A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Rendkívül hasznos gyom: gyermekláncfű

Nem igazán kedveljük, pedig kellene
Saláta alapanyag és gyógynövény
A spenót vagy a pitypang levele tartalmaz több fehérjét adagonként?

Agyermekláncfű vagy pongyola pitypang a kertészek nagy ellenfele, mindenhol felüti a fejét. Rengeteg néven ismerjük, gyermekként csokrot kötöttünk, láncot fontunk belőle, bóbitáját levegőbe fújtuk, de ritkán gondolunk rá ételként, pláne gyógynövényként. Pedig 1613-tól már ismert zöldségnövényként írták le, Nyugat-Európában, főként Franciaországban ma is termesztik és fogyasztják. Számtalan jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, fogyasztásának előnyeire már az ókorban is felfigyeltek. Latin tudományos neve (Taraxacum officinale) a görög “tarakè” (zavargás, rendetlenség) és az “akos” (megoldás) szavakból származik, ami arra utal, hogy számos betegséggel szemben hatékonyan alkalmazható.

Eurázsia hegyvidékein őshonos, mára kozmopolita faj,  a világ nagy részén vadon burján­zik. Hazánk egész területén elterjedt. Szívós, nagy alkalmazkodó képességű, füves területeken mindenfelé gyakori, szántókon, gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, kertekben.

A cikória rokonságába tartozik, porrá zúzott, szárított gyökere hosszú ideig a „szegények” kávéja volt. Sokan kutyatejnek nevezik, pedig nem a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe tartozik. Ezt a nevet használva könnyen összetéveszthető a farkas-kutyatejjel (Euphorbia cyparissias), ami viszont a gyermekláncfűvel ellentétben mérgező tejelő növény.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Növénytan

Taraxacum officinale

A gyermekláncfű az őszirózsafélék (Asteraceae) családján belül a pitypang (Taraxacum) nemzetségbe tartozik. Vadon évelő, termesztésben, hajtatásban azonban tenyészideje legfeljebb másfél év.

Vastag, húsos, kívül vörös, belül fehér, 15-20 cm-es, függőlegesen növő karógyökere és sokfejű gyöktörzse van, ezért kiirtani nem könnyű. A gyöktörzs minden ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű, csöves tőkocsányt fejleszt.

A földre fekvő, lándzsa alakú levelei tőrózsában állnak, hasadtak, 10-20 cm hosszúak, egyenlőtlenül fogazottak, a nyélre hosszan lefutók.

A belül üreges virágszár tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. A virágok csak napos időben nyílnak, tavasszal és kora nyáron, másodvirágzásként ősszel is. Népi megfigyelések szerint a pitypangvirág bezáródása jelzi az eső közeledtét. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt.

Apró, egymagú kaszattermései csúcsán hosszú száron fehér szőrök találhatóak, melynek köszönhetően a szél által könnyen terjed.

Hatóanyagai

Fő hatóanyagai a keserűanyagok, triterpének, flavonoidok, cseranyagok, karotinok és az inulin. Levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1– és B2-vitamin található benne, valamint említésre méltó vas-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős, a káposzta után a pitypangban található a legtöbb. A gyermekláncfű levele több fehérjét tartalmaz adagonként, mint a spenót, ami pedig köztudottan Popeye kedvenc izomépítő étele.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított gyökér, továbbá a szárított hajtás és gyökér keveréke hivatalos. Az ESCOP-monográfiák között a gyermekláncfű levele és gyökere található.

Termesztése

Könnyen és különösebb kertészeti ismeretek nélkül is eredményesen termeszthető a kertben. Júniusban vetheted magját, akár szegélynövényként is. A vályogos talajt kedveli, de eredményesen a humuszos, tápanyagban gazdag talajon termeszthető.

Gyermekláncfű, más néven pitypang mező

A gyepben, a kertben nem szívesen látott gyom, pedig a biokertészek kedvelt növénye kellene, hogy legyen. A burgonya szomszédságában távol tartja a burgonya bogarakat.

Gyökerét októberben és novemberben gyűjtsed, mivel ekkor a legmagasabb hatóanyagainak koncentrációja, eddigre már mindent felhalmozott, amivel átvészeli a telet. Inulin tartalma például jóval alacsonyabb tavasszal (2%), mint ősszel (40%). A gyökereket hosszában kettéhasítva szárítsd ki. Zsenge leveleit márciustól áprilisig a virágzás előtt szedd, frissen használd. A teljes növényt tavasztól őszig gyűjtheted.

A Forever által felhasznált növények termesztését a cég szakemberei a folyamat során végig figyelik, ellenőrzik.

Felhasználása

Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. Hatóanyagai epe- és májbántalmak,zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású. Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják.

A levelek vizes kivonata gátolja a mellrák növekedését és a prosztatarák terjedését, míg a gyermekláncfű gyökeréből készült vizes kivonat akadályozza a mell rákos sejtjeinek invázióját. A kutatási eredmények az International Journal of Oncology szaklapban jelentek meg.

Fertőtlenítő hatású nedve külsőleg alkalmazva gyorsítja a bakteriális és gombás bőrfertőzések gyógyulását, jó szolgálatot tehet viszketés, pattanások (akné) és ekcéma esetén.

A gyermekláncfű felhasználásáról többek között a HáziPatika.com és a Gyógynövény völgy oldalon olvashatsz részletesen.

A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.