A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Minimalizált dopping kockázat

A Kölner Liste egy “alulról jövő” kezdeményezés
Tájékoztató lista az alacsony doppingkockázatú táplálék-kiegészítőkről
Milyen kemény feltételeknek kell megfelelni a listára kerüléshez?

ADermatest után ismét egy olyan minősítés kerül terítékre, amit a Forever Németország kezdeményezett és tart karban. Ez főleg a sportolók számára érdekes, bár senkinek sem érdektelen, aki tiszta étrend-kiegészítőket akar használni.

A Kölner Liste sportolók és étrend-kiegészítő gyártók kezdeményezése a sportolók tájékoztatására az alacsony doppingkockázatú táplálék-kiegészítőkről.

A Kölner Liste (Kölni lista) kialakulása

2004-ben a kölni Német Sport Főiskola Biokémiai Intézete (Instituts für Biochemie an der Deutschen Sporthochschule Köln) 13 országból beszerzett étrend-kiegészítőkön végzett vizsgálatot. Kimutatta, hogy a minták 15 százaléka tartalmazott valamilyen anabolikus anyagot, ami nem volt megadva a csomagoláson. Az esetek zömében csak valamilyen szennyeződés történhetett, de ez is elég ahhoz, hogy egy élsportoló megbukjon a dopping teszten.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Kölner Liste minimalizált dopping kockázat

A vizsgálat eredménye egyaránt sokkolta a sportolókat és a táplálék-kiegészítő gyártókat. Több gyártó a főiskola intézetéhez fordult, hogy bevizsgáltassa termékét anabolikus szteroidok és stimulánsok jelenlétére. A teljes termékutat, beleértve a beszállítókat is megvizsgáltatták.

Gyorsan felmerült az igény, hogy a vállalatok mellett a sportolók is megismerhessék a vizsgálatok eredményeit.

A Rajna-vidéki Olimpiai Sportolókat Támogató Központ (Olympiastützpunkt Rheinland) felvállalta a védjegy kialakítását és gondozását, 2006-ban megszületett a Kölner Liste. Hamarosan nemzetközi hírnévre tett szert, és gyorsan nőtt a bevizsgált termékek és cégek száma.

Evi Sachenbacher-Stehle német atlétanő a 2014-es szocsi Téli Olimpián egy étrend-kiegészítőben levő, nem feltüntetett stimuláns miatt bukott meg a dopping vizsgálaton. Ez széles körű nyilvánosságot kapott, és az ügy a Kölner Liste és a német anti-dopping ügynökség (Nationalen Anti Doping Agentur NADA) szoros együttműködéséhez vezetett. Ma már a tömegsportban résztvevők és a szabadidejükben sportolók, sőt már a “csupán” egészségtudatosan étkezők is figyelembe veszik a listát.

Mit kell teljesíteni annak a cégnek, aki fel akar kerülni a listára?

A termékeket sarzs számokra, lejárati határidőkre bontva vizsgálja az intézet.

Kölner Liste logo

A terméknek meg kell felelnie egy, a Német Sport Főiskola Megelőző Doppingkutató Centruma (Zentrum für Präventive Dopingforschung der Deutschen Sporthochschule Köln ZePräDo) által végzett vizsgálaton, amelyen anabolikus szteroidok és stimulánsok jelenlétét vizsgálják a termékben. Más intézet által végzett vizsgálatokat is meg lehet említeni a termék adatlapján, de ez a vizsgálat kötelező. A vizsgálat egy úgynevezett Label-Check-el indul, amikor a címkén szereplő információkat elemzik. Ha itt hibát találnak, nem is folytatják a minősítést. Ezután vetik össze a termék valós jellemzőit a címkén szereplő információkkal.

A cégnek nyilatkoznia kell a termék jellemzőiről, meghatározásáról, a cég jellemzőiről, élelmiszer biztonsági rendszeréről. Ha mindennek megfelelt, megjelenési megállapodást kell kötnie a Kölner Liste szervezetével.

A Kölner Liste-n való megjelenés nem azt jelenti, hogy a termék biztosan mentes minden doppingtól, prohormonoktól, anabolikus szteroidoktól, stimulánsoktól. Mindössze azt jelenti, hogy a dopping rizikó minimalizált ezen termékek esetében. A végső felelősség mindig a sportolóé, hogy mit szed be. Azon termékek esetében viszont, amik ilyen anti-dopping program rendszeres vizsgálatain vesznek részt, mint ez a lista, jelentősen kisebb a veszély, hogy meg nem engedett anyagokat tartalmaznak.

Melyik Forever termékek viselik ezt a védjegyet?

Mint feljebb írtam, a termékeket sarzsonként, lejárati határidőnként külön-külön kell bevizsgáltatni. Természetesen nem kivételek ez alól a Forever termékei sem, ezért a lista folyamatosan változik. Az aktuális listát itt találod meg,keresőszónak a “Forever”-t ajánlom. A listában a termék nevére kattintva láthatod a bevizsgált sarzsokat.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.