A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Patkányok rohangálnak a mókuskerékben

Robert Kiyosaki féle Cashflow társasjáték
A Cashflow két egymásra épülő játék
Mit lehet megtanulni játék közben?

Van egy társasjáték, aminek sokat köszönhetünk. Nem felel meg a manapság divatos társasjáték trendeknek, játékmechanikája elavult. Mégis olyan mély mondanivalója van, hogy a mai napig rengetegen játsszák. Méghozzá súlyos pénzek befizetése árán. Ez a társasjáték a Robert Kiyosaki féle Cashflow.

Robert Kiyosaki

Robert Toru Kiyosaki amerikai befektető, író, tanár. Főleg a Gazdag papa, szegény papa sorozatban megjelent motivációs könyveiről ismert. Eddig 15 könyvet írt, amelyek összesen több mint 26 millió példányban keltek el.

Egy időben három műve – a Gazdag papa, szegény papa, a Cashflow négyszög és a Gazdag papa befektetési tanácsai – szerepelt a The Wall Street Journal, a USA Today és a New York Times listáján a 10 legtöbbet eladott könyv között.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Cashflow mókuskerék

Kyosaki elvei

Kiyosaki tanítása a passzív jövedelmek létrehozását tűzi ki célul olyan befektetési lehetőségek segítségével, mint az ingatlanok és a különböző üzleti lehetőségek. Az ezekkel való megismerkedés végső célja, hogy az ember képes legyen fenntartani magát kizárólag ilyen forrásokból. A pénzügyi műveltséget a gazdaggá válás módszereinek ismereteként határozza meg.

Lerombolja a mítoszt, miszerint a magas jövedelem az egyetlen út a gazdagsághoz. Véleménye szerint a pénzügyi egyensúly fontos a gazdaggá válás folyamatában. Az életben szükséges ismereteket és képességeket gyakran a gyakorlatban lehet a legkönnyebben megszerezni, az anyagi önállóság elérése érdekében ma már üzlettulajdonossá vagy befektetővé kell válni, passzív bevételre kell szert tenni.

Rendszerének alapja a „Cashflow-négyszög”, amely egy függőleges és egy vízszintes vonallal négy részre osztott ábra az embereket bevételük forrásai alapján felosztva: alkalmazott, egyéni vállalkozó, cégtulajdonos, befektető.

Kiyosaki szerint a játékok, különösen a Monopoly kiválóan használható az alapvető pénzügyi stratégiák megtanulására, mint például “cserélj el négy zöld házat egy piros hotelre”. Kiyosaki játékot is kitalált a könyveiben szereplő stratégiák alátámasztására, ez a Cashflow.

Cashflow tábla

Cashflow

A Cashflow két egymásra épülő játék. Létezik gyerekeknek szóló, online és mobil változata is, az USA-ban már ránc-felvarrott kiadását árulják. A Cashflow 101 és 202 ugyanazon a pályán más szabályrendszerrel és kártyákkal zajlik. Ahhoz, hogy valaki átlássa a 202 szabályait legalább két-három alkalommal játszania kell a 101-gyel, amely az alapok megtanítására hivatott.

A játékosok a tábla egy kis részén, a mókuskerékben kezdenek. Angolul “rat race”-nek, szó szerint patkány versenynek nevezik, innen erednek a patkány alakú figurák, amik egyébként aranyosak szerintem. Az angol kifejezés átvitt értelemben féktelen versengést, karrierizmust, könyöklést jelent. Mind a magyar, mind az angol megnevezés kifejezi a lényeget.

Már ilyenkor ki kell tűzni egy elérendő célt, amit minden játékos a külső körön elhelyezett sajtjával jelez. Mondjuk nem egészen látom át, mi köze a patkányoknak a sajthoz, de ez legyen a legnagyobb baj. 🙂

A játék második felében a játékosok átkerülnek a tábla nagyobb körére, a gyorsítósávra. Itt egészen más, jóval nagyobb léptékben zajlik az élet, sokkal gondtalanabb, vagyis inkább egészen másféle természetűek a gondok. Akkor lehetséges az átlépés, ha a játékos által elért passzív jövedelem nagyobb havi kiadásainál.

Érdekes látni, ahogy a játék elején a játékosok örülnek egy jól jövedelmező állás megcsípésének, majd megfigyelni arckifejezésük változását, mikor rájönnek, igen nehéz magas havi jövedelemmel kikerülni a mókuskerékből…

A magyar kiadás

A magyar változat 2003-ban jelent meg a Bagolyvár kiadó gondozásában, Sallay Katalin okleveles mérnök közgazdász, főiskolai tanár fordításában. Nem csupán lefordította a játékot, hanem a kiadó jóváhagyásával ki is egészítette, így a modern könyvelési alapismeretek is bekerültek a játékba. Ezáltal pörgősebbé is vált a játékmenet, nem szükséges a papírpénzekkel bíbelődni. Cserébe át kell látni, mit hogyan kell könyvelni.

Cashflow társasjáték

Klubélet

A játék lényegében beszerezhetetlen. Időnként megjelenik egy-egy újabb kiadás, ami horribilis áron azonmód el is kel. Nem kell viszont birtokolni a játékot, mert több hazai klubban szakértő vezetéssel lehet játszani. A játék lehetőség sem olcsó, de cserébe szakszerű magyarázatot és segítséget is kaphatsz hozzá. Ha érdekel, mi is tudunk segíteni neked klubok ajánlásával.

Kapcsolatunk a játékkal

Mi már korán, több mint tíz éve játszunk ezzel az oktató játékkal, van is saját példányunk belőle. Kombi kiadás, mind a 101, mind a 202 verzió benne van.

Nagyon sok “aha élményünk” kapcsolódik hozzá. Rendszeresen csapatképzések tárgyát képezi. Máig felejthetetlen egy lakitelki képzés, aminek estéjén ezt játszottuk. Olyan sokan voltunk, hogy a párok egy-egy csapatot alkottak. Az egyik pár fiú tagja öt perces rendszerességgel megjegyezte: “Hát ezért tartunk itt!”.

Szeretettel ajánljuk, próbáld ki magad is!

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!
Print Friendly, PDF & Email
Patkányok rohangálnak a mókuskerékben

Érezted már maga mókuskerékben?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.