A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Már a Neander-völgyiek is használták: cickafark

Achillész ezzel a növénnyel állította el társai sebeinek vérzését
A növény megdörzsölve jellegzetes, kellemes kamilla illatot áraszt
Mire használható az ezerlevelűfű?

Aközönséges cickafark (Achillea millefolium) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj, a cickafark nemzetség legismertebb tagja. Népies nevei: orvosi cickafark, cickóró, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű. Európa és Ázsia rétjein, legelőin, útjai mentén tömegesen fordul elő.

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el társai sebeinek vérzését. A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték.

Növénytan

A mezei cickafark kámforos illatú, fehér virágú, lágy szárú, 20-80 cm magas, a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Achillea millefolium

Többszörösen szeldelt levelei szórt állásúak, lándzsásak vagy szálas lándzsásak, 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, oldalukon akár 50 levélke is kialakulhat. Tőlevelei hosszúak.
Virágai sugárvirágok, melyek 4–9 mm széles sátorozó bugákat alkotnak, a fészkek szürkésfehér korong- és fehér vagy rózsaszín sugárvirágokból állnak. Júniustól késő őszig virágzik.
Termései 2 mm hosszú kaszattermések.
Az egész növény megdörzsölve jellegzetes, kellemes kamilla illatot áraszt. Ez különbözteti meg a nemzetség más tagjaitól, amik nem tartalmaznak gyógyító hatóanyagokat.
Évelő növény, gyöktörzzsel telel át.
Rovar és önmegporzású elterjedését a szél és a hangyák is segítik.

Változatos formavilágú faj. A dombvidéktől egészen a havasok aljáig gazdag réteken, legelőkön, szántóföldeken, talajrepedésekben, erdőkben és útszegélyeken is előfordul.

Hatóanyagai

A cickafark tartalmaz egy, a kamillában is meglevő anyagot, a kamazulént, amelynek görcsoldó hatása van, s ez nyugtatja az emésztőrendszer, sőt a méh simaizmait is, így menstruációs görcsök csillapítására is alkalmas. A kamilláéhoz hasonlóan illóolaja kék, sötétkék vagy sötétzöld színű, fűszeres, kissé kámforos illatú.

A cickafark vérzéscsillapító hatása már az ókorban is ismert volt. Összehúzó hatása a benne található tanninnak köszönhető. Ezenkívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házipatikában.

Termesztése

A meglehetősen igénytelen cickafark igen kevés törődést igényel, ennek ellenére ne ültesd nagyon nyírkos vagy teljesen sötét helyre. Napos fekvést, humuszos, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A tömör, agyagos talajt homok hozzáadásával lazítsd fel. Száraz időszakokban érdemes rendszeresen öntözni. A megfiatalitás érdekében 3-4 évente szét kell osztani a töveket.

A drogot a teljes virágzásban gyűjtött, kizárólag fehér színű virágot tartalmazó, föld feletti, maximum 40 cm-es hajtása (Achillae herba), vagy a 2-3 cm-es szárral („csipet”) gyűjtött virágzata (Achillae flos) adja.

Cickafark mező

A fiatal hajtásokat a tavaszi időszakban gyűjtsd be azonnali fogyasztásra. Gyógyászati célra az alsó levélrózsából szedett egész levelek alkalmasak. A virágzó növényt 10 cm-rel a föld felettt metszd el, kösd csomókba, majd sötét és száraz helyen felfüggesztve szárítsad. Száríthatod 30°C-os sütőben is.

A friss növénnyel való érintkezést követően alaposan kezet kell mosni, a cickafark nedve ugyanis allergiát válthat ki, különösen abban az esetben, ha a bőrödet egyúttal napfény is éri.

A Forever által felhasznált növények termesztését a cég szakemberei a folyamat során végig figyelik, ellenőrzik.

Felhasználása

Minden olyan betegségre fogyaszthatod, ahol görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre van szükség. Alkalmas bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására, antibakteriális hatása miatt pedig petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás is kezelhető vele. Változó korban harmonizáló hatású. Használatáról a Gyuri bácsi gyógyteái oldal és a HáziPatika.com részletes cikket közöl.

A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Növénytan fotó By Zsoldos Márton – http://zsoldosmarton.hu/allatok.html, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8412785
Források:
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.