A cikket várhatóan 8 perc alatt tudod elolvasni.

Uborkaszagú fű: borágó

Már az ókorban is értékes növénynek számított
A borágó jól alkalmazkodott a mérsékelt éghajlathoz
Tényleg meg lehet enni a virágját?

Aborágó a borágófélék családjába tartozó fűszernövény. A magyar népnyelv uborkaszagú fűnek és borvirágnak is nevezi. Afrikában, Kis-Ázsiában a mai Szíria területén és Dél-Európában, a Földközi-tenger mellékén őshonos. Elsősorban az északi féltekén, a mediterrán területeken tenyészik. Közép- és Kelet-Európában vadon terem.

Már az ókorban is értékes növénynek számított a borágó, mert a görögök ezzel is ízesítették borukat. Európában először Spanyolországban az arabok kezdték el termeszteni mint főzelék- és fűszernövényt. Innen jutott el Észak-Európába, ahol már a XII. század óta használják gyógynövényként is, majd Amerikába. Jelenleg az egész világon széles körben termesztik a kerti borágót, az 1970-es évek végétől hazánkban is.

Növénytan

A borágó (Borago officinalis L.) a borágófélék, más néven érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó, 30–160 cm-re növő, egynyári növény.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Borago officinalis

Illatos növény, friss gyümölcsre hasonlító, intenzív uborkaillatot áraszt. Szárait, leveleit és a virágok csészéjét serteszőrök borítják.

Főgyökere répaszerű karógyökér, sok erősen elágazó oldalgyökér fejlődik rajta. Szára belül üreges, elágazó, bokrosodó. Levelei szórt állásúak, tojásdad alakúak, ép szélűek, az alsóknak hosszú nyelük van. A Variegata változatnak dekoratív megjelenésű, fehér-sárga tarka levelei vannak.

Virágzata kevés virágból áll. Virágai rendszerint egy oldalra tekintenek, kunkorodó forgóban egyesülnek, ez a jellegzetes boragoid virágzat. A Variegata változat virágai kékek, a ritkább Albáé pedig fehérek. Az ötszirmú, csillag alakú pártából kilógnak a fekete porzók, a lecsüngő virágokban szélükkel összeérve kúpot alkotnak. E kúp belsejébe szóródik a virágpor. Virágai egész nyáron nyílnak, és leveleihez hasonlóan szintén ehetőek, emellett a méhek fontos nektárforrásai is.

A magház négy részre tagolódik, mindegyikben 1-1 termés fejlődik. Ezek kb. 4-6 mm hosszúak, ovális alakúak, sötétbarna színű makkocskák, 2-3 évig csíraképesek.

Hatóanyagai

Kitűnő tulajdonságai főleg kalcium-, kálium- és egyéb ásványi só-tartalmának köszönhetők. Igen gazdag C-vitaminban, emellett flavonoidokat, alkaloidokat és illóolajat is tartalmaz.

A borágó terméséből nyert zsíros olaj legfontosabb összetevője a gamma-linolénsav. A gamma-linolénsav csökkentheti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, lassíthatja az érelmeszesedést, gyógyszerek alkotórésze. Az olajban emellett sok értékes esszenciális zsírsav, linolsav, palmitinsav, olajsav és sztearinsav is található.

Hajtásában, levelében nyálka, cseranyagok, flavonoidok, szaponinok valamint egy kevés illóolaj mellett májtoxinok is előfordulnak, amelyek májkárosító hatása nagy koncentrációban akár halálos is lehet. Szerencsére igen kis koncentrációban fordul elő a növényben, gyógyászati alkalmazását mégsem tartják teljesen biztonságosnak.

Borágó a kertben

Termesztése

A borágó mediterrán területekről származik, de már jól alkalmazkodott a mérsékelt éghajlathoz. Fejlődéséhez elegendő a 20 °C körüli hőmérséklet, de 30 °C körüli hőfokon is szépen díszlik, bár levelei ekkor gyorsan öregednek. Levele és zöld hajtásai az 1-2 °C-os fagyokat még átvészelik, ez alatt már elpusztulnak.

Fényigényes, de félárnyékos helyen is jól érzi magát. Dísznövényként ültetheted más növényekkel kombinálva, ha a virágzás idején (július-augusztusban) elegendő fényt kap. Sűrű ültetéskor szára erősen megnyúlik, kevesebb levele fejlődik.

Jó vízgazdálkodású vagy öntözött területeken hosszú ideig zsengék maradnak a levelek. Talaja legyen mindig nedves. Dísznövényként vagy mézelőnek termesztve öntözés nélkül is hoz virágot, de a szárlevelek alulról felfelé gyorsan elszáradnak.

A tápanyag-dús, jól öntözött humusztalajt kedveli, ám kötöttebb, agyagos talajokon is termeszthető.  Kedvező hely számára a kutak, elfolyók környéke. Kertekből kivadulva árokpartokon, utak mellett, ritkábban parlagos területeken is virágzik.

