A cikket várhatóan 7 perc alatt tudod elolvasni.

Atkins Táplálkozási Szemlélet 

Az Atkins diéta egy alacsony szénhidráttartalmú étrend
Az Atkins diéta négy szakasza

Követői korszerűsítették a rendszert

Az Atkins diéta, hivatalos nevén az Atkins Táplálkozási Szemlélet (Atkins Nutritional Approach) egy alacsony szénhidráttartalmú étrend. Robert C. Atkins dolgozta ki egy, az Amerikai Orvosi Szövetség tudományos folyóiratában, a Journal of the American Medical Associationben olvasott tanulmány alapján. A tanulmányt szerzője, Alfred W. Pennington 1958-ban publikálta Testsúlycsökkentés (Weight Reduction) címmel.

Atkins a tanulmányban leírtak segítségével szabadult meg saját túlsúlyától.

Az Atkins diéta megjelenése

1972-ben a Dr. Atkins diéta forradalma (Dr. Atkins’ Diet Revolution) című könyvben hirdette meg a módszert. 1978-ban megjelent Dr Atkins’s Super Energy Diet című munkája is.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A Dr. Atkins forradalmian új étrendje (Dr. Atkins’ New Diet Revolution) című, 2002-ben megjelent művében módosította a diéta egyes részeit, az eredeti koncepciót azonban érintetlenül hagyta. Felfrissítette, az új évszázadhoz igazította kipróbált programját, a csökkentett szénhidrát-bevitel élettani hatásait vizsgáló és igazoló új tudományos eredményekkel támasztotta alá.

A 2010-es kiadású Új Atkins a megújulásodért (The New Atkins for a New You) című kötet olyan információkra alapul, amelyeket az elmúlt évtizedben gyűjtöttek össze, és amelyek az eredeti kiadások idején még nem voltak elérhetőek. Többek között szerepelnek benne a tápanyagban gazdag élelmiszerek is. Ezt már nem Robert C. Atkins, hanem követői állították össze.

Az Új Atkins a megújulásodért szakácskönyv (The New Atkins For A New You Cookbook) 2011-ben jelent meg. Írója, Colette Heimowitz egyszerű, alacsony szénhidráttartalmú ételeket gyűjtött össze benne.

Az étrend lényege

A szemlélet alapja a szénhidrát-bevitel csökkentése annak érdekében, hogy a szervezet anyagcseréje a glükóz energiává alakítása helyett az elraktározott testzsírt alakítsa át energiává.

Kimondja, hogy a zsírszegény diéták elsősorban az éhség miatt nem működnek. Az Atkins-diéta szerinte azért egyszerűbb, mert a diétázót kielégíti a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és rost bevitele. A diéta korlátozza a szénhidrátbevitelt. Ennek egyik hatása az éhségérzet csökkenése. Oka valószínűleg az, hogy a zsírt és a fehérjéket a szervezet lassabban emészti meg.

Az Atkins ennek megfelelően egy ketogén diéta. Nem könnyű megtartani. Főleg az első pár nap nem az, amíg a szervezet átáll a szénhidrátalapú anyagcseréről a zsíralapú anyagcserére. A ketózishoz vezető időszak alatt a legtöbben komoly mentális fáradtságról, tompaságról számolnak be. Ennek az az oka, hogy a szénhidrátok az agyműködésben igen fontos szerepet játszanak. Ezért eszünk csokit és szőlőcukrot vizsga közben. A zsírokból származó zsírsavak túlságosan nagy molekulák ahhoz, hogy a vér-agy gáton átjutva táplálni tudják az agyat.

Az Atkins diéta, mint minden ketogén diéta, először azt éri el, hogy a szervezet más típusú anyagcsere-folyamatból nyerjen energiát, mint addig, szénhidrátok és fehérjék helyett zsírt használjon. A zsírt viszont, ellentétben a szénhidráttal és fehérjével csak többlépcsős, elég nehézkes folyamat után tudja a szervezet hasznosítani.

Az átálláshoz az szükséges, hogy tartósan alacsonyan legyen a szénhidrát bevitel, ne ingadozzon nagy mértékben az inzulinszint. Amikor az inzulinszint egy bizonyos szint alá esik, olyan hormonális változások állnak be, amelyek hatására a szervezet elkezdi fölszabadítani az elraktározott zsírt, a máj pedig a trigliceridekből a szervezet számára használható üzemanyagot gyárt. Ennek melléktermékei a ketonok. Amikor a szervezetben a ketontestek kellően elszaporodtak, a szervezet üzemmódot vált, zsírokból fog energiát nyerni. Ez a ketózis.

