A cikket várhatóan 7 perc alatt tudod elolvasni.

Szinkronban mondhatjuk: ez lehetetlen!

Kilátogattunk a FINA Világbajnokság műúszó versenyeire
Megállapítottuk, ez a sportág nem létezik, mert lehetetlen
De akkor mi a fenét keresnek a medencében?

Vikivel a vizes világbajnokság első napján, még a hivatalos megnyitó előtt metróra ültünk, és elutaztunk a Hősök terére. Három jó okunk volt így tenni.

Először is mint egykor nagy rendezvények szervezője kíváncsi voltam, mit alkottak a fiúk, lányok. A munka grandiózus volt. Másodszor hobbimból eredően érdekelt a FINA buszok közlekedése. Harmadszor, és történetünk szempontjából ez a fontos, jegyünk volt a szinkronúszás versenyre a Mújégpályán. Nagyon kíváncsiak voltunk erre a sportágra, mert a Magyar vándor című film szikronúszó jelenete óta meg voltam róla győződve, hogy ez a sportág lehetetlen. Vélhetően nagy költségvetésű filmtrükkökkel állították elő a jelenetet.

Hivatalosan műúszás

Ahogy elfoglaltuk a helyünket, kiült arcunkra a döbbenet. A kijelzőről értesültünk, hogy ez most speciel szóló verseny lesz. Kisagyunk hátsó zugában sem fordult meg, hogy szinkronúszni egyedül is lehet. A műsorközlő világosított meg, hogy a sportág hivatalos neve műúszás.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Rögvest indult a verseny, szólították az első versenyzőt. Kijött egy hölgy a medence partjára valami olyan lépéstechnikával, amit hót biztosan a Hülye Járások Minisztériuma szponzorált. Belecsobbant a vízbe, és átment hologramba.

Máshogy nem lehetett, mert amit művelt, az lehetetlen. Odáig rendben, hogy bebukik a vízbe, mint a vöcsök, és kidugja szálfa egyenesen a lábát. Az már necces, hogy ebben a pózban csak a feje marad a vízben, nyakig kijön belőle lábbal előre. Ilyenkor már szinte mindegy, hogy összehajtogatja origamisan a talpát és szép lassan körbe forog. De hogy legközelebb fejjel előre jön ki a vízből combtőig, és úgy figurázik, az messzemenően kizárt. A hölgy tehát hologram.

Ha mindez nem elég, a kijelzőn szép angol kifejezések jelentek meg, éppen mit kell véghezvinnie a hölgynek. A kedvencem a Barracuda Spinning volt. A kijelzőt nem láthatta, tehát a sok pörgés forgás mellett a sorrendre is figyelnie kellett. Ráadásul zenére, amit kizárt, hogy hallott a víz alatt. Hacsak nem voltak víz alatti hangszórók, de akkor is máskor érhetett oda az akusztika, lévén a víz közegellenállása más. Ha meg lemaradt a zenétől, seperc alatt kipontozták, mint ahogy meg is történt párszor. Végül is tarthatatlan, hogy majdnem egy másodpercet késik a zene végéhez, nemde bár?

Mire az összes versenyző kipörögte magát, Viki kiművelte magát a netről, és elhatároztuk, visszajövünk megnézni egy csoportos versenyt. Mert ez a sportág nincs, ugyanis lehetetlen, ekkorra már majdnem biztosan tudtuk, de még egy esélyt akartunk neki adni.

Kijön a vízből combtőig, és figurázik
Ha már egyszer kijött a vízből, kidobja a másikat is
Többen egyszerre is kijönnek, de honnan tudják, hol?
Tudnak egyszerre is lábat lóbálni

Szinkronban még inkább lehetetlen

Na aztán a második alkalommal erről teljesen biztosan meggyőződtünk. Olyan számot néztünk meg, hogy tíz leány egyszerre műúszik a medencében.

