A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Édes élet a glikémiás index árnyékában

Les ránk a banda:
a Cukorbetegség és samesza az Inzulin Rezisztencia
Szerencsére vannak barátaink is:
a Glikémiás Index és a Glikémiás Terhelés

Milyen édesítőszert érdemes használnod?

Az ember édesszájú. Ha nem az, majd lesz az idő múlásával. Többször észleltem ezt a környezetemben levő embereken. Én speciel születésemtől fogva az vagyok.

Nincs is gond, egész addig, amíg el nem olvassa az ember az első cukorról szóló cikket valamelyik bulvárlapban. Ha megretten, és elkezd utánajárni a témának, ahogy én tettem, máris beköltöznek az életébe olyan gyönyörű fogalmak, mint például a glikémiás index. Azt javasolják, törődjünk vele, haverkodjunk össze, hogy mosolyogva menjünk át az utca túloldalára, ha a sarkon vár ránk egy bunkósbottal a rettegett Cukorbetegség vagy samesza az Inzulin Rezisztencia. Tiszta Hitchcock.

De mi a túró az a glikémiás index?

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Glikémiás index

A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel a szóban forgó élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet.
A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és így az inzulin szintet. Nevének megfelelően ez a fajta szénhidrát gyorsan felszívódik, elfogy, ezért a vércukorszint ugyanolyan gyorsan leesik, mint ahogy megemelkedett, bónuszként a vér tele lesz céltalan inzulinnal, mivel szegény hasnyálmirigy tömegtermelésre állt rá. Mivel kevés a vércukrunk, éhesek leszünk, jöhet az újabb adag kaja. Ez tökéletes módszer az elhízásra, ráadásul a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei is kikészülnek a nagy hektikusságban. Jöhet a banda, tudod  a Cukorbetegség meg előtte az Inzulin Rezisztencia.

Nézzük, mi a helyzet a népszerű édesítőszerek háza táján a glikémiás index szempontjából:

Édesítőszerek glikémiás indexe

Ez alapján a stevia, eritrit és a xilit haver a banda ellenében, a többivel hűvösen kell viselkedni. A kókuszcukor és a gyümölcscukor a GI index szempontjából elfogadhatóak, de vannak itt más huncutságok is. Nem véletlen, hogy megszüntették a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek nagy narancssárga kör emblémáját. Ezek általában tele vannak gyümölcscukorral, ami nem feltétlenül jó választás. De miért is nem?

GL-index – glikémiás terhelés

A glikémiás index csupán az élelmiszerben lévő cukorfajta minőségét jelzi, nem pedig, annak a mennyiségét. Nem ad választ arra, hogy mennyi cukor van az adott ételben. Erre az egyik legjobb példa a sárgarépa. A benne lévő cukornak magas a glikémiás indexe, a szénhidráttartalma viszont alacsony, ezért kevés kalóriát tartalmaz. (Jól érzed, lesz itt még szó a jó öreg kalóriáról is.)

Sebaj, megismerkedünk egy újabb szép fogalommal, a glikémiás terheléssel.

A glikémiás terhelés (GL) egyidejűleg veszi figyelembe az adott élelmiszer glikémiás indexét és a szóban forgó élelmiszer egy adagjában levő szénhidrát mennyiségét. Ezáltal sokkal pontosabban meghatározható az étel inzulinháztartásra gyakorolt hatása.

A glikémiás terhelést úgy határozhatjuk meg, hogy a GI-t százaléknak véve megszorozzuk az adag élelmiszerben található szénhidrát mennyiségével. Előtte a szénhidrát tartalomból kivonjuk az ételben található rost mennyiségét grammban. Cukrok esetében egyszerű az életünk, mert egyikben sincs rost.

A GL index besorolása:

  • kis terhelést jelent (a vércukorszint szempontjából): < 10
  • közepesen terhelő: 11 – 19
  • nagyon terhelő: 20 <

A GL-index tehát sokkal pontosabb és informatívabb mutató, de jóval kevésbé elterjedt, mint a GI-index. Élelmiszerekre a kalóriát kötelező ráírni, a GI-index már csak elvétve kerül rájuk, míg a GL-index szinte soha, pedig ez lenne a legbeszédesebb mutató.

Édesítőszerek

Na de nézzük, mi a helyzet a jó öreg kalóriával.

Édesítőszerek kalóriatartalma

A glikémiás index mellett a kalória mennyiség is fontos szempont a megfelelő édesítőszer kiválasztásában. A kalória, annak az energiának a mértékegysége, amit az élelmiszer elfogyasztása biztosít az emberi test számára. Túl sok kalória bevitele fölösleges, és előbb-utóbb zsírtartalék lesz a fölös szénhidrát bevitel eredménye kellőképp nem kívánatos helyeken.

Az édesítőszerek csak szénhidrátokat tartalmaznak, zsír, rost és fehérje nincs bennük.

Fentiek alapján levonhatjuk a következtetést: érdemes lemondani a finomított cukor használatáról, ami rengeteg üres kalóriát juttat a szervezetbe, és elővenni a természetes édesítőszereket. Ezek táplálékaink élvezeti értékének a növelésén túl olykor fontos tápanyagnak is tekinthetők.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.