A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Érdemes beállni a sorba?

Na de milyen sorba?
Törtessek vagy ne törtessek?
Mi van, ha nem állok be, és magányosnak érzem magam?

Mindenkinek az életében előbb-utóbb felmerül a kérdés, vajon mivel jár jobban, ha beáll a sorba, vagy ha önálló útra kel. Érdekes probléma. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Érdemes azt is figyelembe venni, hová és milyen sorba állunk be.

Sor, ami nem vezet sehová

Beállni a sorba

A legtöbb ember sajnos tapasztalataim szerint beáll egy olyan sorba, ami nem vezet sehová. Társadalmi szokások, kialakult hagyományok mentén végzik napi rutinjukat, és fogalmuk sincs, mit és miért csinálnak. Nem légből kapom ezt, felmérés is megalapozza. E szerint a májusban az Indexen megjelent cikk szerint Magyarország lakosságának 15%-a soha nem gondolkodik azon, mi az élet értelme. 31% ritkán, 30% időnként és mindössze 24% gyakran. És értelmezésem szerint abban az 54%-ban, aki egyáltalán gondolkodik ezen, az is benne van, aki szerint az élet értelme két luxusautó birtoklása. Vagy 42.

Szerintem ebbe a sorba beállni teljesen értelmetlen. Én megdöbbentem a cikken. “Gyere velem, én sem megyek sehova!”

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

 A sorelőzők

Na azért ezt is lehet fokozni. Mindennapos tapasztalatunk, hogy az ügyes emberek szépen elmennek a sor mellett, így tesznek szert előnyre. Ez ugye a legszebb akkor, ha a fentiek szerint nem tudja, hová is megy. Akkor kezdem egyáltalán felfogni, amikor legalább a két luxusautó képe bevillan, ilyenkor legalább van valami cél.

Eszembe jut Tonk Emil vicce: “Nyuszika elmegy az erdőbe, és talál 1 méter előnyt. Hazaviszi, beviszi az ajtón és boldog. Másnap talál 2 méter előnyt. Hazaviszi, de nem fér be az ajtón. Kinyitja az ablakot, és beviszi ott. Boldog. Harmadnap megint talál az erdőben 3 méter előnyt. Hazaviszi, de hiába próbálja bevinni az ajtón, hiába próbálja bevinni az ablakon, egyszerűen nem fér be. Leül, töpreng, és összefoglalja a helyzetet: Úgy látszik, behozhatatlan előnyre tettem szert.”

Na szerintem ennek a viselkedésnek kb. ennyi előnye van.

Kitörés a sorból

Sok embernél eljön a pillanat, amikor egyszerűen nem tud bent maradni a sorban. Lelkileg összetöri az értelmetlenség, és fizikai tüneteket is okoz. Ekkor saját kezébe veszi a sorsát. A mai világban szinte egyetlen megoldás van erre: a vállalkozás. Számítsuk le most azokat az irigylésre méltókat, akik mondjuk két nap alatt világ körüli útra indulnak semmi pénzből.
A vállalkozás nehéz dolog, de jó esetben van értelme. Lehet küzdeni egy kitűzött célért, lehet kreatívnak lenni, amit eddig a sor elnyomott. Hátránya, hogy előbb-utóbb magányos lesz az ember, és egyedül nehéz küzdeni a világgal.

Kitörés a sorból

Önkéntes beállás a jó sorba

Vannak, akik továbbmennek, és elkezdenek keresni egy olyan sort, ami deklaráltan halad valahová, célja van. Mostanában egyre nagyobb eséllyel találnak ilyet, és ebben nagy szerepe van a közösségi médiának.

Már a független vállalkozók is kezdenek szövetségekbe tömörülni. Felfogják, hogy érdekük együttműködni a kiegészítő területeken vállalkozókkal, de akár még a konkurenciával is, már ha a törvényes kereteken belül marad. Ennek jeleit láthatjuk például az online marketing területén működő trénerek, szolgáltatók között.

Sorban várnak a felemelkedésre

Az összefogás fokozott formája a franchise rendszerek terjedése. Pontosan meghatározott keretek között előre meghatározott célért együtt tudnak dolgozni. Vannak hátrányai, de aránylag nagy biztonságot nyújt.

Nézetem szerint a network marketing is egyfajta franchise, személyes franchise. Együtt, egymást segítve dolgozunk saját céljaink teljesüléséért úgy, hogy közben a cég szabályai szerint a cég céljait is teljesítjük. Ez a rendszer nem tökéletes. Csak jobb.

Az én válaszom a kérdésre: érdemes beállni egy olyan sorba, ami tudja, miért, hogyan és hová megy.

Jössz?

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.