A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Látványos eljutás A pontból B pontba

Sport a lakótelep közepén
A parkour a merész tizenévesek sportja
Egyensúlyérzék, sebesség, erőnlét, kitartás

Először keresztfiamtól hallottam erről a sportágról. Nem nagyon tudtam, miről beszél. Elképzelni nem tudtam, mit sportol szabadidejében az újpalotai lakótelep közepén.

Nagy vonalakban elmagyarázta, miről is van szó, és rögtön kinézett magának egy erkélyt, hogy azonmód demonstrálja is tudását. Szívrohamomat pár pillanatra félre téve megállítottam, és közöltem vele, nekem teljesen mindegy, mikor, hol töri össze magát, de az én orrom előtt biztos nem fogja ezt megtenni.

Így indult ismeretségem a parkour-rel…

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

parkour parkban

A parkour lényege

A parkour a hajlékony ízülettel rendelkező, merész tizenévesek sportja. Extrém sport. Lényege, hogy hétköznapi akadályokon keresztül, például padokon, korlátokon át, kevés energia befektetéssel, minél gyorsabban és minél látványosabban jussunk el egyik helyről a másikra.

A parkourban nincsenek szigorúan meghatározott mozdulatok vagy kötött mozdulatsorok. Az akadályokat gyorsító mozdulatokkal küzdhetjük le. Minden akadályon való átkelés egyedi és egyéntől függő. A parkour segítségével a test izomzatát fejleszthetjük, valamint a megfelelő technikával elsajátításával hatékonyan kelhetünk át egy-egy akadályon.

A gyorsító mozdulatokon kívül léteznek úgynevezett védőmozdulatok. Például érkezésnél az ütődés tompítása érdekében guruló átfordulást végzünk, vagy földet érés után közvetlenül kifutunk a mozdulatból. Ezen mozdulatok szerepe hatalmas.

Sem egészségügyi, sem gyorsasági szempontból nem mindegy ugyanis, hogyan ugrunk át egy akadályt, vagy érkezünk vissza a talajra. Egy rossz lépés vagy ugrás kárt okozhat az ízületekben, és akár komoly sérüléshez is vezethet.

Éppen emiatt a parkour nem tartalmaz akrobatikus trükköket és szaltókat, csak eszközt biztosít a gyors útmegtételhez. A parkourral gyakran összekevert free running hasonló sportág. Itt a „szimpla” futás, ugrálás, mászás mellett vannak szaltók és akrobatikus trükkök is, de lényegében a két sportág nagyon hasonló egymáshoz.

parkour lépcsőn

Parkour felszerelés

Nincsen semmilyen kötelező ruházata vagy alapfelszereltsége ennek a sportágnak, de ajánlatos egy jobb futócipő, egy mozgást nem akadályozó sort, egy póló vagy ujjatlan trikó. Akiknek vékony a bőrük, azoknak érdemes cérna- vagy biciklis kesztyűt viselniük, kezdőknek pedig esetleg könyök- és térdvédőt.

A biztonság fontos, de ennek az extrém sportnak lényeges alapvetése a spontaneitás, az adrenalinnövelés, a határfeszegetés. Mindez együtt adja a dolog sava-borsát. Egy vérbeli parkourosnak már attól bizseregni kezd legbelül, ha meglát egy még legyőzetlen padot a belvárosban…

A parkour előnyei

Ehhez a mozgásformához az akadályok, kihívások és a tériszony leküzdését elősegítő készségek együttese szükséges. Ilyenek például az egyensúlyérzék, a sebesség, az erőnlét és a kitartás. A parkour fejleszti a bátorságot, segít leküzdeni a tériszonytól és a magasságtól való félelmet.

Legnagyobb előnye, hogy bárhol űzhető, ahol vannak padok, lépcsők vagy korlátok…

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Látványos eljutás A pontból B pontba

Kipróbálnád a parkourt?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.