A cikket várhatóan 8 perc alatt tudod elolvasni.

A legismertebb golgotavirág: maracuja

Értékes gyümölcse miatt a maracuja az igazi passiógyümölcs
Fő hatóanyagát illetően a vélemények nem egységesek
Fájdalomcsillapító, szedáló hatása miatt közkedvelt gyógynövény

AA golgotavirág (Passiflora) a Malpighiales rendbe tartozó golgotavirág-félék (Passifloraceae) család egyik nemzetsége. A golgotavirág név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a XVII. század elejéről ered („passio” = szenvedés, „flor” = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét (Passió vagy Golgota) és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot.

A golgotavirág újvilági növény. A legtöbb faj hazája az Amerikai Egyesült Államok déli része és Mexikó, de egészen Brazíliáig őshonos, a közismert trópusi gyümölcsöt termő maracuja (Passiflora edulis) például az Amazonas medencéjében. Sokfelé termesztik; így Dél-Amerikában, Ausztráliában, Sri Lankán, Hawaiin, Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken, valamint a két nagy exportőr országban: Indiában és Indonéziában.

Maracuja virág

Rendszeresen három faját termesztik: a maracuját, a csengőgranadillát és az óriás passiógyümölcsöt. Értékes gyümölcse miatt a maracuja a legkedveltebb, ez az igazi passiógyümölcs. A maracuja azon trópusi gyümölcsök közé tartozik, melyek Magyarországon viszonylag kevéssé ismertek, ritkán lehet kapni.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A maracuját 1569-ben fedezte fel Peruban egy spanyol orvos, aki azonnal le is jegyezte mindazokat az alkalmazásokat, amire az őslakosok felhasználták, majd magával hozta Európába, ahol nagyon hamar kedvelt tea lett. A mexikói és dél-amerikai spanyol hódítók szintén sokat tanultak az azték indiánoktól a maracujáról, és hamarosan Európában is elkezdték termeszteni.

Növénytan

Passiflora edulis

A maracuja a tövén fásodó, évelő, örökzöld kúszónövény. Spirális, el nem ágazó kacsokat fejlesztő hajtásainak hossza elérheti a 15 métert.

Sima, fényes zöld levelei szórt állásúak, ék- vagy szíves vállúak. A legfeljebb 15 cm széles levéllemez mélyen háromkaréjú – a fiatal levelek tagolatlanok, az idősek középső karéja 20 cm-esre is megnőhet. Az 1–5 cm-es, felül barázdált levélnyélen közvetlenül a lemez alatt két, nyeles mirigy nő, a levélnyél alapjánál pedig két, keskeny-lándzsás pálha.

Látványos virágai a levelek hónaljából 2–5 cm hosszú kocsányon nőnek; a tövükön három tojásdad, fogazott szélű fellevéllel. Az öt szétterülő zöldesfehér csészelevél felülről nézve nagyon hasonlít a szirmokhoz, de csúcsuk tövisszerű függelékben végződik. Az öt vékony, fehér szirom kinyílva szétterül vagy hátratört. A szirmok felett 2–3 cm hosszú, sötétlila, a csúcs felé fehér, fonalas, hullámos, a tövükön összenőtt viráglevelekből álló mellékpárta vagy korona nő. Ennek közepéből emelkedik ki a meghosszabbodott virágtengely (ivartartó), ami a virágtakaró fölé emeli az ivarszerveket (az öt széles, halványsárga, tövénél csőszerűen összenőtt porzót, valamint a magházat a három, vízszintesen szétálló, bunkó alakú, hosszbarázdás, 1 cm-es bibeszállal. A bibék nagyok, vese- vagy szív alakúak.

Termése lúdtojásnyi, gömbölyű, tojásdad vagy körte alakú, csüngő, 8–10 cm-es bogyó. A tömör, szívós, bőrnemű, nedvdús termésfal mintegy 3 mm vastag, sima és gyengén fényes, ha beérik, sötét lilásbarna vagy feketésbarna; a flavicarpa változaté sárgászöld, fehéresen foltos. A bogyó belsejében a nagy termésüreget vattaszerű, száraz, legfeljebb 2,5 mm vastag, fehér szövet veszi körül három, befelé ívelő, 2 cm széles lemezzel. A lemezeken 4 mm hosszú szemölcsök ülnek, és azokhoz tapadnak a magok, amiket nagy magköpeny burkol. A magköpenyek héja átlátszó, hártyás, a belsejüket üveges, narancsszínű, sűrűn folyós pulpa tölti ki. Ennek markáns, savanyú-aromás íze miatt kedvelik a gyümölcsöt. A 6 mm hosszú és 4 mm széles kemény, fekete magok laposak, széles alapjukon kis fog nő.