Már az döbbenetes, ahogy kijönnek a színre. Ugyanaz a lépéstechnika, mint egyéniben, csak tízen egyszerre, menetoszlopban. Hihetetlen. Ha már kijöttek, figuráznak egyet a parton is, csak úgy felvezetésnek. Ennek végén csapattól függően néhányan beugranak a vízbe, ott várják a kezdő sípszót, mások a parton merevednek fura pózba, és sípszóra ugranak a vízbe. Volt olyan csapat, hogy mindenki kint maradt, másoknál mindenki beugrott, nyilván ízlés szerint.

Bent a vízben aztán teszik, amit az egyéniek, azzal súlyosbítva, hogy még a pozíciójukra is kínosan ügyelniük kell. Máshogy bomlik a formáció. Ja, persze mindent egyszerre vagy az időzítés szerint, különben ugrik a pont és az érem. A csapatnak vannak előnyei. Ha például kijöttél derékig a vízből, kiránthatod a társadat is, és feldobhatod jó magasra, hadd szaltózzon picit. Ekkor már Viki ráfotózta magát a képre, nehogy minket is filmtrükkökkel vádoljanak. Mások a víz alatt úszó társaikon szörföztek. Biztos jó móka.

Több dolgot nem értettem. Csak néhány: olyan kicsi helyen pörögnek, forognak, hogyhogy nem rúgják le egymást? Állítólag másnap azért az egyik spanyol lánynak csak sikerült kirúgnia a másikat. Hogyan időzítenek, ha speciel az időzítés másik alanya a medence másik sarkában pörög fejjel lefelé? És a többi és a többi.

Egyértelműen megállapítottuk tehát, ellenőriztük, és nyugodt szível kijelenthetjük, ez a sportág nem létezik, mert fizikailag lehetetlen. Hiába láttuk a saját szemünkkel, ez nincs, és kész!

Azt nem értem, akkor miért rendeztek világbajnokságot, hogy dőlt be nekik ennyi versenyző meg edző meg szövetségi kapitány meg riporter meg operatőr meg a többiek?

Megvilágosodtam üzletileg

A Forevernél létezik egy ösztönző program, amit Chairman’s Bonus-nak, azaz elnöki bónusznak neveznek. Ezt évente egyszer osztja ki Rex és Gregg Maughan egy szigorú kiírás szerint. A mi felső vezetőink közül többen igen nagy összegeket szakítanak ezzel. Berkics Miki rendszeresen félmillió dollár körül, már csodálkozunk, ha hármassal kezdődik az éves csekkje, Rolf Kipp pedig az utóbbi években bőven egymillió felett.

Berkics Miki csekkje 2017-ben
Rolf Kipp csekkje 2017-ben
Rolf Kipp, Szabó Józsi, Berkics Miki

Félve mutogatjuk ezeket a csekkeket, mert az emberek egyszerűen nem hiszik el. Úgy vannak vele, mint mi a szinkronúszással. Rolf meg Miki csak pörög, forog, azt szakít egy baromi nagy összeget. Biztosan trükk az egész, Photoshop, esetleg fizetett statiszták, a pénzt biztosan nem kapják kézhez.

A különbség az, hogy itt mi a bennfentes oldalon állunk, és pontosan látjuk, mit tett Rolf és Miki az elmúlt két évtizedben ezekért a csekkekért, és azt is, hogy a mai napig küzdenek érte. Hihetetlen dolgokat művelnek, de megvan a technikájuk, és egy egész csapat áll mögöttük. Többek között mi is. A pénzt meg biztosan megkapják. Egyrészt Miki egyszer mesélt róla nekünk személyesen, mennyit adózik utána, a maradékból viszont simán megél, és időnként vesz egy méregdrága autót. Ja nem, a havi pénzéből él meg, és a befektetett pénzének hozadékából veszi az autókat. Neki ez a hobbija, én is gyűjtöttem bélyeget.

Mi tehát pontosan látjuk és tudjuk, ők nem jól fizetett statiszták, hanem baromi jól fizetett dinamisták.

Basszus, lehet, hogy ezen az alapon mégis létezik a műúszás?

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.