A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Az irigyelt ektomorfok titka

Zabálhatnak bármit, meg sem látszik rajtuk
Istenem, de ők miért?
Azért van itt egy svédcsavar…

Az ektomorf testalkatúak vékonyak. Ha az alkatod ektomorf, akkor végtagjaid hosszúak, medencéd, vállad, csípőd keskeny, termeted magas. Csontozatod törékeny , vérnyomásod alacsony, végtagjaid gyakran hidegek.

Kevesebb zsír van a testeden, mint mezomorf és endomorf társaidnak, hiszen anyagcseréd gyorsabb, így tested kevesebb zsírt raktároz el. Ebből adódóan annyit ehetsz, amennyit csak akarsz, nem hízol el.  A zsír hiánya problémákat is tud okozni, például a zsírban oldódó vitaminokat szinte vízben oldódóként kell kezelned, figyelned kell hormonháztartásodra is.

Az ektomorf testalkat jellemzői

Az ektomorf testalkat hátránya: nem csak nehezen hízol, de nehezen is izmosodsz. Állóképességed jellemzően alacsony.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Máshogy kell figyelned az étrendedre, mint a többieknek. Számodra ajánlott a fokozott kalóriabevitel, ami elősegíti az izomzatod fejlődését. Így szervezeted több energiát tud elégetni gyors anyagcseréd mellett is. Akár 2-3 óránként egyél jó minőségű ételeket. Sok zsírra és fehérjére van szükséged, és a magas hosszan felszívódó szénhidrát bevitel is fontos számodra. Az egyszerű cukrokat viszont kerüld.

Attól még, hogy ektomorf alkatú vagy, neked is szükséged van rendszeres testmozgásra, annak ellenére, hogy nem jellemző rád a felesleges testzsír. A testalkatodnak megfelelően kialakított edzés sokat javíthat állóképességeden, közérzeteden és erőnléteden. Ne eddz túl sokat és ne is túl hosszan. Az edzés a lehető legnagyobb súllyal történjen, amit még elbírsz. Kerüld az aerob és kardió edzéseket, a felesleges aktív testmozgást, hiszen ezek mind az anyagcserét fokozzák.

Az ektomorf típusra jellemző a stresszes életmód. Igyekezz kerülni a stresszes helyzeteket, tanulj meg nemet mondani és fordíts kellő figyelmet a pihenésre. Ez napi 7-8 óra alvást jelent. Nem, ebbe nem számít bele az éjjel a számítógépnél töltött idő.

Figyelj személyiségfejlődésedre, ugyanis jellemző az ektomorf alkatúakra, hogy türelmetlen, feszült, befelé forduló, túlérzékeny népség, nehezen kötnek kapcsolatot.

Svédcsavar

Most hogy jó alaposan kitárgyaltuk a testalkat típusokat, elmondhatjuk, hogy vegytisztán egyik sem létezik.

Az évek során egyik típusból a másikba vándorolhatsz akár akarva, akár akaratlanul. Egy mezomorf szépen el tud hízni endomorfnak, az ektomorf fel tudja gyúrni magát mezomorfnak stb. Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, sokan vannak, akik két típus határán ingadoznak, és mindkettő igaz lehet rájuk, életmódtól függően.

Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt életmód váltásba kezdesz, mindenképp konzultálj szakértővel!

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.