A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Miért érdemes figyelni az étrend-kiegészítők védjegyeire?

Ki ellenőrzi az étrend-kiegészítőket Magyarországon?
Milyen tapasztalatokkal járt a legutóbbi ellenőrzés?
Hajlamosak az étrend-kiegészítő gyártók tanúsíttatni termékeik minőségét?

Ebben a rovatunkban sorban bemutatjuk a Forever termékei vagy maga a cég által elnyert védjegyeket. Van belőlük rengeteg. Felmerül a kérdés, mi hasznom van nekem ebből a rengeteg plakettből, miért éri meg a cécó a cégnek?

Először is tisztázzuk, mi számít étrend-kiegészítőnek

Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet értelmében tápanyagok alatt vitaminok, vagy ásványi anyagok értendők.

Országunk területén csak az említett rendelet előírásainak megfelelő étrend-kiegészítő hozható forgalomba, a végső fogyasztó számára kizárólag előre csomagolt formában.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Az étrend-kiegészítők nem keverendők össze a különleges táplálkozási célú élelmiszerek néhány csoportjával, például a sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt termékekkel (közismert nevükön „sport tápszerek”, „body porok, turmixok”), vagy a testtömeg csökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú készítményekkel (köznapi nevükön fogyókúrás porok), amelyek többnyire napi egy, esetleg két étkezés helyettesítésére szolgálnak. A Forevernek ilyen termékei is vannak.

Ki engedélyezi az étrend-kiegészítőket Magyarországon?

Ezt most szó szerint másolom az OGYÉI honlapjáról:

Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OGYÉI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján. A rendszer nem alkalmas a termék forgalomba kerülésének megakadályozására, csak a piacfelügyeleti munkát segíti elő azzal, hogy probléma, veszély észlelésekor azonnal értesítést kap az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a további intézkedések megtétele céljából. Több európai uniós tagállam még a notifikáció lehetőségével sem él; a hatósági munka kizárólag a panaszbejelentésekre, vagy a szúrópróbaszerű ellenőrzésekre épít.

Magyarul: forgalomba hozatalkor senki sem engedélyezi az étrend-kiegészítőket, csak a címkét és a termék adatlapját nézik meg. Ha az gyanús, akkor sem akadályozzák meg a forgalomba hozatalt, hanem jelentik a tisztiorvosoknak, akik egy idő után intézkednek. Az utolsó mondat utal rá, hogy nálunk még istenes a helyzet, mert legalább azt tudjuk, milyen termékek vannak forgalomban.

Tabletták, kapszulák - mi van bennük?

Honnan tudom, hogy bejelentették-e az adott étrend-kiegészítőt?

Az OÉGYI közread egy rendszeresen frissített listát.

Nem gondoltam volna, hogy ez egy érdekes olvasmány. Márpedig az. Három kategória szerepel a listában:

Zöld pipa – minden OK, azaz nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, a termék várható hatásaival, a jelöléssel, és a címkén alkalmazott egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a termék fogyasztása kockázatos lenne.

Piros felkiáltójel – a notifikációs (bejelentési) eljárás során probléma merült fel, melyről az OGYÉI értesítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt, várva az intézkedésüket.

Fekete csillag – forgalmazását – közegészségügyi kockázatra való hivatkozással, vagy a vonatkozó jogszabályoknak való nem megfelelőség miatt – a kormányhivatalok/járások Népegészségügyi Főosztályai/osztályai jogerős határozattal megtiltották.

Az igazán érdekes az, hogy a sok zöld pipa mellett rengeteg piros felkiáltójel nyüzsög, és egyáltalán nem ritka a fekete csillag sem.

FRISSÍTÉS: A Forever Akadémia előadásán hallottak szerint sajnos már ez a jelölés rendszer sem működik, csupán arról tudunk tájékozódni, egyáltalán bejelentették-e a kérdéses étrend-kiegészítőt.

Ellenőrzi egyáltalán valaki ezeket a termékeket?

Természetesen. Szúrópróba- és kampányszerűen. A HáziPatika.com 2017 . májusában számolt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok legutóbbi ellenőrzésének eredményéről.

A vizsgált étrend-kiegészítők több mint 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. Az internetes ellenőrzés során rendelt termékek 87 százalékánál találtak valamilyen hibát az ellenőrök. A talált hiányosságok 39 százaléka minőségi, illetve összetételbeli, 9 százaléka élelmiszer-biztonsági, 71 százaléka pedig jelölési probléma volt. A számos hiba között kiemelkedik, hogy volt olyan C-vitamin, amely egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat.

Na de miért nem tesz ez ellen senki?

Tesz. Maga a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) is felismerte, hogy tarthatatlan a helyzet. Bevezetett ezért egy önkéntes védjegyet MÉKISZ Tanúsított Minőség néven, amit minden étrend-kiegészítő gyártó és forgalmazó elnyerhet pályázat alapján.

Számomra meglepő volt, hogy a védjegyszabályzat átolvasása során az az érzés alakult ki bennem, hogy a védjegyet kizárólag dokumentumok alapján ítélik oda. Sem a termék, sem a gyártási körülmények vizsgálata nem szerepel a védjegy elnyerésének követelményei között, ha jól értem. A gyártók önszabályozására, önellenőrzésére épít.

Természetesen független vizsgálati laboratórium utóellenőrzéseket végez szúrópróbaszerűen. Évente a védjegyesek legalább 7,5 százalékát. Tehát egy termék 13 évenként nagy eséllyel számíthat ellenőrzésre. Ha valami nincs rendben, elvehetik vagy felfüggeszthetik a védjegyhasználati jogot.

Az igazi meglepetés akkor ért, amikor megnyitottam a védjegyesek listáját. Jó, ha két tucatot kitesz a számuk.

Szerinted ezek után van értelme olyan termékeket keresni a piacon, amik évente, kétévente megismétlésre kerülő szigorú vizsgálatok alapján viselhetik védjegyeiket?

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.