A cikket várhatóan 6 perc alatt tudod elolvasni.

Só ami só

Nem lehetünk olyan sótlanok, hogy hidegen hagyjon minket a só kérdése
A só mint fűszer, tartósító és függetlenséghez vezető ok
Melyik a két legdivatosabb tiszta só?

A konyhasó  a leghétköznapibb ételízesítőnk. Éppen ezért bele sem gondolunk, milyen hatalmas jelentőséggel bír életünkben. Pedig még magyar népmese is int rá minket.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept

A kellően fűszerezett étel ízét kiemeli, javítja a sózás, de ha túlsózzuk az ételt, a só elnyomja a fűszerek ízét. A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, nemcsak az ételek ízesítéséhez használunk, mint fűszert, hanem azok tartósításához is.

A só a történelem folyamán mindig fontos alapanyag volt. Az ókorban, de még a középkorban is fizetőeszköz volt. Megbecsültségét jelzi, hogy számos népnél szokás a vendéget kenyérrel és sóval fogadni. Amíg a jégszekrényt fel nem találták, sóval tartósítottak. A XX. századig több országban monopólium volt étkezési sót előállítani, akkora haszon volt rajta. A történelmi Magyarország területe is fel volt osztva a sóbányák között. Indiában többek között az állami sómonopólium megtörése okán indult el a polgári engedetlenségi mozgalom, amely végül a függetlenségükhöz vezetett.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A konyhasó tulajdonságai

A konyhasó (nátrium-klorid, képlete: NaCl) az egyik legismertebb  a Földön.

A konyhasó kemény, rideg anyag, kristályai kocka alakúak, ütésre síkok mentén törnek, kisebb kristályokra. Ionrácsát pozitív nátrium (Na+) és negatív klorid (Cl−) ionok alkotják. Minden pozitív iont hat negatív ion, és minden negatív iont hat pozitív ion vesz körül. Kristálya kifelé semleges töltésű. Vízben jól oldódik, ezt bizonyítják tengereink, melyek mind tartalmaznak oldott sót, valamint a földi élet majdnem minden sejtje, ahol a sejtközi folyadékok sóoldatok.

A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet.

Só kiválás

A só a kereskedelemben

Só minden élelmiszerüzletben kapható. Sőt, manapság egy-egy nagyobb üzletben zavarba ejtően sokféle kapható A különféle sótípusok eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében különbözhetnek egymástól. Az asztali sót érdemes figyelmesen vásárolni, mert sok termék nem csak sót (NaCl) és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem egyéb összetevőket is (kálium, csomósodásgátló, fehérítő, stb.).

A konyhasó  bányászott (kősó), vagy tengeri só lehet. A bányászat lehet felszíni, nyílt bányászat, vagy zárt, mélyről jövő bányászat. A tengeri sót általában a tengervíz lepárlásával kapják.

A hagyományos asztali sók helyett egyre többen vásárolnak nagyobb tisztaságú, márkázott sókat. A két legnagyobb versenytárs nálunk a Himalája só és a Parajdi só. Lehetőleg a ráírt névnek ne dőlj be, mert nem minden Himalája és Parajdi só való onnan, amit a márkanév sugall. Feltétlenül ellenőrizd a származási helyet a címkén!

Himalája só

Ezt a sót Pakisztán Punjab régiójában bányásszák. A legismertebb és legnagyobb bánya a Khewra (Mayo) sóbánya. Itt kb. 300 méter mélyről bányásszák a sót. Népszerűségét magas ásványi anyag tartalmának, pl. kalcium, kálium és vas, köszönheti. Magas vastartalma színezi meg ezt a sót.

Parajdi só

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb só lelőhelye.

A parajdi kősó ásványi összetétele: 94 – 98% NaCl és 2 – 6% agyagásványok. A parajdi kősó, ellentétben a regáti és más sótelepekkel, csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz Ca szulfátot. A só előfordulása sűrű rétegzést mutat, hófehér és sötétszürke sórétegek váltakoznak ritmikusan, a rétegvonalak gyűrődései jól láthatók a sókamrák falain. Itt is kb. 300 méter mélyről bányásszák a sót.

Parajd környékéről azonban nem csak bányászott sóhoz juthatsz hozzá, hanem Szovátai “tengeri só” néven egy igen magas sótartalmú patakból lepárolt só is kapható, amely hasonló a tengeri sókhoz.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept
A videónak magyar felirata van.

A Parajdi étkezési só Aranyszalag minőség tanúsítvánnyal rendelkezik. Ha nem is jutsz ki sűrűn Parajdra, akkor is biztosan megtalálod az eredeti Parajdi sót a bánya budapesti kistestvérében, a Parajdi sópincében.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.