A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Egy cserje kulturális hatásai

Meg sok-sok más jótékonysága
A fekete tea nem csak élelmiszer, de annak fontos
Igazán tudatosak feketén isszák

A tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Létezik fekete, zöld, fehér és számos különleges fajtája. Leginkább elterjedt a fekete, ezzel foglalkozunk ma.

A tea gyógynövény és kultúra

A teát eredetileg orvosságként használták, mint gyógynövény került be napi italaink közé. Az Indiából származó élénkítő a világ minden táján kulturális hagyományokkal van körülvéve, elég csak a híres japán tea szertartásra vagy az angolok minden problémát teázással megoldani óhajtó társadalmi életére gondolni.

Egy csésze forró tea szürcsölgetése önmagában is kellemes hangulatba ringatja fogyasztóját. Emellett olyan élettani hatásokkal bír, amely miatt nem csak ajánlott, hanem szinte kötelező is fogyasztása azoknak, akik törekednek az egészséges életmódra. A kávéhoz hasonlóan a fekete tea szintén képes szellemi frissességet és lendületet adni a fáradt szervezet számára.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A tea jótékony hatásai

teafű

A tea legfőbb, az egészség szempontjából pozitív hatásokat kiváltó összetevője a számos antioxidáns tulajdonságú vegyület, amelyek közül kiemelkednek a flavonoidok. Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő molekulái, hiszen hatásosan gátolják a szabad gyökök káros hatásait.

A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a katekinek jelenlétének köszönhetően. A tea kivédi a baktériumok elszaporodását a szájüregben, így mindig kellemes marad a leheleted. Rendszeres fogyasztóinak a lyukas fogaktól is kevésbé kell tartania.

A fekete tea éppúgy, mint a kávé, kiváló élénkítő hatással rendelkezik, amit a benne található tein és tanin tulajdonságainak köszönhet.Ez a központi idegrendszert stimuláló anyag mind a légzést, mind a vérkeringést serkenti, és ezáltal fokozza az agy oxigénellátását is.

klasszikus tea

A fekete tea nem csak élénkítő hatással rendelkezik, hanem a benne található csersavnak köszönhetően nyugtatólag is hat a szervezetünkre. Egyes kutatások szerint a fekete tea rendszeres fogyasztásával könnyebben átvészelhetjük a különböző stresszhelyzeteket. Lehet, hogy igazuk van az angoloknak?

Arra érdemes figyelned, hogy hosszú távon a fekete teát ne éhgyomorra fogyaszd, ugyanis a csersav gyomorpanaszokat okozhat.

Fontos, hogy a jótékony hatások a fekete tea esetében – de minden más teafajtánál, sőt a kávénál is – akkor tudnak teljes körűen érvényesülni, ha ízesítés nélkül, teljesen feketén iszod.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Egy cserje kulturális hatásai

Citrommal vagy tejjel iszod a teát?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.