A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Lenyomtuk Európát: mi vagyunk a legkövérebbek

Az OECD legújabb jelentése szerint világszinten negyedikek vagyunk elhízásban
2010 óta hat hellyel kerültünk előrébb az elhízás rangsorban
Hogyan járul ehhez hozzá az életmódunk?

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2017. május 18-án hozta nyilvánosságra legfrissebb jelentését az elhízás mértékének világszintű alakulásáról. A jelentés szerint egyre nő a túlsúlyosak és elhízottak száma a fejlett országokban.

Magyarország Európában az élen

A felmérés kimutatta, hogy az OECD tagállamaiban minden második felnőtt és minden hatodik gyermek túlsúllyal küzd. A felnőtt elhízásokról elkészült ábra világszinten mutatja az értékeket százalékos arányban. Ez alapján Magyarország a világ össze nemzete közül a szomorú negyedik helyen tanyázik, csupán az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előznek meg bennünket. Európában tehát a még kellemetlenebb első helyet csíptük meg.

Magyarország 2010-ben még csak a 7. helyen állt Európában. Azóta tehát jelentősen romlott a helyzet, hat helyet “javítottunk” a rangsorban, lenyomtuk többek között Luxemburgot, Írországot és Nagy-Britanniát.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

OECD európai elhízás rangsor 2010
2010.
OECD elhízás rangsor 2017
2017.

1980 előtt az elhízás és a túlsúly problémája alig volt ismert. Azokban az időkben a betegesen kövér emberek társadalomban mért aránya jócskán 10 százalék alatt volt – mutattak rá az OECD szakemberei. A negatív változásért a megváltozott életmódot teszik felelőssé. Túl sok zsír, túl sok édesség, túl sok stressz, mindehhez pedig kevés mozgás – hangzik a kutatók szerint a cukorbetegséghez, a szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint a rákhoz vezető egészségtelen recept.

Az elhízás mértékének mérése

Elhízottnak tekinthetőek azok a felnőttek, akik testtömegindexe nagyobb, mint 30 kg/m2, túlsúlyosnak pedig azok, akinek a BMI-je 25-29,99 között van. A testtömegindex (angolul body mass index, rövidítve BMI) egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.

Elhízott gyerekek

Ha a túlsúlyos kategóriát is figyelembe vesszük, akkor a helyzet még elkeserítőbb. Másrészt viszont bár ma még mindig a BMI a túlsúly, ill. az elhízás diagnosztizálásának alapja, önmagában a BMI értéket érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen nem veszi figyelembe sem a nemet, sem az életkort, sem a testösszetételt – azazhogy, testtömegünk hány százaléka izom- ill. zsírszövet. Ha reális képet szeretnél kapni, olyan állapotfelmérést végeztess el, ami külön méri az izomtömeget és a zsírt és ezeknek az elhelyezkedését is mutatja.
Ebben tudunk neked segíteni.

A várható jövő

A vizsgált országokban a felnőttek több mint fele, a gyermekeknek (3-17 év) közel egyhatoda túlsúlyos vagy elhízott. Az „elhízás járványa” az elmúlt 5 évben tovább terjedt, bár lassabb ütemben, mint az ezt megelőző években. A jövőbeli trendek azonban azt mutatják, hogy a növekedés 2030-ig biztos nem fog megállni.

Véleményem szerint a közeljövőben hagyni kéne a briteket és a feltörekvő finneket és németeket, hogy lenyomjanak minket az európai dobogóról. A magam részéről inkább vagyok büszke Hosszú Katinka aranyaira, mint erre a kétes dicsőségre.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.