A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Cukor alternatívák?

A cukor rengeteg megjelenési formája
Juhar, virágok, kókusz, agávé
Barna cukor, gyümölcscukor, krumplicukor

Rengeteget hallunk arról, hogy a sok cukor káros az egészségre. Sokan alternatívák után néznek, és úgy gondolják, immár nagyon egészségesen étkeznek. A gond az, hogy a cukornak sok arca van, így ott is szembe jön velünk, ahol nem is gondolnánk.

Néhány alternatívát vizsgálunk meg, amikről sokan úgy gondolják, jó helyettesítője a cukornak. Elöljáróban az a pozitívum elmondható legtöbbjükről, hogy remek tápanyag források.

 KcalSzénhidrát %Ebből cukrok %
Juharszirup2616759
Méz3048282
Kókuszvirág cukor4009797
Agavé szirup3107668
Barna cukor3809897
Fruktóz400100100
Glükóz3589090
Kukoricaszirup 2837676
100 g termékre vonatkozóan

Juharszirup

A juharfa édes nedvét az amerikai őslakos indiánok fedezték fel, és alkalmazták mindennapi étkezésükben. A világon több mint 200 juharfajtát tartanak számon, és sok fajta alkalmas a nedv kinyerésére. Mégis elsősorban az Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar (Acer saccharum) fa nedvéből állítják elő a juharszirupot. Alkalmas rá a vörös juhar (Acer rubrum) és a fekete juhar (Acer nigrum) is.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A juharszirup íze és állaga a mézéhez hasonló. Akárcsak a méz, a juharszirup is számtalan vitamint, ásványi elemet, fontos élettani hatással bíró anyagot tartalmaz, bár számuk és mértékük nem vetekszik a mézével. Egy 2010-es tanulmány szerint Navindra Seeram, a Rhode Island Egyetem kutatója több mint 20 olyan összetevőt talált a kanadai juharszirupban, ami kapcsolatba hozható az emberi egészséggel.

A juharszirupot színe, fényáteresztő képessége, íze, intenzitása szerint A-D intenzitási osztályokba csoportosítják. Ez nem minőségre, kizárólag intenzitásra vonatkozó besorolás. A D a legsötétebb, legintenzívebb. Az intenzitás több tényezőtől függ, ilyen például a juhar fajtája és az időjárás.

juharszirup

Méz

Méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.

A méz édes ízét a gyümölcscukor adja, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajak határozzák meg, amelyeket a különféle virágok nektárjai adnak. A méz színe idővel sötétedik, csökken aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen, egy éven belül elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, még több ezer éves leletek is mérgezés nélkül elfogyaszthatók.

A mézben jelenlevő enzimek jelentősége sokkal nagyobb mennyiségüknél. Emellett jelentős a méz vitamin és ásványi anyag tartalma is.

Kókuszvirág cukor

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol sok a kókuszpálma. A kókuszból készült termékek legnagyobb előállítói és forgalmazói a Fülöp-Szigetek és Indonézia. A hazai alternatív édesítőszerek piacán körülbelül 5 éve jelent meg a kókuszvirág cukor.

A kókuszdió a kókuszpálma virágából fejlődik ki, így már a virág is tartalmazza mindazokat az értékes hatóanyagokat, amelyek később a termésben is megtalálhatóak. A termelők a kókuszvirág cukor előállításánál megmetszik a még ki nem nyílt virágbimbót, így hozzájutnak a benne rejlő nedvhez. A megcsapolt virágokból kinyert nedvet bambusz edényekben gyűjtik, majd átöntik hatalmas wokokba, és mérsékelt meleg fölött elkezdik párolni. Ekkor még a nedv 80%-a víz. Amint párolog a víz, először egy sűrű, szirup jellegű anyaggá alakul át, majd a víz  további elpárologtatásával a felhasználás céljától függően lágy pasztát, cukorkristályt, vagy cukortömböt készítenek belőle.

Számos tápanyagot és ásványi anyagot  tartalmaz, mint például a kálium-, magnézium-, cink-vagy vas. A B1-, B2-, B3-, B6-és C vitamin kiváló természetes forrása. Íze karamelles, többek szerint a törökmézre hasonlít.

Agávé szirup

Az agávé a liliomfélék családjába tartozik, a sárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az Aloe vera távoli rokona.

Az agávé fő alkotórésze egy olyan keményítő, amely megtalálható a kukoricában és a rizsben is. Az agávé keményítőt átalakítják finomított fruktózzá. A folyamat során enzimes és vegyi átalakulások mennek végbe, finomítják, tisztítják, melegítik, vegyileg átalakítják, centrifugálják, szűrik a nem édes keményítőt, így nyerik az erősen finomított édesítőszert, a fruktózt.

agáve

Barna cukor

A barna cukor olyan cukortermék, amely jellegzetes barna színét a melasztól kapja. A melasz vagy a cukorgyártás során marad benne vagy pedig utólag keverik hozzá a már kész fehér kristálycukorhoz. Készülhet szárítással vagy anélkül, a szárítás nélküli barna cukor hivatalos neve lágy barna cukor.

A barna cukrot gyakran fehér kristálycukorból állítják elő nádmelasz hozzákeverésével, így a melasz aránya a termékben jobban irányítható. A nádmelasz ízét általában előnyben részesítik a cukorrépából származó melaszhoz képest, de egyes helyeken, különösen Belgiumban és Hollandiában, cukorrépából készült melaszt használnak. Maga a fehér cukor lehet nád- vagy répacukor, mivel ezek kémiai összetétele, tápértéke, színe és íze gyakorlatilag azonos.

A barna cukorban található ásványi anyagok (kalcium, magnézium, kálium és vas) a melaszból származnak.

Fruktóz

A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A monoszacharidokhoz tartozó ketohexóz, szabad állapotban igen elterjedt mind a növény-, mind az állatvilágban. Nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében, a mézben, egyik komponense a szacharóznak is. Biológiailag a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát.

Mesterségesen főleg nádcukor vagy répacukor elbontásával állítják elő.

Glükóz

A glükóz – köznapi nevén szőlőcukor – (C6H12O6, rövidítése: Glc) egy monoszacharid, ezen belül 6 szénatomot és aldehidcsoportot tartalmazó aldohexóz. A természetben csak a D-glükóz fordul elő.

Szabad állapotban egyes gyümölcsökben, például a szőlőben fordul elő, innen ered a szőlőcukor név.

A glükóz iparilag keményítő (például kukorica- vagy burgonyakeményítő) savas vagy enzimes hidrolízisével állítható elő. A burgonyakeményítő savas hidrolízisekor keletkező glükózt a köznyelv krumplicukornak nevezi.

Kukoricaszirup

A csírájától megfosztott kukoricát keményítő-bontó enzimmel glükóz egységekre bontják, majd egy másik enzimmel a glükóz egy részét fruktózzá alakítják át. Az élelmiszeripar, különösen az üdítőital-gyártás nagy mennyiségben használja fel a kukoricakeményítőből gyártott glükóz-fruktóz szirupot a valamivel drágább szacharóz helyett az édes íz elérésére.

Mint láthatod, fenti termékekkel nem tudod kiváltani a cukrot étkezésedből, hiszen mindegyikük cukor alapú, a cukor egyik megnyilvánulási formája. Némelyik nagyszerű tápanyag, de ne ringasd magad abba a hitbe, hogy használatukkal cukormentesen étkezel. Használj inkább más alternatívát helyettük.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Cukor alternatívák?

Édesszájú vagy?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.