A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Hosszú menetelés: aerob edzés

Monoton mozgás alacsony pulzusszámmal
Tekinthetjük alacsony intenzitáson végzett kardióedzésnek
Tényleg átállítja a testünket a zsír energiaforrásként való használatára?

Két hete megtanultuk a kardióedzés jellemzőit. Az aerob edzés nagyon hasonlít hozzá, csak alacsonyabb intenzitással végezzük. Ezért másodiknak ezt az edzésformát tekintjük át.

Aerob mozgásformák

Az aerob edzés esetében a monoton mozgás jellemző, amit a kardiónál alacsonyabb pulzusszámon végzel. A mozgás lassú, és a minimálisan szükségesnél nem végzel több izommunkát. Szervezeted csak ebben az esetben fog a zsírraktárakhoz nyúlni. Az aerob edzés a lábmunkán alapulva mozgatja meg az egész testedet. Fontos, hogy mozgásod mindig monoton legyen, ne szakítsd meg szünetekkel.

A leggyakoribb aerob edzésformák tulajdonképpen ugyanazok, mint a kardióedzésnél, csak alacsonyabb csapásszámmal. Intenzív gyaloglás szabadban vagy gépen, ha edzett vagy kocogás, úszás, szobabicikli vagy kerékpár, ellipszis tréner (sífutógép), esetleg taposógép, ha nem izomból nyomod lefelé a pedált, hanem csak lépegetsz.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Aerob edzés: nordic walking
Aerob edzés: úszás
Aerob edzés: kocogás

Az aerob edzés élettana

A szervezet az izmok számára szükséges energiát az energiatartalékokból (zsírok és szénhidrátok) teremti elő oxigén felhasználásával. Az aerob edzés lényege nevéből is kitalálható módon, hogy nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik a mozgáshoz szükséges energia előállítása. A viszonylag csekély erőfeszítést igénylő mozgásformák során ilyen aerob folyamat zajlik le.

Az aerob edzésnél pulzusszámod alacsonyan marad. Ha lihegsz, vagy kifulladsz, akkor túl magas a mozgás intenzitása, átcsapsz kardióedzésbe.

Az aerob edzés előnye, hogy növeli a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát, ezáltal fejleszti az állóképességet és növeli a kitartást, emellett az erősítő edzések hatékonyságához is hozzájárul. Energiafelhasználás szempontjából gazdaságosnak számít, így a megfelelő folyadék és energiapótlás mellett az aerob mozgás viszonylag hosszú ideig fenntartható. Minimum 40-45 perc a javasolt időtartam. A több órán át tartó edzések vagy versenyek sikereiért első sorban az aerob tartományban történő mozgással lehet a legtöbbet tenni.

Aerob edzés: szobabicikli
Aerob edzés: ellipszis tréner
Aerob edzés: taposógép

Az aerob edzés célja

Az aerob edzés egyrészt közvetlenül égeti a zsírt és fokozza a zsír anyagcserét, másrészt átállítja a testünket arra, hogy a zsírt használja energiaforrásként. Minél több aerob edzést végzünk, kellően alacsony intenzitással, annál jobb – de túlzásba esni nem szabad, mert hátráltathatja a regenerációt.

Az aerob edzés is jó hatással van a szívre és az érrendszerre, hasonlóan a kardióedzéshez.

Kiknek nem jó az aerob edzés?

Természetesen akadnak olyanok, akiknek az aerob edzés, csakúgy mint a kardióedzés nem igazán megfelelő. Őket főleg az ektomorf testalkatúak között kell keresnünk. A különbség az, hogy a mozgás kedvéért általános egészségük fenntartása érdekében az aerob mozgásformákat nekik is érdemes végezniük.

Összefoglalva az aerob edzés általában mindenkinek ajánlott, leginkább zsírégetésre szolgáló mozgásforma.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.