A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Gyorsan és magasra nő: golyós eukaliptusz

Nagy tűzvészek okozója az eukaliptusz
Rengeteg, kiváló minőségű faanyagot ad
Kámforos szagú, hűsítő, fertőtlenítő, konzerváló hatású olaj

Agolyós eukaliptusz (Eucalyptus globulus) az egyik leggyorsabban és legmagasabbra növő, de mindenképpen a legismertebb és legtöbb felé ültetett, örökzöld eukaliptuszfaj. Nincs egyértelműen elfogadott magyar neve: nevezik még tasmániai eukaliptusznak, kékmézgafának, ausztrál lázfának, tasmán kék gumifának, tasmániai szürke gumifának, lázfának is.

Ausztrália és Tasmánia tipikus fája. Ma már a déli félteke több régiójában és a Földközi-tenger medencéjében is termesztik. Európában csak a 19. században terjedt el. Főleg a lápos talajt kedveli, megfelelő feltételek mellett akár 80 méter magasra is megnőhet. Az eukaliptusz fajok általánosságban hosszú életűek, a többségük akár a 250 éves kort is megérheti.

A  legtöbb eukaliptusz fajt madarak porozzák be, márpedig a madarak szaglása gyönge. Épp ezért az eukaliptusz virágainak szinte alig van illata, a madarakat a látvány vonzza. Az eukaliptusz levele a koalák egyetlen tápláléka. A koala (a bennszülöttek nyelvén: „vizet nem ivó”) nemcsak éhségét, de szomjúságát is ezzel csillapítja, elég neki a levelekben talált nedvesség. Az eukaliptusz a növényevő állatok többsége számára mérgező (a koalák mellett még az oposszumok rendszeres eukaliptusz-fogyasztók), de nem csak ezért nem eszik, hanem azért sem, mert a levelek kemények, rágósak, és bőrszerűek.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Az eukaliptuszok olaja kifejezetten gyúlékony. A hírhedt ausztrál bozót- és erdőtüzek azért terjednek olyan gyorsan, mert az eukaliptuszolajat tartalmazó hajtások, levek és a lehulló száraz kéregdarabok is könnyen lángra lobbannak. Nagy szárazságok idején különösen könnyen kapnak lángra a finom, vattaszerű pihék, és a tüzes foszlányokat a szél messze fújhatja. A tűz ellen a növény tökéletesen védekezik: a megperzselt fák gyakran újra rügyeznek, a hamu alatt maradt magokból pedig a fiatal növények hajtanak ki.

Növénytan

Koala
Eucalyptus globulus

Az eukaliptusz a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjának legkiterjedtebb nemzetsége. A növénynek közel ötszáz faja van, sőt, egyes rendszerezések szerint ennél is több, csaknem hétszáz faj alkotja az eukaliptuszok népes családját. Latin neve a görög ευ, „jól”, és καλυπτος, „elrejtve” szavakból származik, ami arra utal, hogy a bimbót egy rügysapka borítja, amely eleinte elrejti a virág részeit.

A golyós eukaliptusz egyéves korában már három méteres, ötévesen 10–15 méter magas, átmérője pedig eléri a 20 cm-t. A harmincéves eukaliptusz akkora, mint a kétszáz éves tölgy.

Hamvaskék vagy hamvaszöld levelei a fiatal hajtásokon levélnyél nélküliek, szárölelők. Az idősebb levelek lándzsásak, illetve keskenyek, hosszuk akár a 35–40 cm-t is elérheti. Ha megdörzsöljük vagy szétmorzsoljuk őket, jellegzetes illatot árasztanak. Az eukaliptuszolaj a levél szövetében lévő kis hólyagokban gyűlik össze, és mennyisége elérheti a levél össztömegének 5%-át. Leveleit csak tíz eukaliptuszfaj hullatja el, a levelek helyett szürkésfehér kérgüket hullatják. A hosszú száron ülő levéllemez kitűnően tudja követni a napfényt, mindig úgy fordul, hogy élével a Nap felé álljon, s így nem hevül föl.

