A cikket várhatóan 10 perc alatt tudod elolvasni.

Sokoldalú gyógy- és fűszernövény: gyömbér

A trópusok nedves-mocsaras síkvidéki esőerdőinek lakója
A gyömbér sokáig a magyar konyha alapfűszere volt
Az egyik nagyszerű gyógyító hatású fűszernövény

A gyömbér a trópusok nedves-mocsaras erdővegetációjának tagja. Síkvidéki esőerdők, eredetileg a trópusi Ázsia növénye, ám manapság már honosnak tekinthető Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában is. Génközpontja valószínűleg Délkelet-Ázsia.

A gyömbért Kínában már Krisztus előtt több évszázaddal használták. Már az első kínai füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. Későbbi kínai látogatása kapcsán Marco Polo is szóba hozza könyvében. Az indiai ajurvédikus orvoslás szerint a testet és a lelket is erősíti.

A Földközi-tenger környékére a föníciaiak közvetítésével jutott el. Így ismerték meg a rómaiak, a görögök, az egyiptomiak. Európában a IX. században vált közkedveltté, ekkor már mindennapi fűszerként használták. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonságára gondolva nagy étkezések után kenyérrel együtt fogyasztották. Később a gyömbért beledolgozták a kenyér tésztájába,  innen lett a gyömbérkenyér, ami egyenes út a mézeskalácsig. A Római Birodalom bukása után hosszú időre eltűnt, majd a középkorban bukkant fel és jött divatba újra.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

A középkorban újra jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben. Meglepő módon a gyömbér a legrégibb magyar fűszer. Legkorábbi ismert szakácskönyvünkben, a XVII. században Misztótfalusi Kis Miklós által kiadott receptkönyvben több olyan recept létezik, amelyhez használnak gyömbért, mint amihez nem. Rejtélyes okból a gyömbér már jóval a pirospaprika hódítása előtt eltűnt a magyar nyelven lejegyzett receptekből, sőt szinte egész Európából.

A spanyol és portugál hajósok révén Angliába és Amerikába is eljutott. Európában legerősebben Angliában tartotta magát. Ott elsősorban az édességekben, például a már középkorban készített mézeskalácsokban (gingerbread) maradt divatban. Amerikában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle, ami a mai világos gyömbérsör előfutára volt. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

Növénytan

Zingiber_officinale

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény. Nevezik egyszerűen gyömbérnek, illetve fűszergyömbérnek. A kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban áll. Félárnyékos lejtőkön nő.

Trópusi, egyszikű, évelő, rizómás, lágyszárú növény. A hegyes, nagy levelek hüvelyes levél-alapjai egymásba átfogva áltengelyt, álszárat alkotnak.

A csúcsi elhelyezkedésű, zigomorf szimmetriájú nagy virágai sárgásak, bíborvörös nyelvűek, az íriszre hasonlítanak. A porzótáj erősen redukált. Az alsó állású termőből háromrekeszű magház fejlődik. A megporzást madarak és egérfélék végzik.

A növény gyöktörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Amikor a növény ehető részéről van szó nem a gyömbér gyökeréről beszélünk. A rizómák ehetőek, a gyökerek a rizómákból indulnak. A köznyelvben mégis a gyömbér gyökér kifejezés terjedt el, merthogy a rizóma is a föld alatt található.

A rizóma ujjasan elágazó, kemény és göcsörtös. 8–10 cm hosszú, 2-4 cm átmérőjű, belül sárgásszürke színű, szálkás törésű, aromás illatú, csípősen kesernyés ízű. Az 5-6 hónapos gyöktörzsek friss fogyasztásra tökéletesek, a 8-10 hónaposokat már szárítani szokták, ilyenkor már rostosabbá és csípősebbé válik.

Hatóanyagai

Jellegzetes illatát, aromáját a zingiberénből és bizabolénból álló illóolaj, ízét a gingerolok és a shoagolok adják. Szénhidrátokat, cukrokat, zsírokat, oleorezineket, viaszokat, zingibain enzimet, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.

