A cikket várhatóan 4 perc alatt tudod elolvasni.

Ülünk, és várjuk a megváltást

A magyarok viszonya a passzív jövedelemhez
A magyar MLM piac valós telítettsége
Miért gondoljuk, hogy mai tudásunkkal új típusú jövedelemre teszünk szert?

Minap olvastam egy cikket a Forbes magyar internetes kiadásában. Teljesen elképedtem. Hozzá kell tennem, tapasztalataim alapján valami ilyesmit vártam, de így is mellbe vágott a cikk.

A magyarok és a passzív jövedelem

A cikk a Profession.hu 2017. szeptemberi, azaz vadonatúj kutatása alapján vizsgálja a magyarok és a passzív jövedelem viszonyát. Tömören összefoglalva megállapítja, hogy minden harmadik magyar tervez valamilyen passzív jövedelemszerző tevékenységet a jövőben, de többségük még csak elméleti szinten foglalkozik a lehetőséggel és csak 25 százalékuk számol azzal, hogy kizárólag ebből biztosítja a megélhetését.

A lelkesedés a gyakorlati megvalósítás szintjére csak ritkán jut el: 65 százalék mindössze komolyan fontolgatja a lehetőséget, és csupán 14 százalék folytat tanulmányokat kifejezetten ilyen cél érdekében. A válaszadók 10 százaléka jutott el a piackutatásig vagy a pénzügyi tervezésig. A válaszadók 83 százaléka jelenleg nem végez semmilyen passzív jövedelmet biztosító tevékenységet.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Korábban írtam egy cikket, miszerint a passzív jövedelem szép dolog, de előtte dolgozni kell érte. Így gondoljuk?

Telített az MLM piac Magyarországon?

Nagyon korszerű és magunk között meglepő, hogy a kutatás rákérdezett az MLM tevékenységgel kapcsolatos passzív jövedelem szerzésre is. Talán igazodunk mi is lassan a nemzetközi trendekhez.

Nagyon sokszor kapjuk kifogásként, hogy sajnos már telített a magyar piac, nem érdemes belefogni ebbe a vállalkozásba. Azok közül, aki végez valamilyen passzív jövedelmet teremtő tevékenységet a legtöbben (7%) a tőkeigényesebb pénzügyi befektetésekben és ingatlan bérbeadásban (6%) látták meg a lehetőséget, míg egészen kis hányaduk (3%) az MLM típusú tevékenységbe fekteti erőforrásait. Ezek a tevékenységi formák jellemzően a fővárosban élők körében népszerűek, a vidéki lakosság szinte alig mutat ilyen aktivitást.

Melyik piac van akkor telítve?

A jó pap sem tanul holtig

Most jön az egyik legszomorúbb hír. A passzív jövedelemszerzés iránt érdeklődők, vagy már jelenleg is aktívak alapvetően a meglévő tudásukból gazdálkodnak: 70 százalékuk semmilyen plusz tanulmányt nem folytatott az adott tevékenységhez kapcsolódóan. 13 százalék vágott bele valamilyen OKJ-s tanfolyamba, 9 százalék kezdett nyelvtanulásba annak érdekében, hogy eredményesebb legyen az adott területen. Fizetős vagy ingyenes online kurzusokon csupán 6 százalék vett részt.

Hogyan akarsz újszerű jövedelmet szerezni, ha nincsen hozzá új tudásod?

Várunk a csodára

És akkor jöjjön a feketeleves

Már a média fősodrában is jelen van a közelgő nyugdíj katasztrófa képe. Elsőre az atv cikke került kezembe, azaz a Google keresőmbe. Tömören megállapítja, hogy sok fiatal számára „racionális” döntés az életfogytig tartó munkavállalás. A csökkenő nemzeti megtakarítási ráta, a munkavállalási nehézségek, az öregedő társadalom mind olyan terheket rónak az ország szociális rendszerére, amelyből az egyetlen kiút, ha sosem hagyják abba a termelést. Érdemes egy pillantást vetni a KSH legfrissebb korfájára.

Véleményem szerint sokkal racionálisabb döntés a passzív jövedelem karbantartási feladatait végezni életünk végéig, mint aktívan dolgozni veteránként, esetleg az íróasztal mellől vagy a kamion kormánya mögül távozni a temető irányába.

Ennek ellenére a kutatás szerint a fiatalabb korosztály jellemzően nyaralásra, tanulásra, esküvőre, drága holmik vásárlására fordítaná a passzív jövedelemből származó extra bevételt, a középkorú népesség a gyermekek oktatását tervezi ebből a jövedelemből megoldani, és csupán az ötven fölöttieknek és a magasabb végzettségűek számára cél a nyugdíj kiegészítés és az öngondoskodás.

Vajon nem kéne már kihúzni fejünket a homokból?

A magunk részéről mi maradunk a 33% három százalékában, és igyekszünk koncentrálni a későbbi éveinkre, amellett, hogy most is jól érezzük magunkat. Ha úgy érzed, ideje csatlakoznod hozzánk, várunk szeretettel.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

A csapatba akarok tartozni!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.