A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Kókuszzsír vagy kókuszolaj?

A szobahőmérséklet fogalma a trópusokon és nálunk
Hidegen sajtolt, szűz és finomított kókuszolaj
A magyar szabadságharc és a kókuszsír kapcsolata

Akókusztej és a kókuszvíz mellett a kókuszpálma harmadik áldása a kókuszzsír. Nézzük, mi fán terem! Jó, tudom, kókuszpálmán, de mégis mi az a kókuszzsír?

Kókuszzsír vagy kókuszolaj?

Mindkét elnevezés helyes. Mint szinte minden, ez is nézőpont kérdése. A szobahőmérséklet fogalma a világ különböző részein más és más. A telített zsírsavakban bővelkedő kókuszzsír hazánkban szobahőmérsékleten szilárd, vajszerű. A kókuszpálma termőhelyén, a trópusokon egészen mást értenek szobahőmérsékleten, és azon a hőmérsékleten a kókuszolaj folyékony halmazállapotú. Olvadáspontja 24ºC, így nyáron nálunk is folyékonnyá válik. Ha meg beteszed a hűtőszekrénybe, szerezz mellé ütvefúrót is.

A kókuszzsírt az érett kókuszdió kiszárított húsából vonják ki . Van ahol megfőzik, aprítják a kókuszdiót, ezután sajtolják belőle az olajat. A kisajtolt, tejszerű terméket nagy üstökben felmelegítik, majd a felületén úszó zsírt összegyűjtik.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A kókuszolaj füstpontja 177 °C, így a főzőolajok közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni. Ezáltal az olaj többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után kicserélni.

A kókuszzsír három fajtája

Az olaj készítési módja szerint háromféle kókuszolaj ismert:

 • Hidegen sajtolt kókuszolaj
  Ha az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolajnak nevezhetik. Folyékony, átlátszó, tiszta folyadék, amiben a kókusz minden pozitív tulajdonsága megmarad. Ezzel az eljárással az olaj kellemes kókuszaromájú marad, szerkezete sem módosul.
 • Szűz kókuszolaj vagy Virgin Coconut (VCO)
  A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, amely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing – finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték.
  Sokszor a szűz és hidegen sajtolt kifejezéseket szinonimaként használják, ám ez nem pontos mivel jelentésük mást takar.
 • Finomított kókuszolaj
  Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, színtelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
kókuszolaj készítése

A kókuszolaj beltartalma

A kókuszolaj úgynevezett MCT-zsírsavakat tartalmaz. Az MCT a medium/middle chain triglyceride, vagyis közepes lánchosszúságú triglicerid elnevezésből ered. A zsírsavláncot felépítő zsírsavak 6-10 szénatomot tartalmaznak. A kókuszolajban közülük megtalálható a kaprilsav, a kaprinsav és a kapronsav.

A kaprinsav kimutatása a kókuszzsírban Görgey Artúr magyar kémikus nevéhez fűződik. Ha valahonnan ismerős a név, az nem véletlen, ugyanis ő volt az 1948-49-es szabadságharc tábornoka.  A kókuszzsír szilárd és folyékony zsírsavairól írt értekezést. Nevéhez fűződik a pichurinsav kimutatása is, ami mostanában laurinsav néven ismert. Szabadságharcos múltja ellenére tudományos munkájáért a bécsi akadémia 1851-ben kitüntette.

A kókuszzsírt tehát közepes szénláncú zsírsavak alkotják, és ez lehetővé teszi, hogy hő hatására ne roncsolódjon szerkezete. Hevítése során nem jönnek létre benne transzzsírsavak, így a hőkezeléssel készült ételekhez a legalkalmasabb növényi olaj a kókuszolaj.

A kókuszolaj használata

A kókuszzsír nem terheli meg az emésztést, mivel kedvező zsírsavszerkezete miatt tökéletesen felszívódik. Az MCT zsírsavak előnye, hogy a máj által termelt, a zsírok emésztését segítő epe, valamint a hasnyálmirigy által termelt és a zsírok lebontásában részt vevő lipáz enzim hiánya esetén is átjutnak a bélnyálkahártya sejtjein. Ennek köszönhetően zsíremésztési, zsírfelszívódási zavarok (például hasnyálmirigy-gyulladás, epekő, gyulladásos bélbetegségek) esetén is nyugodtan használható a kókuszolaj.

A sportolók kedvelik a kókuszzsírt, segítségével képesek növelni teljesítményüket, hiszen azonnali energiaforrást jelent. Gyorsítja az anyagcserét, így sejtjeik gyorsabban képesek megújulni, aminek a következtében frissebbek, stressztűrőbbek lesznek.

A fogyókúrázók számára is igen kedvelt ez az olaj, hiszen közepes hosszúságú szénláncainak köszönhetően nem vesz részt a zsíranyagcserében. Ennek köszönhetően nem alakul zsírpárnákká. Mivel gyorsítja anyagcserénket, szervezetünket arra készteti, hogy több energiát égessen el. A kókuszolaj grammonként is kevesebb kalóriát tartalmaz a többi étkezési olajnál.

kókuszolaj

A kókuszolaj sütésre, párolásra, főzésre egyaránt alkalmas. Szilárd halmazállapota okozhat némi meglepetést a konyhai műveletek során, azonban kellő kreativitással ez áthidalható. A szűz kókuszolaj édes, diós íze jól illik salátákhoz, halakhoz. A hideg zöldséggel érintkezve a kókuszolaj könnyen megszilárdul. Használat előtt érdemes kicsit felmelegíteni, hogy folyékony salátaöntetet kapjunk. A vegetáriánus étrendben gyakran helyettesítik vele az állati eredetű zsiradékokat és a vajat.

Az élelmezési célok mellett a kozmetikai iparban is elterjedt az alkalmazása. Akár a natúr olajat is felhasználhatjuk testápolóként, szemránckrémként, sminklemosóként, ajakápolóként, bútorápolóként. Csak fantáziánk szab határt alkalmazásának.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Kókuszzsír vagy kókuszolaj?

Melyiket használod?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.