A borágó könnyen szaporodik, a talajra szóródott magok jól áttelelnek, és a következő évben kikelnek. Palántanevelésre nincs szükség, közvetlenül helyrevetéssel szaporíthatod, Szegélybe, fűszerkertbe ültesd, tavasz végén vesd el a magjait. A magvetés után azonnal takard vissza a földet, hogy minél kevésbé száradjon ki, száraz talajon alaposan öntözd be. Néhány magot tegyél egy csoportba, később csak a legfejlettebbet hagyd meg. Növekedéséhez kellő teret biztosíts, különben elnyomja a puhább levélzetű növényeket. Ha július közepéig 2-3 hetente megismétled a magvetést mindig lesz fiatal, növekedésben levő növényed.

Gyomtalanító és talajlazító kapálást a növények összeborulásáig végezhetsz. Száraz időben néhányszor öntözd meg. Később a nagy zöld-tömeg teljesen beborítja a talajfelszínt, megakadályozza a gyomok kelését. A sűrű levélborítás csökkenti a párolgást, a talaj így hosszabb ideig visszatartja a vizet. Ha az idősebb növényeket fele hosszukra visszavágod új hajtásokat hoznak.

Szedését a bimbók megjelenése előtt kezdheted. A fiatal, félig fejlett, zsenge leveleket kézzel törd le a tőről. Egyszerre egy-egy növényről csak a levelek egyharmadát szedd le, mert a sok levél eltávolítása megállítja a növekedést, sőt a növény pusztulásához is vezet. Fiatal zsenge leveleit egész nyáron gyűjtheted.

Legfőbb károsítói a meztelencsiga, nedves, párás időszakokban gyakori betegsége a lisztharmat.

Felhasználása

Borágó virág

Fűszerként

A borágó kulináris alkalmazásának nincs kockázata. Virágában nem toxikus alkaloid található, magjának toxikus alkaloid tartalma is elhanyagolható. Májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni tartós fogyasztását.

Zsenge leveleit, hajtásait és virágait egyes országokban élelmiszerként és fűszerként is fogyasztják. Íze a friss gombáéhoz hasonlít. Frissen használd fel, és ne főzd együtt az étellel. Le is fagyaszthatod, szárítva viszont elveszti jellegzetes ízét. Forralás, főzés, párolás hamar tönkreteszi aromaanyagait.

A jellegzetes német fűszerszószok elmaradhatatlan alkotórésze, ilyen például a frankfurti „zöld szósz”. Savanyú főzelékek ízesítésekor és savanyú uborka berakásakor is alkalmazzák. Finomra vágott, fiatal, zsenge leveleivel túrót, leveseket, tojás és halételeket, hideg italokat, krémsajtot ízesíthetsz, szendvicseket díszíthetsz, leveleibe húst is tölthetsz. Sószegény diétához is ajánlják.

Ritkaságnak számít az a növény, melynek a virágát el lehet fogyasztani. A borágó egész nyáron át virító kék, csillag alakú virágocskái emberi fogyasztásra is alkalmasak. Virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak. Frissen és szárítva is használják. Kiváló díszítőelemei a salátáknak, húsoknak, gyakran krémlevesekhez is használják. Hidegtálakat és italokat díszíthetsz vele, vagy jégkockába téve megfagyaszthatod. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz.

Gyógynövényként

A népgyógyászat a borágó leveles hajtásából készült teát hasmenés gátlására, vízhajtóként, vese és hólyagbántalmak enyhítésére alkalmazza.

Gyógyászatban felhasznált része a magból hidegen préseléssel kinyert és a finomított magolaj. Fő alkotóeleme, a gamma-linolénsav csökkentheti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, az érelmeszesedés megelőzésére alkalmazzák.

A zsíros magolajat a bőrgyógyászatban külsőleg használják gennyes pattanások, kelések borogatására, gyulladt és száraz bőr ápolására, aknék és pikkelysömör ellen, valamint reumás tünetek kiegészítő kezelésére. Hatóanyagai serkentik a bőr vérellátását. Kutatások bebizonyították, hogy a borágó jótékony hatással van az allergiás, illetve az idegi alapú bőrbetegségekre. A borágó szilícium tartalmának köszönhetően fontos szerepe van a hajszálerek, körmök és a kötőszövetek felépítésében is.

A kozmetikai ipar egyre növekvő mennyiségben termelteti a kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként. A Forever más gyógynövényekkel együtt használja készítményeiben.

Nyálkaanyagai csillapítják a köhögést és enyhítik a hörghurutot, toroköblítésre is alkalmas.

Már az ókorban is említést tesznek róla, hogy a borágó jókedvre derít. A harcba induló keresztes vitézek búcsúitalukba tették, mivel azt tartották róla, hogy bátorságot ad. Friss borágó leveleket tejbe áztatva búskomorság és ideges eredetű szívdobogás gyógyítására használta a népi orvoslás, ezért a „jó kedély virágjának” is nevezték. Leveleinek forrázata serkenti a mellékvesék működését, ezért alkalmazzák gyakran pánikbetegség esetén szorongás oldására.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Uborkaszagú fű: borágó

Neked van a kertedben borágó?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.