A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Teréz anya „8 parancsolata”

Általános életvezetési útmutató
Ha nem is Teréz anya írta, írhatta volna
Egy lista amit ízlelgethetsz, átgondolhatsz

Minap ismét belefutottam az interneten Teréz anya “8 parancsolata” címmel futó útmutatásba. Kemény lista. Egyáltalán nem egyházi, vallási tanácsok találhatóak benne, inkább általános életvezetési útmutató. Először nem fogtam, aztán nem tetszett, a végére igazat adtam neki. Úgy döntöttem, belefér ebbe a rovatba.

Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy valóban Teréz anyától származik. Mellette szól, hogy több egyház közeli blogon is találkoztam vele. Ellene, hogy angolul egyáltalán nem találtam meg. Mindenesetre ha nem is ő írta, aki összehozta közelről ismerte Teréz anya életelveit. Teljesen belepasszol a képbe.

Életemben egyszer láttam személyesen Teréz anyát, 1986-ban a városmajori templomban. Ahogy végighaladt a templomban a földből alig kilátszó öregasszony, energia töltötte meg a teret. Én úgy hiszem, mert érzem, hogy minden embernek van sugárzó energiája. Neki olyan hatalmas volt, hogy nem értettem, hogyan maradt egyben a templom. Mindenkitől elnézést kérek, akinek sértem az érzéseit, de nekem speciel alig pár Csillagok háborúja epizód után rögtön Yoda karaktere ugrott be ránézve.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Teréz anya élete

Kalkuttai Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született Szkopjéban 1910-ben. Apja sikeres albán építési vállalkozó volt, a család mélyen katolikus. Édesanya jelentős szerepet töltött be az egyházközség életében. A jótékony cselekedetek asszonyának nevezték, mivel a nála szegényebbek megsegítését mindig kötelességének tartotta. Agnes kilenc éves volt, amikor édesapja meghalt.

18 évesen jelentkezett a Loreto nővérek rendjébe, hogy Indiába mehessen missziós nővérnek. Szerzetesi fogadalma után immár Terézként 18 évig földrajzot tanított a kalkuttai Szent Mária szerzetesi iskolában, aminek később igazgatója lett.

1946-ban egy szegényekkel, betegekkel zsúfolt vonaton utazva érezte először, hogy hívása van a szerencsétlen, nyomorgó emberek szolgálatára. Engedélyt kért és kapott XII. Pius pápától, hogy független apácaként Kalkutta nyomornegyedében dolgozhasson.

1948 augusztusában végleg fehér szárit öltött magára kék szegéllyel, a vállán kereszttel. Az amerikai missziós orvosnővéreknél ápolónői képzésben részesült.

1950-ben megalakította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet a társadalomból kitaszítottak segítésére. A rend a hatvanas években számos otthont nyitott először Indiában, majd világszerte. Tevékenységét az egész világon elismerték, sok más kitüntetés mellett 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat. A díjjal járó összeget Kalkutta szegényeire fordította.

1983-ban Teréz anya II. János Pálnál tett látogatása során szívrohamot kapott. 1986-ban II. János Pál pápa látogatta meg a Szeretet Misszionáriusai kalkuttai rendházát. Teréz anya 1997-ben halt meg. Halálakor háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el, annak ellenére, hogy India nem keresztény ország.

Teréz anya céltudatossága, erőszakossága eredeti célját, a szegények gyámolítását szolgálta. Vitán felül áll, hogy a szegényekre, az elesettekre irányította sokak figyelmét, akik óriási erőfeszítéseket tesznek értük.

Teréz anya a Nobel-békedíjjal

Teréz anyát II. János Pál pápa 2003-ban boldoggá, Ferenc pápa 2016-ban szentté avatta. A szentté nyilvánításhoz széles körű egyetértésre van szükség, a pápa minden bíboros írásos véleményét kikéri. Teréz anya esetében rendkívül gyorsan zajlott az eljárás. Még azt is felvetették, hogy rögtön, közfelkiáltással szentté kellene nyilvánítani.

A “8 parancsolat” Teréz anya szent erőszakosságának, hajlíthatatlanságának jegyeit viseli magán.

A “8 parancsolat”

Na de nem csigázom tovább az érdeklődést, íme a lista.

  1. Amit évek hosszú során felépítettél, egy másodperc alatt romba dőlhet. Ne törődj vele! Te csak építs.
  2. Ha valakinek segítesz, az emberek haragudni fognak rád. Ne törődj vele! Te csak segíts annak, akinek szüksége van rá!
  3. Minden tőled telhetőt tégy meg a világért! Ezért rúgást kapsz cserébe. Ne törődj vele! Te csak tedd, ami tőled telik!
  4. Azt a jót, amit ma cselekszel, holnapra elfelejtik. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!
  5. A becsületesség, a tisztesség és az igazmondás támadhatóvá tesz. Ne törődj vele! Te csak légy becsületes, tisztességes és őszinte!
  6. Az ember ésszerűtlenül gondolkodik, helytelenül cselekszik és önző. Ne törődj vele! Te csak szeresd felebarátodat!
  7. Ha jót teszel, azt mások úgy tekintik majd, hogy hátsó szándék vezet. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!
  8. Ha céljaid vezérelnek, hamis barátaid és igaz ellenségeid lesznek. Ne törődj vele! Te csak kövesd céljaidat!

Javaslom, ne egyszer olvasd át, ízlelgesd, értelmezd magadnak!

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Teréz anya „8 parancsolata”

Szerinted tiszteletre méltó Teréz anya munkássága?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.