A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Granadai palotatúra meghúzott Forddal

La Alhambra a vörös erőd
Pálmák, ciprusok, narancsfák, évszázados szőlőtövek
Hogyan lehet ilyen csipkéket, díszítéseket létrehozni kőből?

Az előző esti fiesta után ismét kicsit megviselten, de rendkívül izgatottan ébredtünk. Granadába utaztunk ugyanis aznap, meg akartuk látogatni a messze földön híres Alhambra mór erődöt és palotát. Az utazáshoz már otthonról lefoglaltunk egy bérautót.

Autóbérlés nagy lazán

Reggeli után páran el is mentünk a belvárosba az autóbérlő cég irodájába átvenni a járgányokat. Mi egy Fordra szavaztunk, Zoli egyenesen egy kisbuszt nézett ki maguknak. Sokan voltak az irodában, jó időbe telt, mire rendeztük a papírokat és ellenőrizték a kártyáinkat. Végre elárulták a kocsi rendszámát, odaadták a kulcsot és a forgalmit, meg elmondták, hol parkol.

Messziről láttuk, hogy gyönyörű, meggypiros Ford vár ránk. Közelről azt is láttuk, hogy jobb hátsó ajtaja igen rendesen meg van húzva. Tökéletesen működött, de nagyon csúnyán nézett ki.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Elképzeltük, ahogy ránk terítik a vizes lepedőt, mikor visszavisszük a kocsit. Visszamentünk hát az irodába, és megkérdeztük, nem történt-e tévedés a kocsi kiadásban. Biztosítottak róla, minden terv szerint halad, ilyen kicsinységekre igazán nem érdemes időt és energiát pazarolnunk. Így hát a továbbiakban nem pazaroltunk. Kezdtünk mediterránokká válni. Nem egészen, mert azért jól lefotóztuk a kocsit, legyen dokumentumunk a kiindulási állapotról…

Konvoj

Híre ment túránknak, és sokan jelezték, csatlakoznak hozzánk. Így hát a Hotel Goartin előtt igen tekintélyes konvoj kezdett összegyűlni. Végül vagy nyolc kocsival vágtunk neki az útnak. Tisztelettel adóztunk azon teljesítmény előtt, hogy bizony magyar rendszámú autó is akadt a menetben, akik hazulról tolták idáig.

Hamar összeszoktunk az autóval, a spanyol utak jó minőségűek, így hát igen kényelmesen és gyorsan Granadába értünk. A városra nem terveztünk időt – sajnos nem jutott, így hát egyenesen a La Alhambra parkolója felé vettük az irányt.

Gondoltuk, hogy ez történik, na de hogy ennyire

Tekintélyes csoportunknak még az előre megrendelt jegyek átvétele is időbe telt. Hamarosan megtapasztaltuk, minden fáradtságot megért a bejutás az Alhambra-ba. A malagai erődök után sokat vártunk, de annál is többet kaptunk. Az erőd és palota rendszer hatalmas területet foglal el. Ennek megfelelően teljes napunkat itt terveztük eltölteni. A terv bejött.

Az erődrendszer neve arabul vörös erődöt jelent. 1223-ban, az első Naszrida uralkodó, I. Muhammad idején kezdték meg építését. 1492-ben visszatértek a katolikus uralkodók, de a palotarendszert nem rombolták le, sőt tovább bővítették. Megtették ezt helyettük a francia megszállók a XIX. században. Utána indult meg a restaurálás, ami mind a mai napig tart.

Már az első méterek olyan kerteken át vezetnek, amik ámulatba ejtettek minket. Pedig március eleje volt, a növényzet nem volt még ereje teljében. Meleg volt, de drámai felhőzet feszült felettünk. Erősen reméltük, nem ázunk bőrig, és reményünk bejött. A sövény labirintusoknál és a szökőkutas udvaroknál már csak ámultunk és bámultunk, pedig még el sem értük a palotákat. Mindenütt pálmák, ciprusok, narancsfák, évszázados szőlőtövek.

Az egész területen a Darro folyó vizét használják a kertekben. Mai mérnöki szemmel is zseniális vízrendszer biztosítja ezt, ami még a rengeteg szökőkút, medence, csobogó táplálására is több mint elég.

Ha mindez nem elég, a kilátás lenyűgöző, és mindenhonnan más.

Cizellált paloták, masszív erőd

A paloták olyan építészeti bravúrokkal és szépségekkel rendelkeznek, amit feltétlenül érdemes személyesen megnézned, a fotókon nem jön át. Én személy szerint nem gondoltam volna, hogy ilyen csipkéket, díszítéseket létre lehet hozni kőből. Ráadásul az egész harmonikusan néz ki, nem tűnik soknak.

Rendkívül jól éreztük magunkat. Természetesen a hülyeség is dőlt belőlünk, és a helyi élővilág sem úszta meg a vegzálást… Persze rendesen lefáradtunk, pedig az erőd és a keresztény palota még előttünk állt.

Amikor nagy sokára elértünk az Alcazaba erődig, már csak páran vállaltuk, hogy felhágunk a bástyák tetejére. Pedig igazán megérte a grandiózus látvány, ami várt minket odafönt. Utána pihegtünk sokáig.

Keresztény folytatás

Várt még ránk a Szűz Mária templom és V. Károly palotája. Utóbbi igen meglepő és mulatságos. Kívülről kb. úgy néz ki, mint a budai palota manapság. Bemész, és leesik az állad. Mintha két külön épület lenne, annyira elüt a külsőtől a hatalmas kerek udvaros, az emeleten körfolyosós palotabelső. Nekem nagyon bejött, olyan Zorro hangulata van.

Hazatérve csak egy étterem felfedezésére futotta erőnkből vacsora céljából. Mondjuk ez annyira bejött, hogy többször is elmentünk utána. Vacsora után szokásainktól eltérően mindenki bezuhant az ágyba. Nem volt baj, mert másnap is messzire mentünk

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.