Hatóanyagai

Habár a golgotavirág hatóanyagait gondosan kivizsgálták, fő hatóanyagának kérdését illetően a vélemények nem egységesek. Az emberi szervezetre gyakorolt hatását többen vizsgálták és még a mai napig is sokat vitatkoznak felettük. Ennek az oka az lehet, hogy a gyümölcs hatóanyagokban gazdag, de ugyanakkor rejtélyes is. Amellett, hogy az A, B1, B2 és C-vitamin tartalma számottevő, valamint ásványi anyagokban, vasban és káliumban is rendkívül gazdag, számos flavonoidot és alkaloidot is tartalmaz, amelyeket ha szétválasztunk külön-külön éppen ellentétes hatásokat produkálnak, mint amikor szinergikusan együtt vannak jelen a gyümölcsben.

Maracuja növény

Termesztése

Akárcsak az összes gyorsan növő növénynek, a maracujának is sok tápanyagra, termékeny talajra, trágyára és sok komposztra, mulcsra van szüksége. Ezen kívül szüksége van még fényre, meleg éghajlatra és szél elleni védelemre. A napos, védett és fagymentes hely az ideális. Van pár változat, amely megbirkózik az enyhe faggyal. Az indák végeit megöli a fagy, de a gyökereiből új hajtások nőnek. Minél melegebb van, annál könnyebb maracuját termeszteni.

A maracujának szüksége van valamire, amire felfuthat: kerítés, víztartály, lugas, bármi megteszi. Válasszuk ki gondosan számára a helyet, mert még mielőtt észbe kaphatnánk, már a legmagasabb fának a tetejére kúszott fel. Egy szépen növő maracuja mindenre felfut, ami csak az útjába akad, és hamar megfolyt más növényeket. Megkönnyítjük a saját dolgunkat, ha távol ültetjük minden cserjétől és fától.

A hideg éghajlat miatt érdemes befektetni faiskolából beszerzett oltott növénybe. A hajtásokat kiültethetjük , amikor elérték a 20 cm-es magasságot. Ha ennél nagyobbra nőttek, akkor vágjuk vissza őket, amikor kitesszük. Ássunk egy kétszer akkora gödröt, mint amilyen a gyökérlabda. Keverjük össze a talajt komposzttal, mielőtt betakarnánk vele a palántát, majd tegyünk tömör mulcsot a növény köré.

A maracujának érzékeny gyökérrendszere van. Az egészséges talajt szereti, tele nyüzsgő férgekkel és mikrobákkal, sok szerves anyaggal. Ha szegényes talajba vetettük, gondunk lesz a hervadásos betegségekkel, a gyökérrothadással és a fonalférgekkel. A tömör, agyagos talaj szintén előmozdítja a rothadásos betegségeket.

A maracuja gyökérrendszere kicsi, ahhoz képest, hogy milyen nagy növényt kell fenntartania. Különösen a termési időszakban van nagy szüksége vízre. Rendszeres öntözést igényel, viszont nem bírja a túlságosan vizes talajt, ezért győződjünk meg róla, hogy a talaj jó vízelvezetésű.

A hidegebb éghajlatokon kora tavasszal kell megmetszeni. Vágjunk le minden gyenge vagy elhalt indát, metsszük vissza az egészséges szárak egyharmadát, sőt egyeseket közülük teljesen le lehet vágni. Kordában kell tartani a növényt, és figyelnünk kell rá, hogy a levegő járjon a levélzet között. A metszés elősegíti az új hajtások növését is. Ez fontos, mert a maracuja csak az új hajtásokon terem gyümölcsöt.

A tavasszal ültetett növény hamarabb fog termést hozni, mint az ősszel ültetett.Amikor egy maracuja teljes erővel érik naponta akár kétszer is fel kell szedni a gyümölcsöket, de amúgy elég naponta egyszer.

Felhasználása

Frissen szedve fogyasztják, mintegy 2 hétig tárolható. Félbevágják a bogyókat, és a magköpenyt a nagyon ízletes pulpával együtt kanalazzák ki; a magok is ehetők.

Természetes kivonatát a friss növényből készítik. Fájdalomcsillapító, szedáló hatása miatt közkedvelt gyógynövény. Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként használják.

Nyugtató hatása már évszázadok óta ismert. Ezt alátámasztják modern kori kísérletek is. Kimutatták, hogy a gyümölcs leve és levele hatásosan kezeli az alvási nehézségekben szenvedők panaszait. Jelentősen csökkenti a szorongásos betegek tüneteit is. Más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű) a golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek.

Az orvostudomány a golgotavirág teáját nyugtalanság, enyhe elalvási zavar, ideges eredetű gyomor- és bélbántalmak esetén javasolja. Mellékhatások mindeddig a golgotavirág-készítmények hosszabb ideig történő fogyasztása esetén sem ismertek.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.