Bulgur, a török rizs
A bulgur az emberiség egyik legősibb tápláléka
A török éttermekben török rizsnek nevezik
A meghántolt durumbúza szemeket párolják, szárítják,törik
Unod már a rizst, a füleden jön ki, és elképzelésed sincs, mivel tudod helyettesíteni? Próbáld ki a bulgurt! Ez a rostban gazdag durumbúzatöret az egyik legegészségesebb, legtáplálóbb köret. Bátran fogyaszthatod köretnek, salátának, egytál ételnek, desszertnek.
Mi az a bulgur?
A bulgur Törökországban és a Közel-Keleten közkedvelt gabona alapú étel. Bulghur, burghul néven is találkozhatsz vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség egyik legősibb tápláléka. Archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. Egészséges, finom, a diétázóknak, kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mégsem ismerik túl sokan.
A bulgur tört durumbúza. Magyarországon a török éttermekben török rizsnek nevezik. A még éretlen vagy az érett, meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd apró szemcsékre törik. A hagyományos fehér bulgur mellett létezik fekete bulgur is, ezt sötét búzából készítik.
Formára és ízre valahol a rizs és a gersli között helyezkedik el. Nincs erős, karakteres íze, így nemcsak köretként, de különböző ételekhez, salátákhoz adva is számtalan módon felhasználható. A bulgur állagra is hasonlít a rizshez, azonban kicsit pergősebb, ruganyosabb marad elkészítés után. Főzése is nagyban hasonlít a rizs főzéséhez, de annál egyszerűbb.

Tápanyagtartalma
A bulgur 100 grammja 342 kilokalóriát, 76 gramm szénhidrátot, 12 gramm fehérjét, 19 gramm rostot és 1 gramm zsírt tartalmaz. Glikémiás indexe 46, így az alacsony GI-s ételek közé sorolható, a lassan felszívódó szénhidrátokkal rendelkező ételek táborát erősíti. Összehasonlításul a rizs glikémiás indexe 70 és 90 között mozog.
A tört búza mindemellett rendkívül jó rost- és fehérjeforrás, így diétázók, sportolók és cukorbetegek is fogyaszthatják
Rostban jóval gazdagabb, mint más gabonafélék. Ennek köszönhető, hogy jótékony hatással van az emésztésre, a bélműködésre, megakadályozza a puffadást és a hasgörcsöt. A rostok növelik a tápanyagfelvétel hatékonyságát is. Telítettségérzetet biztosít, fogyasztása után később lesz éhes az ember, a fogyókúrázók ezért kedvelik.
Ha mindez még nem győzött volna meg arról, hogy a bulgurt feltétlenül be kell építened mindennapjaidba, akkor érdemes tudnod azt is, hogy a tört búza vitamin- és ásványi anyag-bomba is. Többek között A-, B6-, B12-, C- és D-vitamint, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz .

Elkészítése
A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben, hogy jóformán alig kell főzni, elég, ha leforrázod kétszeres mennyiségű vízzel, lefeded, és 10-15 perc alatt megpuhul. Mindenféle zöldség, hús és fűszer illik hozzá, bátran próbálkozhatsz vele. Remekül átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és zöldfűszerrel. Indiában a tejberizshez hasonlóan édesen is fogyasztják
Könnyű, kiadós és egészséges. Ideje kipróbálnod!
Kedden a teljesen új Forever Aloe Peaches gélről olvashatsz.
A rovatban legközelebb cukor alternatívákról tájékozódunk.
Források:
-
https://falnijo.blog/receptek/bulgur-elkeszitese/
-
http://www.csupasport.hu/eletmod/bulgur-a-szuperkoret-rizs-helyett-4617/
-
http://fitnesskapu.csapata.hu/cikkek/bulgurt-a-tanyerodba-63396/
-
https://wellnesscafe.hu/dieta/2017-12/ezert-egyel-bulgurt/
Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.