A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Öntsünk tiszta laktózmentes tejet a pohárba!

Nem kivonnak, hozzáadnak
Fogyókúrára nem ideális választás
Miért édesebb a laktózmentes tej, mint a sima?

Divatba jött mostanában a laktózmentes tej. A laktózérzékenyek mellett előszeretettel választják a fogyni vágyók is, ők azonban lukra futnak vele.

Az általános elképzelés az, hogy a laktózmentes tej úgy készül, hogy kivonják a tejből a laktózt. Sok fogyókúrázó azt hiszi, hogy ha laktózmentes tejet iszik, akkor nem visz be cukrot a szervezetébe, mivel abban nincs laktóz, azaz tejcukor. Tejcukor nincs is, de más formában bőven marad benne cukor.

Egy pohár tej

Laktóz, laktáz

A laktóz, vagyis a tejcukor a tej fontos alkotórésze, amit szervezetünkben a laktáz enzim bont le glükózra (szőlőcukor) és galaktózra. Normál esetben a laktáz enzimet a vékonybél bélbolyhai termelik. Laktózérzékenyeknél a laktáz enzim hiányzik, így az ő szervezetük nem tudja lebontani a laktózt, ami kellemetlen panaszokat, tüneteket okozhat. A laktáz hiány lehet veleszületett vagy szerzett.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A laktózmentes tejtermékek gyártása során hozzáadják a tejhez azt a laktáz enzimet, amit a laktózérzékenyek szervezete nem vagy csak korlátozottan tud előállítani. A tejben lévő tejcukor lebontása ezáltal már a termékben megtörténik, így a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható az élelmiszer.

A súlyt veszteni akaróknak már nem annyira fényes a helyzet, mivel az enzimes hidrolízis folyamat során a mikroorganizmusokból kivont β-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet. A cukor más formában bár, de a tejben marad.

Tejeskanna
tej fajtája

energia
(KJ/Kcal)

fehérje
(g)

zsír
(g)

szénhidrát
(g)

laktózmentes tej

234 / 56

2,9

2,8

4,7 *

tehéntej, zsírtartalom:2,8%

260 / 62

3,4

2,8

5,3
tehéntej, zsírtartalom:1,5%

210 / 50

3,4 1,5

5,3

* laktóztartalom: <0,1 g/1 dl

Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak. A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.

Laktózmentes

De miért édesebb?

Ha ittál már laktózmentes tejet, akkor érezhetted, hogy édesebb, mint a sima tej. A megfejtés az, hogy a laktóz az egyik legkevésbé édes cukor, amit tulajdonképpen kicserélnek, ezért érezzük sokkal édesebbnek a laktózmentes tejet.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.