A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Ez kóser!

A Forever termékei közül soknak kóser igazolása van
Mitől kóser egy élelmiszer?
Ki felügyeli a Forevert, hogy betartja-e a kóser szabályokat?

Ma egy számunkra kissé egzotikus minősítésről beszélgetünk. A termékek közül sok kóser minősítéssel rendelkezik, az étrend kiegészítők mellett például a fogkrém és az ajakír is.

Bevallom őszintén, az elején nem sokat tudtam kezdeni ezzel az információval, de az idők során rájöttem, mennyire hasznos. Van olyan vallási közösség a partnereink között, akiknek perdöntő volt ez az információ, pedig nem is zsidó vallásúak. Arról nem is beszélve, hány egészségtudatosan élő ember keresi kifejezetten a kóser és az iszlám halal food  minősítésű termékeket, mert tudja róluk, hogy bizonyítottan jó minőségűek és tiszták. Egyébként a Forever termékei a halal food minősítésnek is megfelelnek, erről legközelebb írok.

Hogy lehet egy étrend kiegészítő kóser?

Sok magyarázat szól arról, hogy mitől kóser az, ami kóser. A kósersági előírásokról tömören azt mondhatjuk, hogy három alapjuk van.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

  1. Ne keveredjen tej illetve annak származéka hússal és annak származékával.
  2. Maga a hús is korlátozva van bizonyos állatfajtákra. Azokon belül is csak akkor, ha rituálisan lett levágva (schitá), minden vér illetve bizonyos zsírok is el lettek távolítva.
  3. Bor illetve szőlőlé vagy ezeknek származéka (pl.: borecet) csak olyan lehet, amit zsidók készítettek.

A kóserség szempontjából nemcsak a húsra, a tejre és a borra kell figyelni, hanem mindennemű élelmiszerre, hogy készítése során nem használtak fel, illetve nem kevertek bele tiltott alkotóelemeket. Erre való a hechser.

A hechser nem más, mint egy igazolás arról, hogy egy zsidó ember fogyaszthatja azt az ételt. Ezt az igazolást egy olyan szakember állítja ki, aki járatos a háláchában, pl. egy rabbi, és nem kevésbé járatos a szóban forgó élelmiszer előkészítésének technológiájában. Semmiféleképpen sem adhat a saját termékéről hechsert a gyártó, vagy az üzletember, legyen a legmélyebben vallásos is, mert anyagilag érdekelt a dologban.

Több fajta hechser létezik: a legszigorúbb a hústermékeké, amelyeket állandó felügyelet alatt kell tartani, kivéve, ha le vannak pecsételve. Vannak olyan esetek, ahol csak időről időre kell ellenőrizni, hogy tényleg nem kevernek bele semmit. Vannak olyanok is, melyekhez nem szükséges hechser, mint pl.: liszt, cukor, ásványvíz, stb.

Rabbi Benjamin Frauwirth of Jerusalem a Forever Home Office belső udavarán
kóser minősítés

A Forever Living Products hechser-je

A Forever Living Products termékeinek 2017-es kóser igazolását itt leled meg. Minden évben meg kell újítani, amit meg is tesz a cég. Ez egy igazolás arról, hogy a felsorolt termékek Rabbi Benjamin Frauwirth of Jerusalem kóser felügyelete alatt állnak. Igazolja, hogy a rabbi minden egyes terméket személyesen megvizsgált, és az azokat előállító üzemeket az egész év folyamán felügyeli. Az üzemek felügyeletét a gyártó, azaz a Forever lehetővé teszi. Az igazolás záradéka leszögezi, hogy bármikor visszavonható, és ezután a termékek forgalmazása és használata tiltott, a kóser rendtartás ellen való. Erre természetesen még nem volt példa, és hiszem, hogy nem is lesz.

Van még egy fontos záradék az igazolásban. A termékek a pészah, a zsidó húsvét hetében nem számítanak kósernek.

Pészah az elkerülés és a szabadság ünnepe

Az elkerülés ünnepe (hág hápeszáh) kifejezés abból ered, hogy az izraeliek házainak elkerülését a tóra héber szövege a peszáh szóval fejezi ki. A bibliai tíz csapás közül – amely Egyiptomot érte – az utolsó volt az elsőszülöttek halála. Ezt a csapást az izraelieknek nem kellett elszenvedniük, mert házaikat megjelölték egy bárány vérével, így a halál elkerülte fiaikat. A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy a rabszolgaként élő zsidók elhagyják az országot. Ezért nevezik a szabadság ünnepének (hág háhérut) is.

A Tóra tiltja kovászos étel fogyasztását és birtoklását Pészáh nyolc napja alatt. Ezért a kovászos ételeket még Pészáh beköszönte előtt el kell adni nem zsidó embernek, majd Pészáh után az eladott dolgok visszavásárolhatóak. Hámecnek, kovászosnak nevezik az olyan dolgokat (főleg élelmiszereket), amelyek gabonából (búza, árpa, rozs, tönköly, zab) készültek és legalább tizennyolc percig vízzel voltak folyamatos érintkezésben.

Frauwirth rabbi szerint ennek a szabálynak a termékek nem felelnek meg, ha tehát vallásos zsidó vagy, ezen a héten kerüld a termékek használatát. Egyébként meg élvezd a bizonyított tisztaságot és biztonságot, amit a termékek e szerint a minősítés szerint is nyújtanak neked.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.