A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.

Termesztése

Nálunk is tudsz gyömbért termeszteni, ráadásul meglehetősen egyszerű. Elég, ha egy évben egyszer foglalkozol vele, amikor kiásod. A gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni, főleg a dísznövény fajtákat.

A gyömbér a védett helyeket, a félárnyékot, a meleget, a nedvességet és a tápanyagban gazdag talajt szereti. Nem viseli el a fagyot, a közvetlen napsütést, az erős szeleket és a vizenyős talajt.

Akár az üzletben vásárolt gyömbérgyökeret is elültetheted, de kérhetsz is pár friss rizómát valakitől, akinek van a kertjében, cserepében. Kora tavasszal a gyömbéren új hajtások vannak, ilyen friss, telt rizómákat válassz. Az olyan rizómákat keresd, amelyeken jól kifejlett csíraszemek vannak. A csíraszemek kis szarvaknak látszanak az egyes rizóma ágak végén.

Jó ötlet a rizómákat ültetés előtt éjszakára vízbe áztatni, különösen a boltban vásároltakat, mert lehet, hogy a gyömbért növekedés gátlóval kezelték. Nem érdemes viszont vízben hagyni amíg ki nem hajtanak. A gyömbér sokkal boldogabb lesz, ha a gyöktörzseket rögtön a földbe ülteted, ahol rendesen tudnak lélegezni, és nem kell megbirkózniuk az átültetéssel, a környezetváltozással. Amennyiben a föld nedves és meleg, könnyen kicsíráznak.

A legjobb idő az ültetésre a késő tél és a kora tavasz. Olyan helyet válassz nekik, ahol elég napfény éri őket, de nem közvetlen napfény, és ahol védve vannak a széltől. A rizómákat szétvághatod vagy törheted úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, de akár egészében is elültetheted. A gyöktörzseket 5-10 cm mélyre tedd a csíraszemekkel felfelé. Egy 30 cm átmérőjű cserépbe nyugodtan ültethetsz 3 átlagos rizómát. Amennyiben a kertbe ülteted, 12-17 cm távolságra rakd őket.

Attól függetlenül, hogy cserépbe vagy a földbe ülteted a gyöktörzseket, jó minőségű talajra lesz szükségük. Elég gazdagnak kell lennie ahhoz, hogy táplálni tudja azokat. Adhatsz hozzá egy kevés trágyát. A talajnak tartania kell a nedvességet, hogy ne száradjon ki, és jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy a gyöktörzsek ne ússzanak a vízben.

A gyömbérnek sok nedvességre van szüksége növekedés közben. A talajnak soha sem szabad kiszáradnia, túl sok víz viszont kimossa a tápanyagot a földből. A gyömbér kedveli a párás levegőt. Száraz levegőben rendszeres öntözést vagy permetezést igényel.

A gyömbér lassan nő, más növények könnyen elnyomhatják, ezért érdemes időnként kicsipkedni a gazt mellőle.

A nyár vége felé, amint a levegő elkezd lehűlni, a gyömbér elkezd száradni. Ekkor nem kell tovább öntözni, sőt hagyhatod kiszáradni a földet. Ez segít a rizómák formálásában. Miután a levelek elszáradtak, bármikor kiáshatod őket, már négy hónapos korában elkezdheted felszedni. Óvatosan áss ki egyet-egyet a csoport széléről. A zöld gyömbérnek nincs olyan erőteljes íze, mint a teljesen érettnek. Általában 8-10 hónap kell a teljes éréshez, ilyenkor kiáshatod a teljes növényt.

Ha folyamatosan szeretnél gyömbért szüretelni, az első két évben ne ásd ki. Csak a második év végén ásd ki először, majd ültess vissza minden ígéretes rizómát. A következő évben járj el ugyanígy, és utána egész évre elegendő gyömbéred lesz. Az ez utáni években szedd szét a rizómákat, válassz ki egy párat, amelyiken szép csíraszemek vannak, és ültesd vissza, a többit használd fel.

