A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Visszatalálás önmagadhoz

A jóga sport és életforma
A jóga öt kulcseleme
Hatékony stresszkezelő módszer

Ajóga legnagyobb titka az, hogy inkább életforma, mintsem sport. A modern felfogás szerint a jóga egy fizikai rendszer spirituális összetevővel, hagyományos értelemben viszont egy spirituális rendszer fizikai összetevővel.

Nyugati értelemben kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát, amelyek célja vagy a testi, vagy a szellemi erők felébresztése. A hagyományos, eredeti jóga mindkettőt egyszerre jelenti. A szanszkrit eredetű jóga szó jelentése összekötni, egyesíteni, megkötni, egység, egyesülés.

A jóga lényege

A jóga lényege visszatalálás önmagadhoz. Segítségével megismerheted, ugyanakkor ki is terjesztheted határaidat, és visszatalálhatsz valódi énedhez.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Mindennapi tevékenységeid általában tested egyik felét dolgoztatják. Az egészség és a harmónia megőrzése érdekében fontos, hogy a test mindkét fele ugyanolyan erős és rugalmas legyen. A jógagyakorlatok egyformán erősítik a test bal és jobb oldalának izomcsoportjait, így biztosítva az egyensúlyt. Gyakorlatainak célja a megfeszült izmok kioldása, a belső szervek működésének serkentése, az ízületek és inak rugalmassá tétele.

A jóga gyakorlatok alapja az a meggyőződés, hogy a test és a légzés szoros kapcsolatban áll a tudattal. Gyakran tartalmaznak a hinduizmusból származó tradicionális elemeket. A test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére, a harmónia megteremtésére szolgáló pózokat, az úgynevezett ászanákat, testtartásokat, a légzés szabályozását a spirituális filozófiát, a guru által történő útmutatást, a mantrák, szent szótagok ismételgetését, erkölcsi és etikai alapelveket és az elme meditációval történő elcsendesítését. Ezeket az elemeket alkalmassá teszik nem hindu jógik számára is. Más irányzatoknál a jóga tradicionális tibeti elemekre és gyakorlatokra épül.

jóga

A jóga kulcselemei

A jóga öt kulcselemből áll össze: helyes légzés, helyes gyakorlatok, helyes lazítás, helyes étkezés, valamint pozitív gondolkodás és meditáció.

A jóga jótékony hatásai

A jóga mindennapos gyakorlása művelői szerint önmagában, a spirituális vetület nélkül is hasznos, javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi.

Az emésztés javulása azzal hozható összefüggésbe, hogy a jógapózok minden irányba átmozgatják testedet és belső szerveid nem a megszokott módon kerülnek nyomás alá. Ehhez jön még hozzá a teljes tüdős jógalégzés, melynek lényege, hogy először a hasadba szívod a levegőt majd fokozatosan töltöd meg a tüdőt, majd a kilégzés is alulról fölfelé történik. A levegőnek ezen hullámzó áramlása folyamatos masszázst biztosít a hasüregi szerveknek, ami kedvezően hat emésztésedre.

Jógaórán saját testsúllyal dolgozol. Ezáltal izmaid fokozatosan fejlődnek, egyre tónusosabbá vállnak, erősebb leszel. A sok nyújtó gyakorlat meghálálja magát, mert nagyobb rugalmasságra teszel szert, hajlékonyabb leszel, így nagyobb lesz mozgástartományod. Ráadásul folyamatosan eddzed hátizmaidat is, aminek következtében javul testtartásod is.

jóga hajlékonyság

A  jóga mint hatékony stresszkezelő módszer

Jógázás közben átmozgatod az összes izomcsoportodat, kimozgatod a bemerevedett részeket, megnyugtatod idegrendszeredet, ezzel kiereszted a gőzt. A gyakorlás során légzésed mélyebb és kontrolláltabb, az oxigéndús levegő segít felfrissülni. Elmédet koncentrálod, figyelmedet a gyakorlásra és a légzésre irányítod, gondolataid megnyugszanak.

A jóga egész személyiségedet stabilizálja. Hatására könnyebben megbirkózol a stresszhelyzetekkel, a stressz okozta panaszaid enyhülnek, akár meg is szűnnek. Ha rendszeresen, hosszú távon jógázol, pozitív gondolkodás, oldott hangulat, vidámság és elégedettség lehet rajtad úrrá.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email
Visszatalálás önmagadhoz

Szoktál jógázni?

Köszönjük szavazatodat!

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.