A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Miért ne mosd meg a nyers húst?

Megrögzött szokás, hogy a nyers húst elkészítés előtt megmossuk
A nyers csirkehús megmosása ételmérgezéshez vezethet
A többi húst vajon érdemes megmosni?

Aszülőktől kapott viselkedési formákat nehéz levetkőzni. A gyerekkori szokásokat gyakran felnőttkorunkban is követjük. Ám vannak olyan megrögzött szokások, amelyeket nem kellene átvennünk elődeinktől. Ilyen például az, hogy a nyers csirkehúst elkészítés előtt megmossuk. Jobb lenne, ha nem tennénk!

Miért mossuk meg a húst?

A húst megmosók 36 százaléka a koszt szeretné eltávolítani a mosással, szintén 36 százaléka a baktériumoktól akar megszabadulni. 33 százalék nyilatkozott úgy, hogy azért mossa meg a nyers csirkehúst, mert mindig így szokta.

A legtöbb, interneten is fellelhető recept első lépésként az elkészítésre váró hús alapos megmosását javasolja. Régen fontos volt, hogy a maradék tollaktól, szőrtől megszabaduljunk, a kevésbé jó hűtési és tárolási feltételek miatt a hús nem volt mindig a legfrissebb, vagy épp a legjobb szagú, és ezt mosással el lehetett távolítani. Az tévhit volt, hogy a baktériumokat le lehet mosni a hús felületéről. Ennek ellenére ma még mindig tartja magát ez az eljárás, és több kárt okoz, mint gondolnánk.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Miért ne mossuk meg?

A nyers csirkehús megmosása Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet!

Az Egyesült Királyság élelmiszer-biztonságért felelős testülete (UK’s Food Standards Agency – FSA) arra ösztönzi a lakosságot, hogy kerülje a nyers csirkehús mosását. Így elkerülhető lenne, hogy évente 280 ezer ember betegedjen meg Campylobacter okozta fertőzésben. A Campylobacter a nyers csirkehús mosásakor a vízcseppeken utazva szétszóródik a kézen, ruhán, főző eszközökön és a konyhai munkafelületeken, így keresztfertőzések is előfordulhatnak.

A Campylobacteriosis hasmenést okoz, időként véres hasmenést, émelygéssel és hányással kísérve. Gyomorfájdalom jelentkezhet görcsökkel, és lázas lesz a beteg. Ez az állapot 2-5 napig is eltarthat, bár néhány embernél a fertőzés tünetmentesen zajlik le. A Campylobacter baktérium több esetben okoz mérgezést, mint az E.coli, a Listeria és a szalmonella együttvéve. Az alapos főzés, sütés megöli ezt a baktériumot.

Akkor mit tegyünk?

Ezeket a szabályokat érdemes betartani a csirkehús előkészítésénél a brit élelmiszer-biztonsági hatóság szerint:

1. A nyers csirkét lefedve és a hűtőben alul tároljuk, hogy az esetlegesen kifolyó lé a többi élelmiszert ne szennyezze be.
2. Ne mossuk meg a nyers csirkét! A főzés megöl minden baktériumot, beleértve a Campylobactert is, míg mosás közben a fröccsenő víz által terjedhetnek.
3. A csirke feldolgozásakor használt kést, vágódeszkát és más eszközöket, felületeket, amelyekkel a csirke érintkezett, alaposan mossuk el. Mi magunk is mossunk kezet szappannal és meleg vízzel a munka végeztével.
4. Mielőtt a csirkét tálalnánk, ellenőrizzük a hús vastag részénél, hogy teljesen átsült-e. Ha megszúrjuk, és rózsaszínű a leve, akkor még nem teljesen kész az étel.

nyers marhahús

Rendben, csirkét nem mosunk. Mi a helyzet a többi hússal?

Ne mossuk meg a többi húsfélét sem!

A szakértők (például az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal vagy a táplálkozástudományi akadémia) azt javasolják, legyen az szárnyas, disznó, marha, bárány, vagy vad, ne mossuk meg elkészítés előtt.

A kórokozók nem csak a hús felületén találhatók. A nyers szárnyasok és a sertés is tartalmazhat olyan baktériumokat, parazitákat, akár bélférget is, amelyek nem a hús felületén vannak, és amelyeket csak és kizárólag az alapos hőkezelés irthat ki. A frissesség persze sok mindenre garancia, de a csirkénél még ez sem elég.

A marhahús esetében mindannyian ismerjük a véresen tálalt bélszínt, és ez nem véletlen. Ez a hús vastag zsírréteg alatt helyezkedik el az állatban, ezáltal nem jut be a belsejébe semmilyen baktérium. Ugyanez a darált húsokra természetesen nem igaz.

Ha rendesen elkészítjük a húst, nem kell tartanunk a baktériumoktól, hiszen sütés-főzés közben mindenképpen elpusztulnak, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Miért ne mosd meg a nyers húst?

Te megmosod a húst elkészítés előtt?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.