Azoknak a rizómáknak, amelyeket visszaültettél vagy a földben maradtak, nincs szükségük öntözésre, sem semmilyen más gondozásra, amíg fel nem melegszik az idő.

A gyömbér így nem fog virágozni. Ha azt szeretnéd, hogy a gyömbér virágozzon, akkor hagyd a földben a rizómákat, és csak a széleiről áss ki párat óvatosan. Két évesnek kell lennie ahhoz, hogy virágozzon. A konyhai használatra alkalmas gyömbérnek egyébként zöld és jelentéktelen virága van.

Van viszont egy pár nagyszerű, virágzó gyömbér. Ha szép virágokat szeretnél, akkor azok közül válogass. Ugyanúgy kell őket gondozni, mint a közönséges gyömbért, csak ne ásd ki őket. Van pár gyömbérváltozat, amelynek a levelei fehér és zöld csíkosak.

gyömbér gyökér

Felhasználása

A gyömbér közkedveltsége abból adódik, hogy gyógy- és fűszernövény is egyben, az egyik nagyszerű gyógyító hatású fűszernövény.

Fűszer

A gyömbér Dél- Ázsiában, Dél-Kínában és Indiában a térség konyhájának alapfűszere. Mint olvastad, sokáig a magyar konyhában is főszerepe volt.

Rendkívül változatosan felhasználható. Levesek (pl. hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs), levesgombócok, krumpli- és babfőzelék, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek készítésénél, valamint uborka, tök és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.

Érdemes csak a főzés utolsó fázisában ízesíteni vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.

Gyógynövény

Több egészségügyi kutatás is bizonyítja, hogy a gyömbér különböző gyógyító hatásokat fejt ki az emberi testben és így számos betegség kezelésében rendkívül hatékonynak bizonyul. A gyömbér gyöktörzsének gyógyhatásával kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség (European Medicines Agency, EMA) monográfiája foglalja össze. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében.

A gyömbért a legtöbben gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól ismerik. Tradicionálisan használják emésztőrendszeri panaszok, hasi görcsök, puffadás enyhítésére. Számtalan zsírégető, megfázás elleni tea alapanyaga.

A gyömbér erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. Kiváló hatással van a megfázásra, torokfájásra is.

Csökkenti a koleszterinszintet, szíverősítő. Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát. Antioxidáns tulajdonságokkal is bír, hatékony a rákbetegségeknél. Különösen a petefészek-, és vastagbél rák ellen, de a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kórós sejtjeit is pusztítja.

Természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. Mikor a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat ezzel fűszerezték. A rózsával és korianderrel együtt a gyömbér az egyik leghatékonyabb afrodiziákum. A középkori Itáliában is közkedvelt volt, előszeretettel használták időskorúak szexuális képességeinek és vágyának fokozására. Nemcsak az idősek fűszerezték boraikat vele. Ezt a hatást felismerve a szenegáli nők a mai napig szőnek gyömbérgyökérből övet férjeiknek, ha a csökkent vágyat akarják újraéleszteni.

Mivel meglehetősen ritkán jelentkeznek mellékhatásai, a gyömbért bárki nyugodtan fogyaszthatja. Azok, akik szívgyógyszert vagy magas vérnyomásra felírt gyógyszert szednek, előbb konzultáljanak az orvosukkal. Néhány emberben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra használata ellenjavallt.

A gyömbér használatáról rengeteg információt találsz a neten. Ha érdekelnek a részletek, felkeresheted például a HáziPatika.com, a napidoktor vagy a szimpatika.hu weboldalakat.

Jótékony hatását kifejti akkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában fogyasztod, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magadhoz veheted. A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben. A gyömbér sok férfi parfüm adalékanyaga is pikáns, fűszeres illata miatt.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Sokoldalú gyógy- és fűszernövény: gyömbér

Szereted a gyömbért?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.