A cikket várhatóan 7 perc alatt tudod elolvasni.

Az Ájurvéda növénye: fehér szantálfa

A szantálfa olaja Földünk egyik legősibb illatos olaja
Felhasználásának Indiában 2000 éves irodalma van
Intenzív bőrfiatalító, a legjobb olaj érett bőrre

Afehér szantálfa Délkelet-Ázsiából származó növény, őshonos Dél-Indiában és a Maláj-szigetek hegyvidéki területein. Felhasználása a több ezer évvel ezelőtti Indiába, Egyiptomba, Görögországba és Rómába nyúlik vissza. Sok templom épült szantálfából, a jeruzsálemi Templomnak is építőeleme volt. Egyiptomban, Indiában és Kínában balzsamozáshoz is használták, mert úgy tartották, erőt ad a léleknek a halált követő újjászületéskor.

A szantálfa olaja Földünk egyik legősibb illatos olaja. Ősidők óta alkalmazták a gonorrhoea és a hólyaghurut kezelésére. Az ókori világban a hétköznapi szépségápolás része volt.

Indiában a vallási életben nagy tisztelet övezi a szantálfát. A hindu kultúra szerves része, de használják a buddhista, a bráhmin és más vallási kultúrák is. Úgy tartják, ezt a fát nem támadják meg a termeszek, ezért a vitalitás szimbólumává vált. Hindu rituálékban szantálfa pasztát kennek a homlokra, mert úgy tartják, ezzel fokozzák az Isten iránti odaadást. Buddhista szentélyekben úgy égetik, mint nálunk a tömjént, illata  a tiszta erkölcsi magatartást szimbolizálja. Az indiai esküvők előtt a menyasszonyok a mai napig tradicionálisan szantálfa felhasználásával előkészített fürdővel gondoskodnak bőrük ragyogó és tiszta állapotáról.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Felhasználásának Indiában 2000 éves irodalma van, az ayurvédikus terápiák egyik nélkülözhetetlen kiegészítője. Az ajurvédikus hagyomány gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, fertőtlenítő tulajdonságait is ismeri.

A szantálfából bútorokat, vallási kegytárgyakat, ékszereket is készítenek.

Varázslatos illata az egyik legerősebb növényi illat. Aki már járt Indiában, sosem felejti el ezt a jellegzetes aromát. Találkozhatsz vele illatosító szerek, füstölők összetevőjeként is. A szantált szanszkritul chandan-nak nevezik. Érdemes megjegyezned, mert az Indiából hozott füstölők dobozain nagy valószínűséggel ezt az elnevezést találod.

Növénytan

Santalum album

A fehér szantálfa a szantálfavirágúak (Santalales) rendjébe,a szantálfafélék (Santalaceae) családjába és a Santalum nemzetségbe tartozó örökzöld fa, magassága 8-10 méter. Lassan nő, és gesztje mintegy 30 év alatt éri el a gazdaságos kitermeléshez szükséges vastagságot.

A fiatal szantálfák kérge sima és szinte fekete, majd az idő előrehaladtával a kéreg vöröses, barnás színű lesz.

Nagy, bőrszerű levelei a babérlevélre emlékeztetnek. A hajtásokon keresztben, átellenesen állnak, ép szélűek.

Az ágak hegyén fürtökben találhatók a kisméretű, többnyire négy sziromlevélből álló, szagtalan virágok, amelyek a virágzás után sárgák, majd fokozatosan mélyvörössé színeződnek.

A fa és gyökere illatos, sárga szantálfaolajat tartalmaz, amelynek illata évekre beleivódik a belőle fából készült tárgyakba, például díszdobozokba, bútorokba és legyezőkbe.

A szantálfa úgynevezett félparazita faj. Részben a szomszédos növények gyökérzetéből táplálkozik, azonban önállóan is életképes. Gazdanövényei lehetnek magasra növő füvek, mint például a vad cukornád, pálmák vagy aráliafélék. A fiatal szantálfa szívószerveket fejleszt ki, amelyek behatolnak a gazdanövény gyökerébe. A növekedés során kifejlődő, mintegy két centiméter nagyságú sarjgumókkal a szantálfa szorosan fogva tartja a gazdanövény gyökereit, és olyan sok táplálékot szív el tőle, hogy a gazdanövény alig tud növekedni.

