A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Vajon az a tápanyag tartalom van növényeinkben, amit gondolunk?

Milyen hatással van a növényekre a tömegtermelés?
Dr. Márai Géza professzor kutatása
Érdemes egész évben táplálék kiegészítőket szedni?

Itt az ősz, itt van újra… Újra találkozunk kedves partnereinkkel, akiket nem láttunk a nyáron. Amikor megkérdezem, hogy miért tartanak szünetet nyáron az étrend kiegészítők fogyasztásában, egybehangzó véleményüknek adnak hangot. Nyáron rengeteg zöldséget és gyümölcsöt esznek, így bőven fedezik a vitaminszükségletüket, nem szükséges kiegészíteni azt.

Ilyenkor gratulálni szoktam, hogy milyen egészségtudatosan esznek, és tényleg, fedezik a szükséges rostbevitelüket… Mást nem nagyon. Miért? Megvan annak az oka.

A zöldségek, gyümölcsök tápanyag tartalma

Dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem nyugdíjas címzetes egyetemi docense 1966 és 2005 között vizsgálta az alapvető élelmiszerek tápanyag tartalmát. Legújabb hírek szerint hiteles adatokat szerzett a negyvenes évekből és 2010-ben újra felmérte a helyzetet, de most nézzük csak az alap kutatását. Az eredmények elkeserítőek lettek.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Az alábbi képen az 1990-es állapotokat láthatjuk az 1966-os bázisértékhez viszonyítva:

Tápanyag Növények ásványi anyag és vitamin tartalma 1966-1990.

Itt pedig a 2005-ös állapotok láthatóak:

Tápanyag Növények ásványi anyag és vitamin tartalma 1966-2005.

Ez csak egy-két kiragadott példa.

Ez miért alakulhatott így? A legtöbben rögtön rávágják: légszennyezés, tömegtermelés, vegyszerezés. De van még valami. A szocialista tömegtermelés idején a szerves trágyázást folyamatosan kiszorította a műtrágyázás még a háztáji gazdaságokban is. Talajaink ezáltal kellőképp elsavasodtak. A növények, állatok számára létfontosságú ásványi elemek, például a kalcium, a magnézium, a vas, a mangán, a cink és egyebek jobban feloldódnak, majd kimosódnak a termőrétegből, így nem jutnak el a növényekhez és az azokat elfogyasztó állatokhoz, végső soron az emberhez.

Néhány meglepő számadat: Egy kiló paradicsom 1962-ben 500 milligramm kalciumot tartalmazott. 2005-ben már csak 90-et. A nyáron fejt tej karotintartalma 1966-ban literenként 3,5-4,5 milligramm volt, 1990-ben már csak 0,2. Egykilónyi tojás B3-vitaminból 1952-ben 23 milligrammot tartalmazott, 2005-ben már csak 1-et. A burgonya elemi vastartalma 1942-ben kilogrammonként még 110 milligramm volt, 2005-ben már csak 4.

És ezek 2005-ös adatok… Azóta mennyit romolhattak ezek a mutatók?

A neten Márai professzor sok előadása, interjúja megtalálható, mutatóban itt van egy:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept

Nemzetközi helyzet

Ez nem csak kis hazánkban előforduló jelenség. Németországban is végeztek hasonló kutatásokat, az alábbi eredményekkel:

Beltartalom csökkenése 1985-1996. Németországban

Dr. David Thomas, élelmezéstudományi szakértő kutatásában 64 fajta élelmiszerről 1940 és 1991 között végzett, államilag támogatott tudományos tanulmányok adatait hasonlította össze.

Az eredmény:

A növények beltartamának változása 1966-1990 (The Ecologist)
Ásványi anyag és mikroelem tartalom
Csökkenés 1966 – 1990Maradt 1990
Búza50,00%50,00%
Árpa62,30%37,70%
Kukorica81,40%18,60%
Répafélék25,00%75,00%
Vitamintartalom
Csökkenés 1966 – 1990Maradt 1990
Borsó50,00%50,00%
Tej95,00%5,00%
Káposzta95,00%5,00%
Sárgarépa40,00%60,00%

A sok év alatt elvégzett állapotfelmérések alapján mi is tapasztaljuk milyen katasztrofális az emberek ásványi anyag szintje. Ha te is kíváncsi vagy a sajátodéra, akkor jelentkezz nálunk, és meghívunk egy ajándék állapotfelmérésre.

Mi lehet a megoldás?

Együnk biotermékeket? Ez jó út lehet, de ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, nem minden bio, amire rá van írva… Csakúgy, mint az étrend kiegészítőknél, itt is fokozottan érdemes a védjegyekre figyelni.

Termeljük magunknak? Ez még jobb út, de ki az, aki meg tudja termelni az összes szükséges zöldséget és gyümölcsöt?

A legjobb megoldás összetett: vásároljunk tudatosan és télen-nyáron fogyasszunk megfelelő minőségű táplálék kiegészítőket!

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.