A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Kamilla kicsit másként: Római kamilla

Kétféle kamilla ismert: angol vagy római kamilla és német, más néven magyar kamilla
Hippokrátesz úgy vélte, hogy enyhíti a menstruációs görcsöket
Frissen és szárítva használhatjuk

Kétféle kamilla növény ismert, az angol kamilla (római kamilla, whig növény, nemes pipitér) és a német kamilla (kék kamilla, magyar kamilla, orvosi székfű). Bár mindketten majdnem hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, a német kamillából készült illóolaj, amely erős gyulladásgátló, hatásosabb, mint a római kamilláé.

A római kamilla (Chamaemelum nobile vagy Anthemis Nobilis L) mediterrán származású növény, őshazája Európában (Franciaországban, Portugáliában) és Afrikában van. Vadon élő változata egyszerű, termesztett változata telt virágú. Hazánkban termesztik.

A rómaiak a kamillát tömjén és italok készítésére használták. Hippokrátesz, ókori görög orvos, úgy vélte, hogy a gyógynövény enyhíti a menstruációs görcsöket, és alkalmas a vértolulás kezelésére. A középkorban az angolszászok a kilenc szent gyógynövény egyikének tekintették a kamillát. A szerzetesek kísérletezés útján szereztek tapasztalatokat a növény gyógyító hatásáról. Az évszázadok során fokozódott a kamilla népszerűsége és elterjedése, ma már vállalkozásszerűen termesztik ezt a növényt, gyógyászati és kozmetikai célokra.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Növénytan

Római kamilla (Chamaemelum nobile vagy Anthemis Nobilis L)

Az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Évelő, aromás illatú, lágyszárú növény. Enyhén illatos gyökértörzse vastag, fás, belőle kétféle hajtás ered. Egyik részük heverő, virágot nem viselő hajtás, melyek a rajtuk található csomóknál legyökereznek. Másik részük felemelkedő, 10-30 cm magas virágzó hajtások. A római kamilla ezáltal dús lombozatú, magasra növő bokor.

Levelei szórtan helyezkednek el a száron, kétszer szárnyasan szeldeltek, az egyes levélszeletek szálasak, kihegyezettek, molyhosak vagy kopaszodók, színük szürkészöld.

Virágfészkei a szár csúcsán magánosan találhatók, hosszú kocsányúak, 1-3 cm átmérőjűek.  A fészek szélén fehér nyelves virágok, közepén sárga csöves virágok vannak, az ezekből fejlődő termés kúpos, sima. Rendszerint a ,,telt virágú” változatot termesztik, melynél a fészek közepén elhelyezkedő csöves virágok nyelves virágokká alakultak át. Június közepétől augusztusig nyílik.

Hatóanyagai

A római kamilla hatóanyagai a virágzatban megtalálható illóolaj (0,2-0,4%; angelikasav és más rövid szénláncú karbonsav-származék főbb alkotórészekkel, kevés azulénnal), flavonoidok, kumarinok, fitoszterolok és keserűanyagok.

Termesztése

Hő- és fényigényes. A laza, humuszban gazdag talajokat kedveli. Jól tűri a téli fagyokat.

Római kamilla bokor

Tavasszal vagy ősszel tőosztással szaporítjuk. Töveit a többi terjedő tövű növényhez hasonlóan egy csoportba ajánlatos kiültetni. Rendszeresen gyomtalanítsuk. A kellően megerősödött növényeket egészen rövidre; 6-8 cm-re visszavághatjuk – ilyenkor sűrű szőnyeget alkot.

Virágait akkor gyűjtsük, amikor fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani. Szedhetjük csak a virágokat teljes virágzásban. Csomóban állva könnyen befülled, ezért rácson szétteregetve szárítjuk. Emellett szedhetjük hajtással is, az egész növényt levágva. Csokorba kötjük és függesztve szárítjuk.

A Forever által felhasznált növények termesztését a cég szakemberei a folyamat során végig figyelik, ellenőrzik.

Felhasználása

Frissen és szárítva használhatjuk. Teája nem csak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz gyomor- és bélgörcsök ellen. Külsőleg hajápolásra, arclemosásra használható. Gyulladásgátló és görcsoldó, valamint antibakteriális hatású.

Virágzata Chamomillae romanae flos néven a VIII. gyógyszerkönyvben szerepel. Virágzatát és az illóolaját gyomor- és bélgörcsök, menstruációs fájdalmak, valamint szájüregi gyulladások kezelésére szánt teakeverékek, illetve készítmények alkotórészeként; az illóolaját szájápoló szerek mellett kozmetikai készítmények (szappanok, testápolók) alkotórészeként, illetve parfümök illatanyagaként használják.

Akiknek ismert allergiája van fészkesvirágzatú növényekre, azoknál előfordulhatnak allergiás reakciók a növény használatakor.

A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.