Hatóanyagai

Az illóolaj kémiai struktúrájának legfontosabb összetevője, a szantanol. Alfa és béta szantanolt tartalmaz.

Illóolaj kinyerésére a 30 évnél idősebb fák alkalmasak, a fiatalabbak ugyanis kevesebb és gyengébb minőségű olajat adnak. Egy 10 éves fa illóolaj tartalma 0,9 %, egy 30 éves fáé pedig már 4 %. Nem csak az illóolaj tartalom növekszik az évek számával, de a szantalol mennyisége is nő.

Termesztése

A szantálfa termelés 90%-át India adja. Az utóbbi időben túlságosan sokat vágtak ki, így nagyon megfogyatkozott.

Élőhelyét tekintve nem válogatós. Legyen az viruló völgy, vagy száraz hegyi lejtő, a szantálfa remekül érzi magát. Sőt, úgy tűnik, hogy minél szárazabb és kietlenebb területen nő, fájának illata annál intenzívebb.

Melegkedvelő növény, jó vízelvezetésű talajba ültesd. Fagyérzékeny.

A magokat homok és termőföld keverékébe vesd 0,5 cm mélyre. Egy üveglappal fedd be a megfelelő páratartalom eléréséért. A földjét tartsd nedvesen. Optimális csírázási hőmérséklete 25-30 C. 2-3 hónap elteltével kezd csírázni.

Felhasználása

A szantál illóolaja kiemelkedően jó hatású a nyirokrendszerre, a húgyúti-, a légző-, és az idegrendszerre, és emellett minden bőrtípusra, bőrállapotra szépítő hatással bír.

Vízhajtó hatása miatt alkalmazza a fitoterápia a vízvisszatartás kezelésében és az alsó végtagok ödémájának megszüntetésére. Szantanol tartalmának köszönhetően hatékony húgyúti fertőtlenítő.

A kínai orvostudomány szerint “enyhe, de pikáns ízű”, fájdalomcsillapító hatású. Gyomorfájdalmak és a migrén csillapítására alkalmazzák. Ízületi fájdalmak enyhítésére is hatásos.

Fehér szantálfa Santalum album

A szantálfából készült olaj hatásos lehet pánikszerű, stresszes állapotok csillapításában.

Intenzív bőrfiatalító, a legjobb olaj érett bőrre, ráncok ellen. Kisimítja a ráncokat és a finom vonalakat, kollagéntermelő, gátolja a bőröregedést és védi a bőrt a káros külső hatásoktól. Hidratálja a bőrt és megelőzi annak kiszáradását. Pigmentfoltok ellen, aknés sebhelyek halványítására, pattanásos arcbőr, ekcéma, kiütések, berepedezett és száraz bőr, napleégés és egyéb bőrgyulladások kezelésére is alkalmas lehet. 

Külsőleg használva a szantálfa különösképp hatékony a fogíny és a fogak éles fájdalmának csillapítására.

Az illóolaj a parfümipar kedvelt alapanyaga finom aromája és más illatokkal való harmonizálása miatt. Különleges illata jól illeszkedik a női, és  férfi illatjegyekhez is. Illatfixálóként is hat,  az illatkompozícióban megköti az aromákat, így tartósabbá teszi azt. A szantál kiválóan harmonizál a citrom, a rózsafa, a bergamott, a rózsa és a neroli illatával, de akár önmagában is használható jojoba olajjal keverve.

A szantálfa kérgének őrlésével nyerik azt a port, amelyet felhasználnak kozmetikai szerek előállításánál. Leginkább hintőpor, testápoló, parfüm, tusoló, borogató és gargalizáló szer, szappan és tusfürdő formájában használják. Indiában elterjedtek a szantálfa őrleményből készült arcpakoló és arcradírozó szerek.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Az Ájurvéda növénye: fehér szantálfa

Te szereted a szantál illatát?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.