállalkozás

Alternatívaként szóba jöhet az okok kiküszöbölése. Mondjuk egy olyan munka választása, ami kevesebb stresszt okoz, könnyebben megtartható vele a lelki béke. Nem baj, ha közben érezzük, hogy másoknak is segítünk vele, és nem verünk át senkit ócska termékekkel, szolgáltatásokkal. Az sem baj, ha minden eredményünket elismerik. Új életstílusra van szükségünk.

Tapasztalataink szerint egy Forever Üzleti Partner státusz pont ilyen munka.

Munkaügyi válságok

Ez a téma olyan szorosan kapcsolódik az előzőhöz, hogy a kettő tulajdonképpen egy.

A XXI. század egészségügyi és munkaügyi kihívásai - elismerés hiánya

Egy rugalmatlan munkahely, ahol még döntési jogkörünk sincs, vagy minden döntésünket kétségbe vonják lélek- és egészségromboló hatású. Sok embernek nincs kontrollja a saját munkája felett, kvázi robotként, rabszolgaként dolgozik. Mindehhez társul az elismerés már említett végzetes hiánya.

Ebben az a legszebb, hogy sokan jó hosszú ideig észre sem veszik ezt a rombolást, esetleg csak a testi tünetek jelentkezése ébreszti fel őket, vagy az sem. Olyan ez, mint a béka esete, amit ha forró vízbe dobnak, azonnal kiugrik, de ha hideg vízbe teszik, és lassan felforralják, akkor ott marad, és megfő. Tudom miről beszélek, ez nálam 30 plusz kiló és egy klassz köszvény formájában jelentkezett.

Hagyományosan egy megoldás van: állást kell változtatni. Már ha van másik állás a környéken, vagy bevállaljuk a költözést, akár Londonba vagy Németországba is. De mi a helyzet, ha az új állásról is kiderül, korántsem a paradicsom? Ez is megvan a praxisomban…

Alternatívaként legyél a saját főnököd, indíts vállalkozást! Így vissza tudod venni az irányítást az életed felett, és a problémák zöme megoldhatóvá válik. Bár a saját magad ösztönzését és elismerését is magadnak kell megoldani…

Mi azt tapasztaljuk, hogy a  Forever Üzleti Partner viszony egy olyan vállalkozási forma, ahol a hátterünkben álló nemzetközi cég a vállalkozói gondok nagyon nagy részét leveszi a vállunkról, ellenben viszont minden eredményes megmozdulásunkat káprázatos módon elismeri.

A XXI. század egészségügyi és munkaügyi kihívásai - elismerés

Jövő hétre is marad két összefüggő téma: a személyiségfejlődés és az élethosszig tartó tanulás.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.