Néhány kedvenc nyári étkem
Ajvár, töltött paradicsom, zabpalacsinta
Könnyűek, finomak, könnyen elkészíthetőek
Ki lenne zabos, ha kapna barackleváros palacsintát?
Ma néhány kedvenc nyári ételemet fogom megmutatni nektek. Könnyűek, finomak, egészségesek, és van bennük sör meg palacsinta. Lángos nincs.
Ajvár
Múltkor megígértem nektek, megmutatom, én hogyan készítem az ajvárt. Nos, így.
Nagyon szeretem a padlizsán krémeket, főleg az ajvárt. Mivel a padlizsán szezon közepén vagyunk, igen aktuális kedvenc receptemet közzétenni.
Hozzávalók:
2 padlizsán
4 kápia paprika
1 hegyes erős paprika, vagy más csípős dolog
1 paradicsom
1 fej fokhagyma
Só, bors
0,5 dl olívaolaj
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A padlizsánokat félbevágod és hosszában, majd keresztben is beirdalod a húsukat egy késsel. A fokhagymát beleülteted egy darab alufóliába, felöntöd olívaolajjal és becsomagolod. A beirdalt padlizsánt, a becsomagolt fokhagymát és egy paradicsomot egy sütőpapírral bélelt tepsire teszed. A padlizsánok felületét bekened egy kis olívaolajjal és megszórod őket sóval. Egy másik tepsin a paprikákat is bedobod a sütőbe a padlizsánok fölé és az egészet kb. fél óra alatt alatt, 200 fokon addig sütöd, amíg a paprikák szép feketére nem sülnek. A megsült paprikákat átrakod egy tálba és alufóliával letakarva hagyod őket kihűlni.
A padlizsán húsát egy kanállal kikaparod és bedobod egy aprítógépbe, a megsült fokhagyma gerezdeket kinyomkodod, ez is mehet a padlizsán mellé, ahogyan a paradicsom is. A kihűlt paprikák héját lehúzod, a csumájukat és a magokat eltávolítod, majd mehet ez is az aprítóba.
Az egészet lepürésíted, de csak annyira, hogy még egy kicsit rusztikus, darabos maradjon. A kész ajvárt átöntöd egy tálba, adsz hozzá egy jó adag olívaolajat, sót, borsot és egy kevés citromlevet. Alaposan összekevered és pár órán keresztül hűtőben érleled.
Töltött paradicsom
No, ez már a komfortzónám határát súrolja, de megéri a pepecselés, mert nagyon finom! 🙂
Hozzávalók:
A töltött paradicsomokhoz:
6 db nagy paradicsom
250 g darált pulykahús
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek kókuszolaj
3 dl sör
só, bors
A szószhoz:
500 ml paradicsomszósz
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1/2 tk őrölt kömény
1/2 tk oregano
izlés szerint chili
só, bors
reszelt sajt
Elkészítés:
Az olajon üvegesre párolod a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadod a húst és fehéredésig pirítod. A paradicsomok húsos részét kikaparod és felkockázva ezt is a lepirult húshoz adod. Felöntöd az egészet sörrel, sózod, borsozod és alacsony lángon fél órát rotyogtatod – ha szükséges közben az elpárolgott folyadékot pótlod.
Serpenyőben olajon hagymát és fokhagymát pirítasz, majd hozzáadod a paradicsompürét és fűszereket, 10 perc alatt összefőzöd. A kész szószt egy hőálló tálba öntöd.
Az időközben elkészült húsos tölteléket a kivájt paradicsomokba kanalazod, majd azokat szorosan egymás mellé pakolod a tálba. Az egészet megszórod reszelt sajttal és beteszed a sütőbe 180 fokra 20-25 percre.
Zabpalacsinta
Ki ne szeretné a palacsintát?!? Mi is előszeretettel fogyasztjuk. 🙂
Azért van benne egy kis csavar, mert ez zabpalacsinta!
Hozzávalók:
150 g zabliszt
1 db tojás
2 dl kókusztej
1 dl szóda
1 ek kókuszzsír
1 csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat csomómentesre kikevered és kevés kókuszzsíron kisütöd.
Én mini palacsintákat gyártottam, így 24 db jött ki belőle.
Házi készítésű cukormentes baracklekvárral töltöttem meg.
Jó étvágyat!
Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.