A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Kerti dísznövény és gyógynövény: a körömvirág

A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották
Egész Európában és mára világszerte elterjedt gyógynövény
Miért érdemes beengedned a kertedbe ezt a napocskát?

A körömvirág (Calendula officinalis), más néven gyűrűvirág, kenyérbélvirág már az ókor óta ismert és használt fűszer-, festő- és gyógynövény. Észak-Afrikában és a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mára világszerte elterjedt. Ezt a melegkedvelő növényt kerti dísznövényként is kedvelik. Virágait évszázadok óta használják az orvoslásban, gyógyító hatását a mai modern orvostudomány is elismeri, és számos kozmetikai termék alapanyaga.

Növénytan

A körömvirág termesztett, egyéves, lágy szárú kerti növény. A fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj.

Calendula officinalis

A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, bársonyosan szőrös, egyenes, elágazó szára és tojásdad, 10-15 cm hosszú levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Virágzata a citromsárgától a narancsvörösig különböző színű lehet, nyelves sugárvirágokból és csöves korongvirágokból áll. Van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzótokja.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Hatóanyagai

Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Hatóanyagai flavonoidok, szaponinok, kalendulasav, karotin, karotinoidok, nyálka, illóolaj, színanyag, keserűanyag.

Farmakológiai hatása: hámosító, immunstimuláns, antibiotikus, baktericid, vírusölő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatás. Belsőleg teaként, külsőleg rosszul gyógyuló sebek kezelésére. Fonálféreg-riasztó, főzete csigaölő.

Termesztése

Napfény- és melegigényes növény. A szárazságot jól tűri, a kisebb fagyokat elviseli. Homok, vagy közép kötött mezőségi talajok alkalmasak a termesztésére. Hosszú tenyészidejű növény. Családi gazdaságokban, kisebb területeken termesztik.

Május végétől 3-4 naponként a virágzatot folyamatosan szedni kell, mert ez segíti elő az új virágok képzését. A hőmérséklet emelkedésével a virágok mérete csökken. Azonnali és gyors szárítást igényel. Kertekben a gyűjtést érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a virág gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.

Körömvirág

A Forever által felhasznált növények termesztését a cég szakemberei a folyamat során végig figyelik, ellenőrzik.

Felhasználása

A kamilla és az árnika mellett a körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. Gyógyításra a körömvirág főzetét, vizes vagy alkoholos kivonatát használják, vagy kenőcsként alkalmazzák. Használatáról a HáziPatika.com és a WEBBeteg is részletes cikket közöl. A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.