Bimbóit csésze és párta helyett a rügysapka borítja. Amikor eljön a virágnyílás ideje, a fedőlap lehullik, és dús nyalábban előbukkan a porzók színpompás tömege.

Hatóanyagai

Illóolajának 80%-a (1,8-cineol), más néven eukaliptol. Emellett triterpéneket, floroglucinszármazékokat, cserzőanyagokat tartalmaz, lehámló kérgének csersavtartalma eléri a 7%-ot. Az illóolajban kuminaldehid is található. Bebizonyosodott, hogy a kuminaldehid, kis molekulaként, gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely például a Parkinson-kór kialakulásában játszik szerepet.

Termesztése

Az európaiak 16. századtól telepítették a Földközi-tenger partvidékén eleinte csak dísznövényként, majd ipari célokra. Manapság különösen sok van Spanyolországban, Brazíliában, Indonéziában, és számos ipari ültetvényen nő Afrikában is. Az Atlanti-óceán szigetein (Madeira stb.) gyakorlatilag felhagytak termesztésével; az egykori ültetvények elvadultak.

Itthoni ültetésnél csíráztató közegnek jó a homok (önmagában vagy kertészeti perlittel 1:3 arányban keverve). Elsődleges szempont a jó vízáteresztő képesség, de ügyelni kell arra is, hogy maradjon nedves, mert a csírázó magok elpusztulhatnak, ha teljesen kiszáradnak. A csírázás ideje rendesen 2-3 hét. A 4–5 cm-es magoncokat egyesével ültesd külön cserepekbe, laza szerkezetű, homokos talajba. Tartsd földjüket nedvesen!

Tavasszal a gyümölcsfákhoz hasonló módon próbálhatod őket kiültetni. A nagyon kötött talajok szerkezetét legalább az ültetőgödörben javítsd, hogy a gyökerek a kezdeti időszakban zavartalanul fejlődhessenek. Az első télen lehetőleg takard a növényeket. Ha megfelelően gondoskodsz róluk, kellemes eukaliptusz illat lengi be kertet.

Eukaliptuszt a lakásban is tarthatsz, dézsás növényként erkélyen vagy teraszon is nevelheted.  A növényt napos vagy félárnyékos helyre tedd, és nyáron a nagy melegben öntözd bőven a földjét. Kerüld a pangó víz kialakulását, gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről. Tápoldatra nincs szüksége, ezt akár el is hagyhatod. Tavasszal ültesd át laza B típusú virágföldbe. Télen vidd  a növényt védett, fagymentes helyre, kb. 10 fokos világos pince, vagy előtér megfelelő. Ha jól érzi magát a növény akár 3-4 méter magasra is megnőhet. Nem szabad metszeni!

Eukaliptusz liget

Felhasználása

Egy hektár eukaliptuszerdő húsz év alatt 800 köbméter faanyagot is adhat. Más fák ezt a mennyiséget 100–120 esztendő alatt állítják elő. Fája tömör, súlyos keményfa, még a tölgyénél és a dióénál is erősebb. A farontó bogarak nem károsítják. Erőteljes növekedése miatt a papíripar számára is termesztik.

A gyors növekedéshez rengeteg vizet párologtat, ezért mocsarak kiszárítására is ültetik, és ezt a tulajdonságát a malária elleni küzdelemben is felhasználják.

Az eukaliptuszligetek illatos levegője még a fenyvesekénél is egészségesebb. Meleg, verőfényes napokon a levegő egy köbméterében akár 2,5 mg illóolaj is lehet.

Enyhén kámforos szagú, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló hatású olaja antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Légúti megbetegedések kezelésében inhalálásra, a fogászatban szájöblítésre használják. A levelek kivonatával sebeket, keléseket kezelnek, emellett közismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Az illóolaj használatáról a Házipatika, a Napidoktor és az Egészséges életmód blog oldalán olvashatsz részletesen.

A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.