A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Keserűfű, mint gabona

A hajdina a gyakorlatban gabona
Igen értékes vitamin és rostforrás
Télen sajátos előnyei vannak

Ahajdina (Fagopyrum esculentum), más néven pohánka, tatárka, Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos növény. Innen az V. században jutott el Japánba és Kínába. Közép-Európába a középkorban, a hódító mongol és török néptörzsek segítségével érkezett meg.

A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. A mindennapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Magjainak színe fekete vagy barnás. Íze kellemes.

hajdina uborkával

A hajdina értékei

A hajdina jellemző tápanyaga, mint a gabonaféléknek is, a szénhidrát. Ennek 56-77%-a keményítő, 17-20%-a élelmi rost, aminek 12-17%-a cellulóz, a többi hemicellulóz és lignin.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A hajdina értékes vitaminforrás, a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. az antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin).

A hajdinának rendkívül alacsony a glikémiás indexe, így fogyasztása után nem emelkedik meg a vércukorszintünk. Kiemelkedően magas az élelmirost-tartalma. Nem tartalmaz glutént, így kiválóan alkalmas a gabonafélékből készített termékek helyettesítésére. Lisztérzékenyeknek kifejezetten ajánlott.

hajdina kása

Hajdina étkek

A hajdinából régebben leggyakrabban kását főztek. Legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.

Magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában. Lisztje nem áll össze, ezért szokták daraként, kásaként vagy lepény formájában elkészíteni. Felhasználják sütemények, palacsinta készítésénél is. Főzhető belőle hajdina leves is, a darából pedig hajdinakása készíthető. Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidítjük főzési idejét. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.

Nem véletlen, a hajdina az egyik legjobb diétás köret: kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, és nem engedi a víz felhalmozódását a testben. Rosttartalma átmossa a bélrendszert, kitakarítja felesleges salakanyagokat. Kifejezetten melegítő hatású, jóleső, nyugodt érzést biztosít. Téli, fázós időszakban nagyon ajánlott, érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Keserűfű, mint gabona

Szoktál enni hajdinakását?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.