A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Miért ne forrald fel kétszer a vizet?

A víz szennyező anyagai nagyobb koncentrációjúvá válhatnak
Hosszú idő alatt felhalmozódva mérgezést is okozhatnak
Hogyan lehet bekerülni a teafogyasztók poklába?

Ugye veled is előfordul, hogy odateszel vizet forrni, elzárod alatta a gázt vagy a villanyt, majd elfeledkezel róla, és kihűl? Sebaj, nekiállsz és újra felforralod. Pedig egyes szakértők szerint jobb lenne, ha nem tennéd.

A víz kétszer forralásának hatásai

A forralás nagyon jó megoldás arra, hogy megszabadulj a vízben lévő baktériumoktól. Nem véletlenül ajánlják ezt a módszert akkor, ha valamilyen okból kétes minőségű víz folyik a csapból vagy kisbaba fogyasztja a csapvizet. A forralás megöli a veszélyes mikroorganizmusokat a vízben, fertőtleníti azt.

De miért veszélyes még egyszer felforralni? A legtöbb vezetékes vízben arzén, nitrát és fluorid-származékok vannak. Természetesen jó esetben az egészségügyi határérték alatt, így komolyabb egészségügyi károsodást nem okoznak. Lehetnek a vízben fertőtlenítőszerek (pl. klór) is. Amikor először forralod a vizet, a benne lévő hozzáadott anyagok egy része a gőzzel együtt elpárolog. Julie Harrison szerint ha a víz ismét lehűl, ezek az anyagok nagyobb koncentrációban kerülnek vissza a forraló edénybe. Szerencsétlen esetben vagy hosszú idő alatt felhalmozódva komoly mérgezést is okozhatnak.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A nitrátok nitróz-aminokká alakulnak át, ha pedig azokat erős hőhatás éri, rákkeltő hatásuk felerősödik. Az ásványi anyagok, amelyek kis adagban pozitív hatással vannak ránk, mint például a kalciumsó, újra forralva már veszélyessé válhatnak, és vesekövet is okozhatnak, ha pedig az arzén felhalmozódik, az többek között szívproblémákat és daganatot is okozhat. A túlzott fluorid-tartalom különösen a gyerekekre veszélyes.

forró víz

Legjobb, ha inkább új vizet engedsz a forralóba, amikor megint teát szeretnél inni. Julie Harrison szerint legjobb, ha szűrt vizet.

Ráadásul a tea-mesterek szerint a pokol bugyraiba jutsz

Apropó tea. Veled is előfordult már, hogy felforraltad a vizet, készítettél magadnak egy bögre teát, majd hagytad, hogy álljon a vízforralóban a víz? Kis idő múlva ismét megkívántad az italt, és a forralóban levő vizet újra felforraltad.

forró víz kannában

William Gorman, a Tea and Infusions Association elnöke arra figyelmeztet, hogy a többszöri forralás kivonja az oxigént és a nitrogént a vízből, és  „fakó” teát eredményez. Szerinte jobb megoldás a csészét 15-20 másodpercre mikróba tenni. Amikor a teát mikróban melegíted, tudományos szempontból nem teszel mást, mint mozgatod a molekulákat, és így melegíted megfelelő hőmérsékletre a csésze tartalmát. Ez egyáltalán nem befolyásolja az ízt.

A Somerset Tea megjegyzése ehhez, hogy ha kannában forralsz vizet, nem mindegy milyen vízzel (pl. keménység) teszed ezt. Vizet forralni mikróban vagy a kávégép nyújtotta forró vizet használni forrázásra egészen szörnyű eredménnyel jár, és emellett örök bérletet is biztosít számodra a pokol legmélyebb bugyraiban.

Ez a megállapítás összecsengeni látszik Julie Harrison szűrt vizes elméletével, és ez is arra motivál, inkább öntsd ki a vizet a kannából, és forralj új adagot. Mikróban, kávégépben pedig ne forralj vizet teához, a pokol nem játék! ?

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Miért ne forrald fel kétszer a vizet?

Te fel szoktad újra forralni a vizet?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.