A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Még balzsamozásra is használt fertőtlenítőszer: kakukkfű

 A kakukkfű (Thymus) kb. 350 faj összefoglaló neve
Anglia és Franciaország hadba lépése “kakukkfűválságot” okozott
Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású

Akakukkfű (Thymus) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve. Mindegyik fajtája gyógynövény. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor. Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.

Az egyik legősibb gyógynövény. A latin thymus szó valószínűleg a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi tham vagy thm szóból ered. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak ugyanis balzsamozásra használták olaját. Az ókori görögöknél a vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok.

A gyógyfüvek ismerői évszázadokon át alkalmazták megfázások, köhögések, torokfájások és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, valamint emésztés serkentésére és a bélférgek kiirtására. Elterjedt fertőzések elleni gyógyszer, gyakorlatilag széles körben használt antibiotikum volt. Járványok idején ezért a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, de testbedörzsölésre és füstölésre is használták. A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami alapvető “kakukkfűválságot” okozott. A világ kakukkfűolajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Növénytan

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Évelő, lágyszárú félcserje. Egyes fajták 20–50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások félgömb alakú bokrokká fejlődnek. Szára 1 mm vastag, a tövénél elfekvő, a hajtás vége felálló. A hajtások elágazók, a fekvő részeken legyökeresednek. Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei, a többféle fajtól és keverékeitől függően a keskeny lándzsától az elliptikusig változó alakú.

Kakukkfű

Virágzata a hajtások végén álörvökből álló füzérvirágzat, májustól szeptemberig nyílik. Apró, ajakos, egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon halvány rózsaszínű, fehér vagy rózsa vörös virágai az ágak végén nyílnak. Magja nagyon apró.

Szárazságtűrő, fényigényes. Kavicsos, sziklás talajokon, legelőkön, tisztásokon nő Európa nagy részén, Észak-Afrikában és Ázsiában egészen 3000 méter tengerszint feletti magasságig. A meszes talajt kedveli leginkább, ezért bőven terem a Bükk hegységben is.

A mezei kakukkfű elnevezés gyűjtőneve a hazánkban vadon előforduló többféle kakukkfű fajnak, továbbá a kakukkfű keverék-fajoknak. Ezért a virág illata lehet akár a szurokfűére emlékeztető, vagy friss citromillatú, kámforos, még akár gombaszagú is.

Hatóanyagai

1719-ben Neumann Caspar fedezte fel Illóolajának fő hatóanyagát, a timolt, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot. Hatóanyagai között találunk még karvakolt, ami szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot. tannint, szaponint, kávésavat, triterpéneket, flavonoidokat, rozmaringsavat.

Termesztése

Meszes, termékeny, jó vízáteresztő képességű talajokon fejlődik jól. Melegkedvelő, fényigényes. Sziklakertekben, rézsűkön, kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük.

Kakukkfű sziklakertben

Télálló. 4-6 évig marad egy helyen, ezért vetésforgón kívül kell elhelyezni. Előveteményként leginkább a hüvelyesek alkalmasak. Évelő gyomokkal fertőzött területre ne ültessük.

Magvetéssel, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Kiskertben magját tavasztól nyár közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3–0,5 cm mélyre. Nagyüzemben leggazdaságosabb magról szaporítani. A növények kezdeti lassú fejlődése miatt szabadágyi palántanevelést alkalmaznak, melyhez a magvetés október végén vagy kora tavasszal (március közepén) történhet. Tőosztással a legjobban márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk.

A telepítést megelőzően szerves trágyát, vagy kiegyenlített tápanyagtartalmú, komplex műtrágyát juttassunk ki. A vágások után, esetleg a vegetációs periódus végén az állomány szükség szerint fejtrágyázható.

Csírázása alatt rendszeres öntözést igényel.

Az 5-7 cm magas, fejlett gyökerű palántákat május végétől ültethetjük állandó helyükre, kettesével-hármasával 50 x 25 cm sor- és tőtávolságra. Legfontosabb ápolási munkája a gyomirtás, ami történhet mechanikus úton vagy vegyszerrel.

A kerti kakukkfű a telepítés évében egyszer, a további években kétszer (esetleg háromszor) takarítható be. Az első vágásra a virágzás kezdetén, a későbbiekben pedig akkor kerül sor, ha a hajtások elérik virágzáskori hosszukat. Napsütéses időben, a fásodó részek felett történjen a vágás, így vágás után újra hajt. A túl mély ill. túl kései vágás az állomány kifagyását okozhatja.

A levágott virágos-leveles hajtásokat azonnal, legfeljebb 40 fokon szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől megtisztítva aromaőrző csomagolásban tároljuk.

A Forever által felhasznált növények termesztését a cég szakemberei a folyamat során végig figyelik, ellenőrzik.

Kakukkfű virágzat

Felhasználása

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. A kerti és a mezei kakukkfű herbája hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, a kerti kakukkfű herbája megtalálható az ESCOP monográfiák között is. Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Használatáról a Gyuri bácsi gyógyteái oldal és a HáziPatika.com részletes cikket közöl.

A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.