A ketózis alatt nagyon hatékony a test zsírraktárainak a leürítése, mert nincs menekülési útvonal a könnyen elérhető szénhidrátok felé. A negatív kalóriamérleg itt is ugyanolyan fontos, hiszen csak akkor fog saját raktárból dolgozni a szervezet, ha kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit elhasználunk.

Hozzá kell tennem, az Atkins-diéta hatásai ma is vita tárgyát képezik.

Az Atkins diéta négy szakasza

Az Atkins diéta alatt engedélyezettek a szukralóz, szaharin, ciklamát édesítőszerek. Kerülendő azonban a maltóz, fruktóz, illetve az egyéb -ózra végződő természetes édesítők. Az aszpartam egyéb káros egészségügyi hatása miatt nem javasolt.

A fűszerek használata megengedett, de figyelni kell arra, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor.

Naponta legalább 2 liter folyadék fogyasztása szükséges. Ez lehet víz, szóda, koffeinmentes kávé vagy tea (gyógytea, a fekete tea koffeint tartalmaz).

1. Bevezető szakasz

Kéthetes bevezető szakaszának célja a zsírégetés, a fogyás beindítása, melyet kizárólag a szénhidrátok erős korlátozásával lehet elérni. A szabályok pontos betartása miatt ez a legkritikusabb szakasz. A könyvben található ‘Engedélyezett ételek listája’ pontosan meghatározza, mit lehet és mit nem lehet enni.

A 1. szakaszban egyáltalán nem szabad fogyasztani gyümölcsöt, kenyeret, tésztát, gabonát, keményítő tartalmú zöldségeket (krumpli, kukorica); tejet, joghurtot, túrót; olajos magvakat (dió, mogyoró stb.); kávét, teát és egyéb koffein tartalmú italokat.

Az Atkins diéta bevezető szakaszában szabad enni fehérjét: baromfit, halat, kagylót, tojást, vörös húsokat; zsírt: vajat, majonézt, olíva olajat, sáfrányt, napraforgó vagy más növényi olajokat (lehetőleg hidegen préseltet); napi 20 gramm szénhidrátot: zöldsalátát, zöldségeket, valamint kis mennyiségben sajtot, tejfölt, tejszínt.

2. Folyamatos súlyvesztés

A diéta első és második szakasza közötti különbség a szénhidrátok megemelt fogyasztása. A második héttől napi 5 grammal növelhető a szénhidrátbevitel, amely hetente további 5 grammal növelhető egészen addig, ameddig már nem akarunk tovább fogyni.

A szénhidrátok bevitelét ebben a sorrendben érdemes növelni: 1. más fajta zöldségek; 2. túró, egyéb sajtok; 3. olajos magvak; 4. bogyós gyümölcsök; 5. hüvelyesek; 6. keményítőtartalmú zöldségek (krumpli, kukorica).

3. Előkészítő súlymegtartás

A harmadik fázisban már többféle szénhidrát fogyasztása is megengedett. Itt tudjuk megtanulni, hogy mennyi szénhidrát bevitele szükséges a kívánt testsúly fenntartásához.

4. Élethosszig tartó súlymegtartás

Az Atkins rendszer negyedik fázisának célja, hogy a korábbi hetekben elsajátított étkezési szokásokat és az elért súlyveszteséget egy életen át fenn tudjuk tartani. Aki idáig eljutott az már kiismerte testének működését, tudja, hogy a súlyfenntartáshoz mennyi szénhidrátbevitel és mozgás szükséges, melyik ételekből mikor, mennyit ehet ahhoz, hogy testsúlyát elképzelései szerint kordában tudja tartani.

Átállás erre a szemléletre

Amennyiben megtetszett ez a fajta étrend, mindenképpen olvass utána alaposan! Az Atkins diéta teljes megértéséhez legalább a “Dr. Atkins forradalmian új étrendje” című könyvet el kell olvasnod.

Hozzá kell tennem, hogy azóta, mióta ez a könyv megjelent, rengeteg új kutatás volt a témában és sok dologban változtak a nézetek. Inkább az új Atkins diétával barátkozzál, annak ellenére, hogy már nem maga Robert Atkins készítette. Jelenleg az a korszerű.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.