A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Paleo étrend

Rendkívül divatos táplálkozási rendszer
A paleolit diéta egy kézenfekvő, ámbár vitatható felvetésen alapul
Milyen irányzatai vannak a paleo étrendnek?

Apaleolit táplálkozási mód manapság rendkívül népszerű, mondhatni a csapból is paleo víz folyik. Rengeteg információt lehet fellelni az interneten ezzel kapcsolatban pro és kontra. A könyvesboltokban is halmokban állnak az ezzel a területtel foglalkozó könyvek, így nem célom részletesen leírni mi is ez és hogyan működik, mert akkor nekem is könyvet kéne írnom. Csupán csak arra vállalkozhatok, hogy egy rövid betekintést nyújtsak. Ha felkeltette érdeklődésedet járj utána alaposabban.

A paleolit diétával először 1975-ben Walter L. Voegtlin gasztroenterológus foglalkozott könyvében, melyben azt feltételezte, hogy a paleolit kori étrend javíthatja a modern kori ember egészségét. Robb Wolf biokémikus, a paleolit diéta vezető szakértője 2010-ben jelentette meg könyvét The Paleo Solution címmel. A paleo étrend egyik kidolgozója, Lorain Cordain, által kifejlesztett diétát alakította át kissé, de továbbra is a vadászó-gyűjtögető ősember ételei jelentették diétájának alapját. Azóta nagyon sok szerző tette magáévá ezeket az elveket. A különféle szakkönyvek, receptkönyvek és az életmód elsajátítására szolgáló kiadványok világszerte elárasztották a könyvesboltokat.

Magyarországon Szendi Gábor nevével kötődik össze ez az irányzat. Az ő rövid összefoglalását a paleolit diéta lényegéről itt találod.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Paleo étrend - csirkehús leves tészta nélkül
Paleo étrend - gyümölcsök
Paleo étrend - omlett

A paleolit étrend lényege

A paleolit diéta egy logikus, ámbár vitatható felvetésen alapul. A paleolit korban élő ember még nem háziasította az állatokat, a mezőgazdagság nem létezett. Gyűjtögetett, halászott, vadászott, az így megszerzett sovány húsokon, tojáson, magvakon, gyümölcsökön és zöldségeken élt.

A paleolit diéta fő jellemzője, hogy kiiktatja az étrendből azokat a gabonákat, amik glutént tartalmaznak, az összes tejterméket a hüvelyes növényeket és a feldolgozott élelmiszereket. Ezek az ételek a paleolit korszak után, a mezőgazdaság megjelenésével váltak elérhetővé, és az elmélet követői szerint az emberi szervezet még nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. Az emberi genom több mint 2,5 millió éve nem sokat változott, tehát genetikailag a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra vagyunk programozva.

A paleolit táplálkozás a nem keményítőtartalmú zöldségeket, a friss gyümölcsöket, a fehérjében gazdag húsokat, a halakat, a tenger gyümölcseit, a fűvel táplált állatok húsát, a kókuszolajat, az olívaolajat, az avokádó olajat részesíti előnyben.

A paleolit étrend összetétele szerzőnként eltérő. Habár közös elméletre épülnek, a részletekben eltérések vannak. Bizonyos paleolit diéta ágazatok szigorúbbak, és csak a nyers étel fogyasztását kultiválják. A még szigorúbb paleo-ketogén étrend célja a ketózis elérése és az “áteresztő bél szindróma” megszüntetése. Létezik a klasszikus értelemben vett paleolit életmódnál megengedőbb is, ilyen az úgynevezett postpaleolit étrend, amely bizonyos magvak fogyasztása mellett még egyes tejtermékeket is engedélyez.

Mit ehetünk, ha paleolit módra étkezünk?

A paleolit életmód alapján étkezve készíthetünk zöldségleveseket, krémleveseket, natúr sült húsokat változatos salátákkal. Főzhetünk főzelékeket, amelyekre feltétként kerülhetnek a húsfélék és a tojás. A paleolit étrendbe tökéletesen illeszkedik a lecsó és a rakott zöldségek.

A húsos ételeknél széles választékból állíthatunk elő paleolit ebédet vagy vacsorát. A natúr sült húsok, rablóhúsok megfelelnek a diéta elvárásainak, speciális lisztekbe, tojásba forgatva rántott húst is készíthetünk. A csonthéjasokból készült lisztből süteményeket is süthetünk. A sütemények édesítéséhez engedélyezett a méz, a paleolit életmód megengedő a modern édesítőszerek egészségesebb válfajaival is, és banánnal, különféle aszalt gyümölcsökkel is édesíthetünk.

Az elmélet szerint a mai civilizáció számos olyan betegségben szenved, amelyek ismeretlenek a ma élő természeti népek körében, és ismeretlenek voltak a paleolit korban élők között is. Ha ezt elfogadjuk, ez az étrend hatékonyan alkalmazható lehet a civilizációs betegségek megelőzésében és kezelésében.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.