A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Terhelés majd pihenés: intervall edzés

Tervszerűen változó szakaszok
Nem kezdőknek való
Mitől eredményes az intervall edzés?

Az intervall megnevezés az intervallum szóból származik, amelynek jelentése valamilyen értékek közé eső rész, távolság. Ez az edzéstípus azon az elven alapul, hogy tervszerűen változó szakaszokra bontja az edzést, terhelési és pihenőidőkre.

A pihenés mindig aktív pihenést jelent, a mozgást nem hagyod abba erre az időintervallumra, csak kisebb intenzitással folytatod tovább a következő terhelésig. Például ha futsz lassabb tempóban fusd, inkább kocogd végig a pihenőszakaszt, majd a terheléses szakasznál újra gyorsítsál.

A terhelés és a pihenőidő hossza mindig függ az elérendő céltól valamint aktuális fizikai állapotodtól, teljesítőképességedtől. A terhelési szakasz soha nem lehet hosszabb, mint a pihenőidő, sőt, minél magasabb intenzitású, minél nagyobb erőkifejtést igényel egy terhelési szakasz, annál rövidebb ideig tart, és ezzel egyidejűleg hosszabb lesz a pihenőszakasz. Ilyenkor sokkal több idő kell, hogy a szervezet visszaálljon és a pulzus lejjebb menjen.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Intervall mozgásformák

Sokan azért kedvelik ezt az edzésformát, mert kevesebb időt vesz igénybe, ugyanis 20-25 perc intenzív intervall edzés felér minimum 45 perc sima aerob tevékenységgel.

Ebben a formában bármilyen aerob edzés végezhető, a futástól, úszástól kezdve a biciklizésen át a lépcsőzésig vagy a tornatermi edzésekig.

Az intervall edzés élettana

Az intenzív és mérsékelt intenzitású edzésszakaszok váltogatása az edzés hatékonyságának javítását szolgálja.

Ennek egyik oka, hogy javítja a tüdő oxigénfelvevő kapacitását, így a szervezet nagyobb terhelést is képes elviselni, anélkül, hogy az komoly megerőltetést jelentene. A másik ok, hogy serkenti a szénhidrát-anyagcserét, vagyis a szervezet gyorsabban fel tudja használni a szénhidrátokat, így hamarabb hozzájut a szükséges energiához.

A tejsavszint emelkedésére az izomzat fájdalommal reagál, amely az izomláz egyik oka. Az intervall edzést folytatók közül sokan arról számolnak be, hogy ritkábban fordul elő náluk izomláz. Esetükben a tejsavval szembeni ingerküszöb megemelkedik, vagyis jobban tolerálják a tejsavszint emelkedését, mint azok, akik nem végeznek intervall edzést.

Az intervall edzés célja

Az intervall edzés ajánlott olyan rendszeresen futó szabadidős sportolóknak, akik komolyabb célokat tűznek ki maguk elé, vagy esetleg versenyen is indulni szeretnének. A versenysportolók felkészülésének szerves részét képezi az intervall edzés.

Ha elhatároztad, hogy szeretnéd végre formába hozni magad, megszabadulnál pár fölös kilótól, nyilván arra vágysz, hogy az eredmény minél gyorsabban látható legyen. Erre a célra kifejezettem alkalmas az intervallum edzés, amely segít megszabadulni a hasi zsírtól, serkenti az anyagcserét és erősíti az izmokat is.

Kiknek nem jó az intervall edzés?

Az intervall edzés nem kezdőknek való. Amennyiben most szeretnéd elkezdeni a mozgást, nem ajánlott rögtön intervall edzéssel kezdened. Mindenképpen előzze meg legalább egy 2 hónapos könnyed mozgás, amely felkészíti a szervezetedet a fokozottabb igénybevételre. Két hónap elteltével is csak maximum közepes intenzitással érdemes végigcsinálnod az edzéseket.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.