A cikket várhatóan 5 perc alatt tudod elolvasni.

Zsírégetés, szálkásítás, állóképesség növelés: kardióedzés

Bicikli, sétabot, lépcső mind jöhet
Jó hatással van a szívre és az érrendszerre
Mindig figyeld: tudsz még beszélgetni közben?

Miközben  végignéztük a testalkatokat, minduntalan belefutottunk különböző edzésformákba. Egyetérthetünk benne, nem haszontalan ismerni ezeket, hátha sikerül megtalálni az aktuális testalkatunknak megfelelőt. Ezért néhány cikkben összefoglalom a főbb jellemzőiket.

Az edzést a kardióedzéssel kell kezdeni, kezdjük tehát mi is ezzel.

Kardió mozgásformák

Először is válaszd ki, milyen kardió mozgást akarsz végezni. Több lehetőséged van.

Tetszik a cikk. Hol értesülök róla, ha új cikk jelenik meg?

Ha szabad levegőre vágysz kocogj, ússzál, biciklizz vagy választhatod a nordic walkingot, de az egyszerű gyors gyaloglás is megteszi. A lépcsőzés is jó választás.

Ha az edzőtermet választod, akkor a bicikli, a futópad, az ellipszistréner, lépcsőzőgép a jó választás. Ezeket akár otthonra is megveheted.

Váltogathatod is a mozgásformákat, ez csak növeli a hatást. Akkor lesz értelme a dolognak, ha legalább heti háromszor edzel.

Kardióedzés - Nordic Walking
Kardióedzés - lépcsőzés
Kardióedzés - kocogás

Pulzus

Ez az edzésforma kíméletes hatást gyakorol a szervezetre, jó hatással van a szívre és az érrendszerre.

A kardióedzés során magasabb pulzusszámmal, és a hozzá kapcsolódó közepes intenzitással edzel. A magasabb pulzusszám azonban nem túl magasat jelent, végig az úgynevezett zsírégető tartományban marad. Ezt onnan tudod, hogy még tudsz beszélgetni edzés közben. Ilyenkor a szervezet a zsírtartalékait éli fel.

Ha már nem tudsz beszélgetni, akkor állóképességet növelsz. Persze ez sem baj, csak ne csináld sokáig! Ahogy egyre edzettebbé válsz, ez a pulzusszám tartomány egyre magasabbra kerül.

Fontos, hogy érd el az izzadási intenzitást, magyarul kezdj el izzadni, ezzel is segíted és gyorsítod szervezeted méregtelenítését.

A kardióedzés célja

A szálkásításhoz és a zsírégetéshez nagyszerű segítség ez az edzésforma.

A kardióedzés fokozza az anyagcserét. A rövidebb ideig tartó, de intenzív mozgás megfelelő abban az esetben, ha fogyni szeretnél.

Ha pedig az étkezésedet is megfelelően alakítod, sok fehérjét és kevés szénhidrátot fogyasztasz, akkor az izomépítés folyamata is beindul. Ehhez hetente néhány alkalommal nagyobb intenzitású edzést kell végezned.

Kardióedzés - spinning
Kardióedzés - futógép
Kardióedzés - bicikli

Kiknek nem jó a kardióedzés?

Természetesen akadnak olyanok, akiknek a kardióedzés nem ajánlott. Őket főleg az ektomorf testalkatúak között kell keresnünk.

Ők az úgynevezett nehezen fejlődők tábora, akik nagy megerőltetéssel is csak nehezen tudnak izomtömeget magukra venni. Ezért a kardióedzés számukra hatástalan lesz. Az ilyen típusú emberek általában nehezebben is zsírosodnak, így szükségük sincs erre a mozgásformára.

Összefoglalva a kardióedzés általában mindenkinek ajánlott, leginkább zsírégetéshez, szálkásításhoz, rövid ideig az állóképesség növelésére szolgáló mozgásforma.

Nem szeretnél lemaradni semmi érdekesről?
Legyél tagja Facebook csoportunknak!

Vajon jól áll neked ez a vállalkozás?
Teszteld most játékosan, minden kötelezettség nélkül, érdemes-e belevágnod velünk egy életre szóló kalandba!

Megérdemlem a jó minőséget, ide vele!
Print Friendly, PDF & Email

Szólj hozzá! Facebook fiókoddal egyszerű.