A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Szuperélelmiszerek: kamu vagy igazság?

Mit neveznek szuperélelmiszernek?
Miért nem hivatalosan elfogadott ez a ketegória?
Miért van szükség van a szuperélelmiszerek kivonatára?

Aki kicsit fülel egészségtudatos emberek környezetében, esetleg kinyitja valamely női lapot előbb-utóbb biztosan találkozik a szuperélelmiszer kifejezéssel. Tanácsot is fog kapni nagy valószínűséggel, egyen belőlük minél többet, hiszen ezek egészségének zálogai. De mik azok a szuperélelmiszerek?

Szuperélelmiszerek

A superfood, magyarul szuperélelmiszer kifejezés nem újdonság. Már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”. Egy másik szótárban a kifejezésre az “egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és fitonutriensekkel” leírást adják.

Abban valamennyi meghatározás egyetért, hogy a szuperélelmiszerek rendkívül gazdagok az emberi szervezet ideális működéséhez elengedhetetlen vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és más tápanyagokban. Ebben az értelemben  a szuperélelmiszer a különösen egészséges és tápláló étel szinonimája. A szuper jelző a jótékony összetevők változatosságára és mennyiségére, összességében az élelmiszer étrendbeli minőségére utal.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Általános értelemben a szuperélelmiszerek azok a nem mesterségesen előállított élelmiszerek, amelyek természetes összetételüknél fogva, más ételekhez képest kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségre, és az általános közérzetre, illetve a szellemi frissességre. A szuperélelmiszerek sem csodaszerek, csupán a természet ajándékai az ember egészségének fenntartására és védelmére.

A szó széleskörű használata csak az 1990-es évek végén indult be, amikor egy cikk jelent meg az amerikai Nature Nutrition magazinban a superfood kifejezéssel. Mivel a superfood, szuperélelmiszer szó használata mögött nincs jogi szabályozás, irányelv, számos cég korlátozás nélkül kezdte el használni meggyengült tartalmú divatos reklám kifejezéssé alacsonyítva azt. A rengeteg visszaélés miatt 2007-ben az Európai Unió betiltotta a kifejezés kereskedelmi használatát.

Mit tartanak szuperélelmiszernek?

2013-ban egy konferencián összeírták a véleményük szerint legjobb tulajdonságú 12 szuperélelmiszert. A listára az avokádó, a spenót, az alga, a gránátalma, a fekete áfonya, a brokkoli, a fű táplálta bivaly/marha húsa, a vad alaszkai lazac, a mandula, a kókuszolaj, az olívaolaj és a zöld tea került fel.

A listában koránt sincs egyetértés. Más szakértők szerint magas antioxidáns-tartalma miatt a nyers kakaóbab és koncentrált hatóanyag-tartalma miatt a méhpempő is ebbe a kategóriába tartozik. A két legnépszerűbb szuperélelmiszernek tartott egzotikus gyümölcs a goji bogyó (lycium, ördögcérna) és az acai bogyó.

A chia magot azték zsályaként is emlegetik, és sokan rangos helyet adnak neki a szuperélelmiszerek között. Nagyon magas százalékban fordulnak elő benne omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, élelmi rostok, ásványok és vitaminok. Egyes források az Aloe verát is a szuperélelmiszerek közt emlegetik. Szerintem joggal.

Kivonatok

A szuperélelmiszerekre is igaz, hogy a megfelelő mennyiség bevitele nem mindig megoldható. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a természetes úton előállított kivonatok (extraktum), amelyek a szuperélelmiszer valamennyi hatóanyagát eredeti formájában, ugyanakkor koncentráltan tartalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a kivonat a szuperélelmiszer minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, fogyasztása azonban lényegesen egyszerűbb.

Általában poralakban, vagy kapszula formájában érhető el, de természetes ivólevek is léteznek. A kivonatoknak köszönhetően a szuperélelmiszereket a nap bármely szakában bejuttathatjuk a szervezetünkbe. Léteznek olyan készítmények, amelyekbe több, egymás hatását erősítő szuperélelmiszer kivonata kerül, így ezek még jobb eredménnyel alkalmazhatók.

Ilyen formában tartalmaz sok szuperélelmiszernek tartott növényt a Forever számos terméke is. Kérdezz minket, mely készítményekben találhatod meg őket.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.