A cikket várhatóan 7 perc alatt tudod elolvasni.

Növényi aszpirin: az orvosi zsálya

Arab orvosok szerint zsályával az élet a halhatatlanságig hosszabbítható
Antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásáért az illóolaj felel
Gyógynövényként, fűszerként is megbecsült

Az orvosi zsálya botanikai neve a latin salvere (megőrizni) szóból ered. Arra utal, hogy a zsályáról úgy hitték, minden betegséget gyógyít. Az ókori görögök és rómaiak tartósításra használták, de hamarosan a gyógyászatban is rangos helyet szerzett magának.

A X. század körül az arab orvosok úgy vélték, hogy a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. A keresztes hadjáratok után földöntúlinak hitt hatalma Európában is megjelent. A középkori franciák a “minden jó” névvel illették, és Nagy Károly elrendelte, hogy a királyi gyógynövénykertben zsályát is termesszenek. Az elmúlt századokban az európai orvosok gyakran alkalmazták borban való főzetként. Néhány országban növényi aszpirinnek is nevezik

Az orvosi zsálya a Földközi-tenger, a dalmát tengerpart vidékéről származik. Dél-Európa karsztjain tömegesen előfordul. Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik. A méhészek szívesen ültetik a kaptárak közelébe, mert jó méhlegelő.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Növénytan

Salvia_officinalis

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény. 30–80 cm magasra növő illatos évelő félcserje.

Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. A fiatal, lágy hajtások virágzáskor 20-30 cm hosszúak, molyhos szőrűek.

Fiatal levelei fehér molyhúak. Ezüstös színű, bársonyos levelei keresztben, átellenesen állnak. Lemezeik 2-6 centi hosszúak, lándzsa vagy tojásdad alakú, tompa csúcsú, aprón csipkés szélűek, szőrökkel sűrűn borítottak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Kesernyés fűszeres illatot árasztanak.

Virágai 15–23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, a szár felső részén álfüzérben állnak, illatosak. A párta ibolyakék, néha rózsás vagy fehér. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska.

Hatóanyagai

Fő hatóanyagai: az illóolaj, amelynek fő komponense a mérgező tujon (30-50%), cineol, borneol. Tartalmaz cserzőanyagot, diterpéneket és tritepéneket, keserűanyagokat, ösztrogén hatású anyagokat, a nikotinsav amidját, flavonoidokat, szaponinokat, gyantát, viaszt, különböző savakat.

Antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásáért az illóolaj felel, antioxidáns hatása flavonoidjainak köszönhető. A cseranyagok összehúzó és gyulladáscsökkentő, illetve izzadásgátló hatásúak. Étvágyjavító hatását a keserűanyagok okozzák.

Termesztése

Mediterrán eredetű szárazságtűrő és melegigényes faj, a meszes talajokat kedveli. Tápanyagigényes, talajzsaroló növény.

A szerkezet nélküli homok- és az erősen agyagos talaj kivételével szinte mindenütt termeszthető. A köves, sziklás, vékony termőrétegű területeket jól hasznosítja, sziklakertekben vagy köves domboldalon is megél.

zsálya

Nagy hőigényű növény. Magjai 12 °C alatt nem, vagy csak igen lassan csíráznak, optimális csírázási hőmérséklete 20 °C körül van. A növények lassú fejlődése alacsony, 15-18 °C-os hőmérsékleten még vontatottabb.

Fényigénye jelentős, szereti a napfényt. Kevés napfény hatására jelentősen csökken az illóolaj-tartalma.

Jól tűri a szárazságot, csírázáskor és palántaneveléskor azonban sok vizet igényel.

Az orvosi zsálya szaporítása egyszerű: tőosztással, dugványozással vagy magvetéssel történhet. Jól elmunkált, elsimított területet igényel. Palántázás idejére mély (15-20 cm) ültetőágyat készítenek.

Júniusban nyílnak ibolya lila, nyitott szájra emlékeztető virágai. A betakarításra a kiültetés utáni évben egyszer, a további években általában kétszer kerülhet sor. Fontos, hogy mindig a fásodott részek felett vágják. Az első vágás ideje május vége-június eleje, a másodiké pedig akkor van, amikor az új hajtások elérték a 25-30 cm-es nagyságot.

 A friss alapanyagból történő illóolaj-nyerésre csak a teljes virágzásban levő állomány alkalmas. A levéldrog előállításakor a levágott hajtásokat max. 40 fokon szárítják, majd a leveleket lefosztják.
Orvosi zsálya

Felhasználása

A görög Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta. A római Plius kígyóharapás, bélféreg, epilepszia, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére egyaránt javasolta. Az indiai ajurvédikus orvosok menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására rendelték el. Az európai orvosok gyakran alkalmazták szájápolásra és torokfájásra.

A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmánál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású. A zsályatea hatását elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejti ki.

Belsőleg izzadás, bélhurut kezelésére kiváló.  Idegerősítő hatása is ismert. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésér, jó hatással van a fogíny-, száj- és torokgyulladásra. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas.

Felhasználásáról részletesen olvashatsz a Gyógynövénysziget, a Gyuri bácsi gyógyteái, a Tudatos vásárló, a Napfényes Élet Alapítvány és a Vitaminsziget cikkeiben.

A magas tujon tartalom miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt.

Fűszerként is megbecsült. Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fű-szernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Mértékletesen alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését. Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más, erősen fűszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fűszere.

A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.