A cikket várhatóan 9 perc alatt tudod elolvasni.

Kedvenc főiskolai kifejezésem: vertikális integráció

A növénytől a termékig
Az Aloe vera termesztése és feldolgozása egy kézben van
Hogyan lesz a sarjból flakon a hűtőszekrényedben?

Főiskolai éveim alatt, amiket a nyíregyházi és a gyöngyösi mezőgazdasági főiskolán töltöttem, egyik kedvenc kifejezésem lett a vertikális integráció. Akkoriban, még a termelőszövetkezetek idejében, ezt tartották kívánatos és elérendő célnak a szövetkezetek számára.

Aztán találkoztam a Foreverrel, és ismét szembejött velem a vertikális integráció.

Mi a fene az a vertikális integráció?

A vertikális integráció az egy termékpályához tartozó termelési, szolgáltatási, feldolgozási stb. folyamatok kombinációja egy vállalat keretei között. A teljesen integrált vállalatok a termékpálya minden fontos erőforrásával tulajdonosként rendelkeznek.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Ennek a fajta integrációnak vannak előnyei és hátrányai, de mindenképp hatalmas piaci előnyt jelent. Másrészt viszont szervezés és időzítés igényes, folyamatosan figyelni kell rá, nehogy az egyik láncszem fennakadást okozzon a többinél. Már-már művészet, ezért aránylag kevesen vállalkoznak rá nyilvánvaló előnyei ellenére.

A Forever az Aloe vera termesztés, feldolgozás és értékesítés terén használja a teljes vertikális integrációt profi szinten.

Vertikális integráció a Forevernél az Aloe vera esetében

Termesztés

A Forevernél ott kezdődik a dolog, hogy a termőföldek saját tulajdonában vannak. A Dominikai Köztársaságban a világ legnagyobb egybefüggő aloe termőterületét birtokolja. Emellett Texasban is vannak ültetvényei.

Máris előtérbe kerül a vertikális integráció egyik hátulütője, amit Rex a saját bőrén tapasztalt nem sokkal a cég indulása után, éppen az első nagy fellendülés derekán. A mezőgazdasági termelés nagy rákfenéje az időjárás. Ha az bekavar, az egész termelési lánc leáll. Pont ez történt a nyolcvanas évek karácsonyán, amikor mindenki legnagyobb elképedésére elfagytak a növények a texasi ültetvényeken. Akkor még csak ott termett a cégnél Aloe vera, ezért csak Rex hihetetlen tőkeereje mentette meg a vállalatot a bukástól. Ekkor történt meg először és utoljára, hogy a Forever aloét vásárolt. Azonnal elkezdett földeket vásárolni Dominikán, mint a legkedvezőbb termőhelyen, de bölcsen meghagyta a texasi ültetvényeket is.

A mezőgazdasági termelésben olyan hagyományos, már-már elfeledett technikákat is alkalmaz a cég, mint a parlagoltatás, az állatokkal történő gyomirtás és trágyázás, a kézi ültetés és betakarítás, egyes területeken még az árasztásos öntözés is.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept
A videónak nincs szövege.

Betakarítás

Az aloét 4 évig békén hagyják, miután kiültették, majd újabb 4 évig tudják szüretelni, mindig csak a legkülső leveleket kézzel levágva. Az aloe rendkívül oxidatív növény, ha a gél kikerül a levélből, pár órán belül tönkremegy. Ezért aztán a szüretet és az előzetes feldolgozást rendkívül gyorsan és szervezetten kell végrehajtani. Hihetetlen élőmunka igénye van, ha kényesek a minőségre, ezért aztán a Forever a környék legnagyobb, legjobban fizető munkaadója.

A nyers gélt pillanatok alatt bélelt fém konténerekbe helyezik, és útnak indítják az Aloe Vera of Amerikának a Texas állambeli Missionban levő stabilizáló üzeme felé. Dominikáról La Puerta kikötőjén keresztül hajóval szállítják az amerikai kontinensre a gélt.

Feldolgozás

Ez az Aloe Vera of America feladata. Kevesen tudják, hogy a Forever Living Products nem egy cég, hanem egy rendkívül kiterjedt cégcsoport. Az Aloe Vera of America nagyon régen működik, ezt vásárolta meg anno Rex, és köré építette a Forevert.

A stabilizáló üzemben a beérkező gélt alávetik a szabadalmaztatott, ezáltal titkos hideg stabilizálási eljárásnak, ami lehetővé teszi, hogy a gél bezárva a flakonjába 4 évig szinte ugyanolyan minőségű maradjon, mint a levélben volt. A stabilizált gélt Dallasba szállítják.

Az Aloe Vera of America központi gyárát folyamatos fejlesztésekkel tartják mindig a topon. Itt készülnek az Aloe vera alapú termékek, itt raktározzák azokat, majd indítják útjukra a felhasználók felé.

A gyárnak olyan fejlett kutató laboratóriuma van, ami nemcsak a teljes minőség-ellenőrzést, hanem az új termékek kifejlesztését is elvégzi. Ez utóbbi évekig tartó folyamat egy-egy termék esetében, és a termékazonosító számokat elnézve sokszor végződhet kudarccal. Csak a tökéletes termékeket engedik gyártásba. Szerintem a cég nagyságát bizonyítja az is, hogyha később mégis nem várt minőségi probléma lép fel, nem tudják tartani az állandó minőséget, vagy csak a termék nem nyeri el az üzleti partnerek tetszését, azonnal kivonják a forgalomból a belefecölt pénz és idő ellenére. Így volt ez például a Fizz pezsgőtabletta vagy a dezodor esetében is.

Aloe Vera of America Mission, Texas
Aloe Vera of America laboratórium
Aloe Vera of America raktár
Aloe Vera of America
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept
A videónak nincs szövege.

Logisztika,szállítmányozás

A termékek konténerekben, hajókon kelnek át az óceánon. Európában és Afrikában olyannyira megnőtt a forgalom az elmúlt években, hogy szükség lett egy hídfőállásra ezen a parton is. Nosza, felépítette a cég Hollandiában a Forever Direct-et, egy több tízezer négyzetméteres hipermodern raktárkomplexumot. Még arra is figyeltek, hogy abban a néhány munkakörben, ahol egyáltalán szükség van emberekre, munkavégzésükben korlátozott embereket is alkalmazzanak. Innen látják el az európai az afrikai országok régiós és nemzeti központjait áruval, ahol a vásárlók megvehetik azokat, vagy ahonnan interneten megrendelhetik. Újabban az interneten több országból beérkezett végfelhasználói rendeléseket a Forever Direct-ben dobozolják, és közvetlenül a fogyasztóhoz küldik. Úgy néz ki, ez a jövő számunkra is.

Forever Direct raktár
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept
A videónak nincs szövege.

Ha ennél is részletesebben érdekel a folyamat, látogass el üzleti partneri oldalunkra, és tegyél egy túrát a földeken, gyárakban raktárakban!

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Forrás:
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.