A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Szubjektív gondolataim nagypénteken a célokról

“Romboljátok le ezt a templomot, és három nap alatt felépítem.”
Jézus, mint ember is kitartott céljai mellett
Mindig pontosan értjük embertársaink törekvéseit?

Ma nagypéntek van, a keresztény világ legszentebb ünnepe. Ebből az alkalomból valami igazán rázós gondolatsorral készültem, rendkívül szubjektív leszek. Mit tudunk tanulni Jézustól, mint embertől a célok felállításáról és az azokhoz való ragaszkodásról?

Jézus egy személyben Isten és ember, ebből következően olyan céljai voltak itt a Földön is, amiket mi megérteni sem tudunk, nemhogy azonosulni vele. Én mégis azt gondolom, hogy a célokhoz való ragaszkodás, a nehézségekkel való szembenézés területén olyan emberi értékeket mutatott fel, amik számunkra is messze fénylő példaként szolgálnak. Egy dologról szeretnék most egy kicsit elmélkedni.

Jézus egyik célja volt, hogy megalapítsa az Egyházat, új szövetséget kössön az  emberekkel Isten terve szerint. Ezt valahogyan el kellett magyaráznia az embereknek, egyrészt a tanítványainak, másrészt a népnek, harmadrészt a zsidó vallási vezetőknek. Magyarázd el a vonalnak, mi az a gömb. Úgyhogy Jézus példabeszédekben beszélt.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Kommunikációs hasadék

“Romboljátok le ezt a templomot, és három nap alatt felépítem” mondta. A Templom a zsidók legszentebb helye volt, amit a babiloni fogság alatt egyszer már porig romboltak. Erre jön ez ember és ilyen képtelenségeket beszél. “Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt felépíted?” Bátran mondhatjuk, kommunikációs szakadék tátongott Jézus és a környezete között. Nemhogy nem tudták támogatni céljaiban, sokkal inkább botránynak tartották működését.

A jeruzsálemi Siratófal a Templom maradványa

Jézus mondhatta volna nyugodt szívvel: nem érett meg még ez a nemzedék a céljaimra, hagyjuk későbbre, majd visszajövök. Pontosan tudta, milyen konfliktusba kerül az elöljárókkal tervei miatt. Semmi esélye nem volt arra, hogy valahogy megértesse velük: nem a kőből épült templomra utal, annál sokkal nagyobb céljai vannak.

Sok izraelita szemében tűnt úgy, hogy Jézus szembeszáll a választott nép lényeges intézményeivel, így a jeruzsálemi Templom mint szent hely és Isten különleges lakóhelye központi szerepével.

Pedig Jézus mindig különleges tisztelettel bánt a Templommal, ezt számtalan esetben bizonyította, gondoljunk csak a kufárok kiűzésére. Ezt nem tudták felfogni a környezetében, csak botrányos kijelentéseire fókuszáltak.

Jézus, mint ember tartott terve végrehajtásának következményeitől, de tudta, hogy mindez szükséges. Ezt pontosan láthatjuk, amikor a Getszemáni kertben imádkozik. „Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!” És a végsőkig végigviszi, mit elhatározott, pedig szenvedése teljességgel emberi, és még a tanítványai is cserbenhagyják, megtagadják. Ahogyan a tervei emberfelettiek, a végrehajtás sem csupán egy “kilépek a komfortzónámból” ügy.

Tervezzünk bármilyen nagy célt, nyomába sem érhetünk ennek. Végrehajtásához is csupán meg kell mozdulnunk, legrosszabb esetben “jaj mit szólnak hozzá az emberek”. Vajon mikor tudunk mi tized ennyire, század ennyire ragaszkodni elhatározásainkhoz? Van egyáltalán esélyünk rá?

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.